Όλοι μαζί μπορούμε!

«Όχι μόνο για την απόκρουση της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αλλά και για την προώθηση και την εφαρμογή ενός μείγματος οικονομικής πολιτικής, που θα εξασφαλίζει και θα διευρύνει τα εργασιακά, τα οικονομικά, τα ασφαλιστικά και τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Μεγάλης κλίμακας η κινητοποίηση των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) που στηρίζουν τη νέα, μεγάλη απεργία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, χωρίς να έχουν πάντως καταφέρει να γεφυρώσουν τις πολιτικοσυνδικαλιστικές τους διαφορές, ακόμη και μπροστά στην πρωτοφανή αντεργατική λαίλαπα. Τόσο η επιτυχία της απεργίας της Τετάρτης όσο και η συμμετοχή στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται είναι το μεγάλο στοίχημα συνδικάτων και συνδικαλιστών που, παρότι τους ενώνει η αντιμνημονιακή θέση, λάθος χειρισμοί, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, δεν έχουν πείσει ακόμη τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους απολυμένους, τους συνταξιούχους ότι η συνδικαλιστική ηγεσία εννοεί αυτά που λέει.

Πάντως σύσσωμα τα συνδικαλιστικά στελέχη [Σπ. Παπασπύρος, Γ. Παναγόπουλος (ΠΑΣΚΕ), Ηλ. Ηλιόπουλος, Βαγγ. Μπουζούλας (ΔΑΚΕ), Γ. Πέρρος, Δημ. Αγκαβανάκης (ΠΑΜΕ) και Γ. Γαβρίλης, Ηλ. Βρεττάκος (Αυτόνομη Παρέμβαση)] οργώνουν καθημερινά εργασιακούς χώρους, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα της χώρας για την καλύτερη διοργάνωση της απεργίας και εμφανίζονται ικανοποιημένα από την ανταπόκριση που συναντούν. Βεβαίως και αυτήν τη φορά ξεχωριστά θα είναι τα απεργιακά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, οπότε και αναμένεται να παραλύσει κάθε οικονομική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, καθώς παράλληλα με την απεργία θα κλείσουν και τα εμπορικά καταστήματα.

Στην Αθήνα:

• Στο Πεδίον του Άρεως θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο με τη συμμετοχή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση στις 11 το πρωί, και

• Στην Ομόνοια στις 11 το πρωί έχει οριστεί το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ.

Έχει σημασία η υπογράμμιση στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ των εξής σημείων:

• Είναι καταστροφική η συνταγή που προβλέπει μειώσεις αποδοχών και κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση να απορρίψει κατηγορηματικά τις συνταγές εξαθλίωσης των πολιτών, τις συνταγές ενίσχυσης των κερδών και των προνομίων των βιομηχάνων και των τραπεζιτών.

• Η κυβέρνηση να πει ένα μεγάλο «όχι» στην «τρόικα» και στους νεοσυντηρητικούς ηγέτες της ΕΕ και να αναζητήσει λύσεις στην κατεύθυνση της πάταξης της παραοικονομίας, της φοροκλοπής, των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, και της φορολόγησης των προνομιούχων κοινωνικών στρωμάτων.

Η ΑΔΕΔΥ σε ανάλογη ανακοίνωση τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

• Παρά τις «διαβεβαιώσεις» του υπουργού ότι οι αλλαγές δεν θα γίνουν στο πλαίσιο του Μνημονίου και του σχεδίου λιτότητας, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν παρά να λάβουν υπόψη την υπαρκτή και γενικευμένη επίθεση κατά του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία επιχειρείται ως «προπέτασμα καπνού» που υποκρύπτει -και εν συνεχεία «νομιμοποιεί»- την κατάργηση του δημόσιου, δωρεάν και κοινωφελούς χαρακτήρα των Υπηρεσιών.

• Σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί καμία περαιτέρω περικοπή εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζομένους στη δημόσια διοίκηση. Αντιθέτως, θα διεκδικήσει τα «χαμένα» και προς αυτήν την κατεύθυνση ενισχύει με τις επικείμενες αγωνιστικές κινητοποιήσεις στις 10 και στις 23 Φεβρουαρίου την ανάπτυξη ενός ευρύτερου αγωνιστικού και απεργιακού κινήματος.


Σχολιάστε εδώ