Ή λύση δύο κρατών ή λύση γιοκ!

Στο πλαίσιο των εργασιών της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας – ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Φεβρουαρίου, ο κ. Μπαγίς ισχυρίστηκε ότι στην Κύπρο υπάρχουν «δύο κυβερνήσεις», «δύο λαοί», «δύο κράτη» και διευκρίνισε ότι αυτή είναι η βάση για την επίλυση του Κυπριακού. Δηλαδή, παρατήρησε, η επανένωση των δύο κρατών (!) και η πολιτική τους ισοτιμία. Πρόσθεσε δε ότι εάν δεν είναι αυτή η λύση, τότε η Τουρκία δεν θα τη δεχθεί και ως εκ τούτου ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Κύπρο και τ’ αδέλφια της, τους Τουρκοκυπρίους.

Ο τούρκος υπουργός είχε αναφερθεί αρχικά σε «νότιο ελληνικό τμήμα της Κύπρου», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των κυπρίων και ελλαδιτών ευρωβουλευτών, Ελένης Θεοχάρους του ΔΗΣΥ, Τάκη Χατζηγεωργίου του ΑΚΕΛ, Αντιγόνης Παπαδοπούλου του ΔΗΚΟ και Μαριλένας Κοππά του ΠΑΣΟΚ. Το Κυπριακό βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της συζήτησης, παρότι δεν βρισκόταν στην ημερήσια ατζέντα.

Η διάλυση
της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Θεοχάρους τόνισε ότι «ούτε τα τανκ ούτε τα αεροπλάνα κάποιων μπορούν να καταργήσουν και να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία». Συναφής ήταν και η θέση της ελλαδίτισσας ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά, η οποία είπε προς τον κ. Μπαγίς ότι όσες φορές και αν χρειαστεί θα το επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται για «τμήμα του ελληνικού νότου» αλλά για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αφήστε μας ήσυχους!

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου τόνισε ότι η ίδια η Τουρκία κρατεί στα χέρια της την ενταξιακή της πορεία και ότι θα μπορούσε να βοηθηθεί εάν απέσυρε τον στρατό της από την Κύπρο. Διερωτήθηκε δε, τι χρειάζεται στο νησί ο τουρκικός στρατός. Για να αναφερθεί εν συνεχεία στις διαμαρτυρίες των Τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα και στις δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο λόγων της εξυπηρέτησης των στρατηγικών της συμφερόντων και όχι για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, τους οποίους ο τούρκος πρωθυπουργός αποκάλεσε χαραμοφάηδες!

Το μήνυμα των Τουρκοκυπρίων, είπε, προς την Τουρκία ήταν το εξής: Αφήστε μας ήσυχους.

Η κατοχή

Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου είπε ότι χρειάστηκε 10 ώρες να έρθει από την Κύπρο στην Αντιόχεια, παρότι θα μπορούσε να έρθει σε μισή ώρα.

Και συμβαίνει αυτό, πρόσθεσε, διότι η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ, δηλαδή δεν ανοίγει τα πλοία και τα αεροδρόμια στα πλοία και στα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διευκολύνει την ενταξιακή της πορεία προς την ΕΕ. Δηλαδή λόγω της τουρκικής κατοχής.


Σχολιάστε εδώ