Δέσμευση για χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο το ʼ12!
Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εξωφρενικής λιτότητας, που οδηγεί σε πλήρη κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα, «εντέλλεται» από την «τρόικα» να το έχει εγκρίνει το ελληνικό Κοινοβούλιο μέχρι τα μέσα Μαΐου, με τη δαμόκλειο σπάθη της διακοπής των δόσεων του διεθνούς δανείου να επικρέμαται, απειλώντας τη χώρα με ανεξέλεγκτη χρεοκοπία. Η κυβέρνηση καλείται να περιγράψει με σαφήνεια πρόσθετα μέτρα στην… πλάτη των πρόσθετων μέτρων του Δεκεμβρίου (ύψους 8,2 δισ. ευρώ), για εξοικονόμηση άλλων 1,7 δισ. ευρώ το 2011, ενώ μέχρι και το 2014 ο συνολικός στόχος εξοικονόμησης πλησιάζει το ασύλληπτο ποσό των 28,5 δισ. ευρώ (9,9 δισ. ευρώ φέτος και 18,6 δισ. για την τριετία 2012-2014). Η λιτότητα, βέβαια, δεν τελειώνει το 2014, καθώς το 2015, χωρίς αυτό να αποτελεί τυπικά δέσμευση της κυβέρνησης με το Μνημόνιο, θα πρέπει να εξοικονομηθούν επιπλέον ποσά μέχρι 8-9 δισ. ευρώ.
Πρόκειται ασφαλώς για ένα «πακέτο» πολιτικά απαγορευτικό για οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση: Ακόμη και αν καταφέρει να περάσει η κυβέρνηση τον Μάιο τη δύσκολη δοκιμασία της έγκρισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας μέχρι και το 2014, με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ σε κατάσταση πανικού να αναφωνεί «δεν βγαίνει το πρόγραμμα», η αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής από την «τρόικα» στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2011 προδιαγράφεται εφιαλτική.
Τα δύο «κρυφά» μέτρα-φωτιά
Και τούτο διότι, όπως αναφέρεται στη σελίδα 114 του αναθεωρημένου Μνημονίου, που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να «τσεκουρώσει» με πρωτοφανή στην ιστορία τρόπο τα εισοδήματα και την απασχόληση των δημοσίων υπαλλήλων και των ανέργων:
• Καλείται να μειώσει την απασχόληση περισσότερο απʼ όσο θα μειωνόταν με την απλή εφαρμογή του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Με αυτήν τη μείωση απασχόλησης, καλείται να εξοικονομήσει το 2012 το αστρονομικό ποσόν των 600 εκατ. ευρώ από τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων!
• Δεδομένου ότι τα 600 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στο κόστος μισθοδοσίας τουλάχιστον 20.000 υπαλλήλων, γίνεται αντιληπτό ότι το ζητούμενο είναι να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση μέσα στο 2012 το μεγαλύτερο πρόγραμμα απομάκρυνσης δημοσίων υπαλλήλων στη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αυτό θα γίνει πιθανότατα, λόγω της συνταγματικής απαγόρευσης των απολύσεων, με κλείσιμο φορέων και οργανισμών και κατάργηση χιλιάδων θέσεων προσωπικού.
• Επιπλέον, η κυβέρνηση δεσμεύεται να αναθεωρήσει εκ βάθρων το καθεστώς επιδότησης των ανέργων. Τα επιδόματα ανεργίας θα πρέπει να χορηγούνται από το 2012 με προηγούμενο έλεγχο όλων των εισοδημάτων κάθε ανέργου (means testing, στην τεχνική ορολογία της «τρόικας»). Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες άνεργοι όχι μόνο θα λαμβάνουν μειωμένα επιδόματα, αλλά ενδέχεται να στερηθούν εντελώς το επίδομα στην περίπτωση που λαμβάνουν, για παράδειγμα, ένα μικρό εισόδημα από ενοίκια, με το οποίο «αγγίζουν» το όριο της φτώχειας.
Εξοντωτικοί έμμεσοι φόροι
Πέραν αυτών των μέτρων, το αναθεωρημένο Μνημόνιο περιλαμβάνει άγριες καταστάσεις αυξήσεων της έμμεσης φορολογίας. Ο στόχος που τίθεται για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων από την αύξηση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης, με την οποία θα διπλασιασθεί από τον επόμενο χειμώνα η τιμή του, φθάνει τα 720 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση των επιδομάτων θέρμανσης που θα καταβληθούν στους ασθενέστερους. Το ύψος του ποσού δείχνει ότι το επίδομα θέρμανσης θα είναι αστείο και περιορισμένο σε μικρό αριθμό νοικοκυριών, ενώ οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες θα αρχίσουν να… παγώνουν από αυτό το φθινόπωρο. Ακόμη και τα αναψυκτικά και οι χυμοί (μη αλκοολούχα ποτά) θα γίνουν απλησίαστα, καθώς περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο δέσμευση της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετο φόρο κατανάλωσης, για την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ το 2012.
Σε ό,τι αφορά την εκποίηση-αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με το περιβόητο πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ, η «τρόικα» δεν περιλαμβάνει μεν το ποσό αυτό στους δεσμευτικούς στόχους του Μνημονίου, δηλαδή δεν θα κινδυνεύσει η Ελλάδα με «πάγωμα» εκταμιεύσεων του διεθνούς δανείου αν δεν επιτύχει αυτά τα εξωφρενικά υψηλά ποσά εισπράξεων. Όμως, η δέσμευση της κυβέρνησης να αντλήσει τεράστια ποσά από την εκποίηση-αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας μνημονεύεται κατʼ επανάληψιν στο κείμενο της Κομισιόν και ενσωματώνεται στις προβλέψεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια, κάτι που δείχνει ότι η «τρόικα» έχει λάβει πολύ σοβαρά υπόψη αυτόν τον στόχο.