Χωρίς τέλος η υποβάθμιση στο κέντρο της Αθήνας

Τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ στην οδό Λυκούργου, δίπλα στη συμβολή με την οδό Αθηνάς, ένα τετράγωνο μακριά από την πλατεία Ομονοίας και το δημαρχείο της Αθήνας, μπορεί εσωτερικά να είναι μια χαρά, βρίσκονται όμως σε μια επικίνδυνη πλέον περιοχή. Έτσι τα περισσότερα μέλη και στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ ΝΔΦΚ που επισκέπτονται τα γραφεία απόγευμα ή βράδυ είναι αναγκασμένα να φυλάγονται.
Πρώτο πρόβλημα τα ναρκωτικά
Οι εικόνες που σας δείχνουμε, δίπλα και κάτω από τα γαλάζια γραφεία, αποτελούν μια μικρή μόνο αποτύπωση της καθημερινότητας. Καθημερινά οι πολίτες και τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ περνούν δίπλα από ναρκομανείς που κάνουν χρήση ναρκωτικών με σύριγγες. Το απόγευμα και το βράδυ, μόλις κλείνουν τα μαγαζιά και πέφτει η κίνηση, η κατάσταση γίνεται χειρότερη. Οι εξαρτημένοι με τις σύριγγες και τη δόση στα χέρια γίνονται δεκάδες και πολλές φορές εκατοντάδες! Από την άλλη πλευρά η Αστυνομία δεν παρεμβαίνει παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς θεωρεί ότι το να «μαζεύει» τους χρήστες με «επιχειρήσεις-σκούπα» δεν λύνει το πρόβλημα. Αλλά μαζί με τους χρήστες της Ομόνοιας τη γλιτώνουν βαποράκια και έμποροι. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλές φορές γίνεται εμπόριο ναρκωτικών πέντε ή δέκα μέτρα μακριά από περιπολικά ή αστυνομικούς!
Εστία παρανομίας
Όμως δεν είναι μόνο τα ναρκωτικά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή και μαζί οι ΟΝΝΕΔίτες. Καθημερινά όλοι έρχονται αντιμέτωποι με μεθυσμένους που τσακώνονται ή με συμμορίες κλεπτών. Πιο σπάνιο, αλλά συχνό, είναι το φαινόμενο συμμοριών, κυρίως αλλοδαπών, που συγκρούονται για λόγους «νομής» της περιοχής ή για προσωπικές τους διαφορές. Τα περιστατικά βίας είναι συνεχή, καθώς δυο-τρία τετράγωνα πιο πέρα υπάρχει και η γνωστή «πιάτσα» εκδιδομένων αλλοδαπών γυναικών. Πολλά γαλάζια παιδιά έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης και επίθεσης για κλοπή. Πολυάριθμα είναι και τα περιστατικά κλοπής αυτοκινήτων. Πλέον μετά τις επτά το βράδυ οι περισσότεροι κυκλοφορούν με συνοδεία, κυρίως οι κοπέλες…
Τι κάνει η ΟΝΝΕΔ;
Ουδείς μέχρι σήμερα έχει καταλάβει τον λόγο που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κτίριο στη συγκεκριμένη περιοχή για τη μετεγκατάσταση της ΟΝΝΕΔ από τα παλαιά γραφεία της Νικηταρά. Ωστόσο είναι εμφανές εδώ και καιρό ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ακόμη και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα γραφεία της ΟΝΝΕΔ μετά τις εσωκομματικές εκλογές, έμεινε έκπληκτος από την κατάσταση στους πέριξ δρόμους. Όταν δε άκουσε πραγματικά περιστατικά από τους ίδιους τους ΟΝΝΕΔίτες, έδωσε εντολή να ψάξουν να βρουν άλλο κτίριο, σε άλλη περιοχή της Αθήνας.
Όπως σας έχουμε ενημερώσει, τα νέα γραφεία της ΟΝΝΕΔ θα είναι στην περιοχή του Πύργου Αθηνών και, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετακόμιση θα γίνει κοντά στο Πάσχα. Ωστόσο από πολλές πλευρές υποστηρίζεται ότι η απομάκρυνση των πολιτών από το κέντρο δεν είναι λύση, αντίθετα θα έπρεπε να υπάρχει διεύρυνση της κοινωνικής ζωής στα σημεία με προβλήματα. Πάντως την περασμένη εβδομάδα κυκλοφόρησε η φήμη ότι και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων σκοπεύει να εγκαταλείψει την Πλατεία Κοτζιά και θα μετακομίσει στη Λιοσίων, γεγονός που παραξένεψε κάποιους νεαρούς ακτιβιστές υποστηρικτές του, οι οποίοι θεωρούν ότι ο δήμος θα έπρεπε να ενισχύσει και να αναβαθμίσει την παρουσία του στην περιοχή. Η ΟΝΝΕΔ επιλέγει και αυτή τη μετεγκατάσταση, αντί να δώσει «επιτόπου μάχη» για την αναβάθμιση της περιοχής. Θα μπορούσε κάλλιστα, και ως γείτονας και ως πολιτικός αντίπαλος, να καλεί συνεχώς τον δήμαρχο Αθήνας αλλά και κάθε αρμόδιο υπουργό σε δράσεις (με τη δική της μαζική συμμετοχή…) και ενέργειες (με προτάσεις πολιτικής) αναβάθμισης της ζωής των πολιτών στη συγκεκριμένη περιοχή.

***

Για το θέμα με τις ΜΚΟ

Το πάρτι με τις ΜΚΟ που γινόταν επί χρόνια το έχει αναδείξει πολλάκις, και πρώτο, το «ΠΑΡΟΝ». Πρόσφατα ο βουλευτής Αργύρης Ντινόπουλος δημοσίευσε τις λίστες επιχορηγήσεων ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ της περιόδου 1999 ως 2004, που πρώτο το «ΠΑΡΟΝ» είχε δημοσιεύσει. Ακολούθως, το ίδιο το υπουργείο Εξωτερικών διοχέτευσε σε εφημερίδες τις λίστες με τις χρηματοδοτήσεις της τελευταίας δεκαετίας, τις οποίες ούτως ή άλλως κατέθεσε σε σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Σκοπός του ΥΠΕΞ και της ΥΔΑΣ είναι να απαξιώσουν τον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ μέχρι σήμερα (τον οποίο ωστόσο το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε επί Γιώργου Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ) προκειμένου να περάσει πιο εύκολα το νέο σχέδιο που έχουν έτοιμο. Ωστόσο οι χρηματοδοτήσεις του ΥΠΕΞ είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς χρήματα σε ΜΚΟ και οργανώσεις γενικά δίνουν τουλάχιστον δέκα υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υγείας, Πολιτισμού, Οικονομικών), και δεκάδες άλλοι φορείς και εταιρείες του Δημοσίου, ενώ όλοι οι υπουργοί μπορούν να επιχορηγούν φορείς «για υποθέσεις του υπουργείου» τους. Το κλίμα στη Βουλή πλέον είναι τέτοιο που οι περισσότεροι βουλευτές ζητούν συνολική ρύθμιση του θέματος των ΜΚΟ και όχι μόνο όσων είναι στην ΥΔΑΣ. Πολλές οργανώσεις όμως με έργο και παρουσία, ανεξάρτητες από το ΥΠΕΞ και πολύ πριν υπάρξει ΥΔΑΣ, έχουν εκνευριστεί με τις συλλήβδην κατηγορίες, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχουν και «λαμόγια», και ετοιμάζουν απάντηση. Ακούμε ότι είναι έτοιμη συγκεκριμένη πρόταση νόμου, από τις ίδιες τις οργανώσεις, που θα ρυθμίζει συνολικά και καθοριστικά όλο το πλαίσιο λειτουργίας κάθε είδους οργάνωσης (ΜΚΟ, συλλόγου κ.λπ.). Η πρότασή μας, λένε, είναι καθολική και αφορά σε οποιαδήποτε οργάνωση έχει σχέση με το κράτος και θα απαιτεί την πιστοποίηση διαχειριστικής επάρκειας και αποτελεσμάτων οποιασδήποτε οργάνωσης λαμβάνει χρήματα από το κράτος. Μια τέτοια πρόταση είναι εξαιρετικά προωθημένη και κινείται πολύ πιο μπροστά από όσα το κράτος έχει κατά νου. Μας λένε μάλιστα ότι πολλοί υπουργοί και βουλευτές θα στενοχωρηθούν, καθώς δεν θα μπορεί ο κάθε υπουργός να επιχορηγεί όποιον φορέα του καπνίσει ή τον εξυπηρετεί.

***

Πράσινες συζητήσεις

Σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα ότι επίκειται συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ προς τα τέλη του μήνα ή αρχές του Μάρτη. Μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΓΑΠ για συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτη, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ μετέφερε την αρχικά προσδιορισθείσα ημερομηνία της δικής της διαδικασίας. Ενώ όλοι αρχικά περιμέναμε αυτό το Σαββατοκύριακο, τελικά αναμένουμε να αποφασίσουν αν θα γίνει το επόμενο ή αμέσως μετά την αντίστοιχη συνεδρίαση του ΠΑΣΟΚ. Το πιθανότερο πάντως είναι να συμβεί το δεύτερο, καθώς βολεύει οργανωτικά (και οικονομικά) να γίνει την επόμενη ημέρα από το Κόμμα. Παράλληλα οι πράσινοι νεολαίοι συνεχίζουν να «τσακώνονται» για τα θέματα Παιδείας. Στο ενδιάμεσο συζητούν πώς θα υλοποιήσουν την απόφασή τους για πρωτοβουλία σχετικά με το ευρωομόλογο και ευρωπαϊκή λύση στα οικονομικά προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό, και χωρίς να περιμένουν τις αποφάσεις της αντίστοιχης επιτροπής του Κινήματος, ετοιμάζουν συγκεκριμένη πρόταση προς την ECOSY, τη Νεολαία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Θέλουν μάλιστα, στο επικείμενο συνέδριο των σοσιαλιστικών νεολαιών, που θα γίνει τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι, να υπάρξει απόφαση τόσο για το πολιτικό ζήτημα όσο και για μια ευρείας απήχησης ευρωπαϊκή νεολαιίστικη δράση, τουλάχιστον στον χώρο της Βαλκανικής.

***

Η Νεολαία ΣΥΝ μετά τη Νομική
Με φόντο τις εισαγγελικές κλήσεις που ακουμπούν την καρδιά της Νεολαίας ΣΥΝ, η οργάνωση των αριστερών νέων προχωρά σε νέα φάση μετά τα γεγονότα της Νομικής. Δύο στελέχη της Νεολαίας ΣΥΝ είναι ανάμεσα στους εγκαλούμενους από τον Εισαγγελέα για να δώσουν διευκρινίσεις. Πρόκειται για τον γραμματέα Σπουδάζουσας Αθήνας της Νεολαίας ΣΥΝ Πέτρο Σανταμούρη και το μέλος της Νεολαίας Φώτη Μπομπολάκη. Η κλήση των συντρόφων τους από τον Εισαγγελέα έχει πεισμώσει τα στελέχη της Νεολαίας ΣΥΝ. Άλλωστε, λένε, περίμεναν τέτοιες συμπεριφορές από την «πιο αντεργατική και αυταρχική κυβέρνηση της μεταπολίτευσης», καθώς, όπως σας είχαμε γράψει προ εβδομάδων, υπάρχει ανοιχτή βεντέτα και με την Ελληνική Αστυνομία. Οι νέοι του ΣΥΝ πιστεύουν ότι η κατηγορία για το αδίκημα περί «διακίνησης παράνομων μεταναστών» είναι απροκάλυπτα ψευδής. Επιμένουν ότι στην ουσία η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδώσει στους νεολαίους ποινικές κατηγορίες για την επίδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε έναν αγώνα που κάνουν για ίσα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα. Σημειώνουν μάλιστα με νόημα ότι δεν θα φοβηθούν και ότι «αν η κυβέρνηση ψάχνει κάποιον ένοχο ανάμεσά μας, δεν χρειάζεται να χάνει τον χρόνο της, ας μας καλέσει όλους και όλες». Και προσθέτουν: «Αν η αλληλεγγύη είναι έγκλημα, είμαστε όλοι ένοχοι».

***

Νέα πρόταση Παιδείας
της ΔΑΠ ΝΔΦΚ

Με σύνθημα «Αλλάζουμε νοοτροπία, αλλάζουμε Παιδεία» παρουσιάζεται αύριο το μεσημέρι, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μέσω διαδικτύου (dap.gr), η νέα πρόταση Παιδείας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Η γαλάζια φοιτητική παράταξη έχει μεγάλες ελπίδες και μεγάλες προσδοκίες από τις νέες θέσεις που υιοθετεί, τόσο όσον αφορά την εντύπωση που θα κάνουν στους φοιτητές και στην κοινωνία, όσο και στη βελτίωση του δικού της ρόλου και έργου. Η προσπάθεια ξεκίνησε εδώ και πολύ καιρό. Τα πρώτα δημόσια δείγματα του νέου ύφους τα είδαμε μέσα από τη διαδικτυακή πρωτοβουλία paideia2020.gr, που ήταν μία ιστοσελίδα ανοιχτού διαλόγου με σκοπό την κατάθεση και αξιολόγηση προτάσεων από τους ίδιους τους φοιτητές. Με βάση τις 123 (!) προτάσεις που κατατέθηκαν και τις περίπου 11.700 (!) συμμετοχές έπειτα από συζήτηση εντός των οργάνων της ΔΑΠ ΝΔΦΚ με συμμετοχή δεκάδων στελεχών από όλη την Ελλάδα, ο Σάκης Ιωαννίδης και ο Γρηγόρης Αντωνάκης θα παρουσιάσουν το όραμα της γαλάζιας φοιτητικής παράταξης για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ του μέλλοντος. Οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν αιχμηρές θέσεις, προωθημένες και ρηξικέλευθες απόψεις που θα συζητηθούν. Οι νέοι της Λυκούργου προστατεύουν το περιεχόμενο των προτάσεων μέχρι τη Δευτέρα, αλλά θα αφορούν το άσυλο, τη διοίκηση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, την αξιολόγηση, την εκλογή οργάνων, το σύστημα εισαγωγής, την ποιότητα των σπουδών. Από συζητήσεις των γαλάζιων αντιλαμβανόμαστε ότι θα υπάρχουν θέσεις που δύσκολα θα περίμενε κανείς από μια κομματική φοιτητική παράταξη και δύσκολα θα υποστηριχθούν από τους ΔΑΠίτες στις σχολές τους, αναμένονται συνεπώς με σιγουριά αντιδράσεις. Ωστόσο μέσα σε δέκα ημέρες φιλοδοξούν να έχουν ενημερώσει λεπτομερειακά τα στελέχη τους σε όλη την Ελλάδα, με περιφερειακές ημερίδες, ώστε ακολούθως να περάσουν οι προτάσεις στις σχολές. Όλα αυτά όμως δεν προβληματίζουν την ηγεσία της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ, καθώς θέλουν να υπάρξει συζήτηση και αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα για πολιτικά ζητήματα. Είναι η πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια που η ΔΑΠ ΝΔΦΚ επιλέγει να πολιτικοποιήσει τόσο πολύ τον λόγο της και την καθημερινότητά της. Όπως λένε, μάλιστα, «πέρασε η εποχή των πάρτι και των χορών». Άλλωστε ακόμη και το μήνυμα «αλλάζουμε» στο σύνθημά της δείχνει τάσεις αυτοκριτικής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην παρουσίαση της νέας πρότασης Παιδείας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, αύριο, θα είναι παρών και θα μιλήσει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Αυτό βέβαια έχει ένα ρίσκο πιθανών απρόοπτων με άλλες φοιτητικές παρατάξεις, αλλά το Πανεπιστήμιο Πειραιά μάλλον τους διευκολύνει να αποφύγουν τα δύσκολα. Από την άλλη πλευρά, ο συμβολισμός της παρουσίας Σαμαρά είναι εμφανής: Επιλέγει να ενισχύσει τον λόγο των γαλάζιων παιδιών, αποδεικνύοντας τόσο τη μεταξύ τους σχέση όσο και το ότι τους θεωρεί βασικό πυλώνα του λόγου της παράταξης στην κοινωνία.

Προτάσεις και δράσεις
Εκτός από τη ΔΑΠ, και τα τμήματα της ΟΝΝΕΔ δείχνουν συνεχή κινητικότητα. Όπως πρώτοι σας γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, για σήμερα έχει προγραμματιστεί η Παναττική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, στην Αίθουσα Κήπου στη Ρηγίλλης. Σκοπός της συνδιάσκεψης είναι να τοποθετηθούν όλα τα εκλεγμένα στελέχη της ΟΝΝΕΔ στην Αττική για σημαντικά προβλήματα των νέων της περιοχής και να κάνουν προτάσεις για την επίλυσή τους. Στόχος είναι να ασχοληθεί η περιφερειακή οργάνωση της ΟΝΝΕΔ με συγκεκριμένα πολιτικά και τοπικά ζητήματα, σε επαφή και επικοινωνία με τις τοπικές κοινωνίες. Σε δεύτερη φάση, μέσα σε έναν μήνα, αφού συζητηθούν οι απόψεις και μπει ένα πλαίσιο δράσης, θα υπάρξουν δημόσια συγκεκριμένες προτάσεις σε πολλά τοπικά θέματα και συγκεκριμένες δράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη συνδιάσκεψη αναμένουμε να προκύψει μια συγκεκριμένη πρόταση σε επίπεδο Περιφέρειας για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων. Οι γαλάζιοι νέοι της Αττικής συζητούν για ένα πρόγραμμα, με την ενεργό συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα λειτουργεί ως δομή εύρεσης εργασίας για νέους ανέργους, δίνοντας παράλληλα κίνητρα σε επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες να εμπλακούν. Παράλληλα ακούμε ότι θα συζητήσουν συγκεκριμένα για την Αττική τα θέματα μετανάστευσης, οικονομίας και ανάπτυξης, ΧΥΤΑ και Κερατέα, αξιοποίησης του Ελληνικού, τα προβλήματα του Πειραιά. Ακόμη θα τεθεί σίγουρα το θέμα των διοδίων από τους ΟΝΝΕΔίτες της Ανατολικής Αττικής, για το οποίο μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε και δράσεις εκτός από προτάσεις…

Συνεδρίαση Κεντρικής Επιτροπής
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την περασμένη εβδομάδα παρουσίασαν απολογισμό δραστηριοτήτων όσα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και του Πολιτικού Συμβουλίου μίλησαν, δηλαδή όσοι είχαν πράγματι κάτι να πουν. Τοποθετήθηκαν περίπου τριάντα στελέχη, για πρώτη φορά τόσο πολλά εδώ και αρκετά χρόνια. Εντυπωσιακή φάνηκε και η βελτίωση στην ποιότητα των ομιλιών του Εκτελεστικού Γραφείου, μας λένε. Εκτός από τον απολογισμό και τη συζήτηση τόσο για τα πεπραγμένα όσο και για τον προγραμματισμό δράσης, η Κεντρική (πολιτική) Επιτροπή της ΟΝΝΕΔ πήρε απόφαση αναδιοργάνωσης της ΜΑΚΙ, του μαθητικού της τμήματος δηλαδή, η μορφή και οργάνωση του οποίου θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση. Από τα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης ήταν η αντιπαράθεση για το θέμα των διοδίων (νομιμότητα, κίνημα πολιτών, συμβάσεις παραχώρησης κλπ) ανάμεσα σε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και σε στέλεχος της Πολιτικής Επιτροπής. Άλλωστε το θέμα των διοδίων (όπως και της Κερατέας) είναι ένα θέμα που διχάζει τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ και θα το ξαναβρούμε μπροστά μας. Στο περιθώριο της συνεδρίασης είχαμε την παραίτηση από την ΚΕ του στελέχους Νώντα Μπρούτζου. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης, τα στοιχήματα για το αν θα πάει προς ΛΑΟΣ ή Δημοκρατική Συμμαχία δίνουν και παίρνουν. Μολονότι το στέλεχος είναι γνωστό ότι συμπαθεί τις απόψεις του Στόχου της Χρυσής Αυγής, πολλοί λένε ότι είναι σίγουρη η μεταγραφή στη Δημοκρατική Συμμαχία. Άλλωστε το περιεχόμενο των επιστολών παραίτησης όσων πάνε προς Δημοκρατική Συμμαχία είναι πανομοιότυπο! Για να δούμε…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Στερνή μου γνώση
Τα έλεγαν κατά μόνας κάποια στελέχη σε ΟΝΝΕΔ, Νεολαία ΠΑΣΟΚ, Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας και σε κάποιες σοβαρές νεανικές κοινωνικές οργανώσεις, σε ανύποπτο χρόνο. Δηλαδή ότι οι οργανώσεις νέων έπρεπε να τα βρουν και να συμφωνήσουν περί της εκπροσώπησης της Νεολαίας της χώρας (ΕΦΕΕ,
Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας, Πολιτική για τους Νέους κ.λπ.), πριν έρθει το κράτος και νομοθετήσει όπως το βολεύει. Μεταξύ τους όμως δεν συζήτησαν ποτέ και οι αντιθέσεις ήταν περισσότερες από τις συγκλίσεις. Τώρα που έχουν ανοίξει όλα τα θέματα με τους χειρότερους όρους, να δούμε τι θα γίνει…
Απορία
Αλήθεια εκείνη η «πιστοποίηση» ΜΚΟ που προβλέπει το καταστατικό του
ΠΑΣΟΚ ώστε να συμμετέχουν οι ΜΚΟ στις διαδικασίες του Κινήματος, τι γίνεται; Θα μας πουν από την ΕΚΑΠ της Ιπποκράτους πόσες και ποιες ΜΚΟ έχουν πιστοποιηθεί; Στην αρχή ήταν κάνα δύο μόνο. Τώρα;
Υποψίες
Στη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για τη Διαφάνεια, όπου συζητήθηκε το θέμα των ΜΚΟ, αναφέρθηκε και το ότι η ΓΓΝΓ συντονίζει τη διυπουργική επιτροπή επτά υπουργείων για θέματα εθελοντισμού. Το ότι η κυβέρνηση επιλέγει να «μπλέξει» τα θέματα εθελοντισμού με τις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, μήπως πρέπει να μας βάλει σε υποψίες; Περί ελέγχου και επιρροών ο λόγος…
Διαδικτυακά
Επίθεση από χάκερ στο εξωτερικό (;) δέχθηκε η ιστοσελίδα της νεαρής βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή. Ακούμε πάντως ότι την επίλυση του προβλήματος και τη δημιουργία νέας ιστοσελίδας ανέλαβε γνωστός και μη εξαιρετέος «αιώνιος» νεολαίος που πληρώνεται από το κράτος.
Αλλαγές
Θα δούμε άραγε τον πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Παντελή Καμά στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος; Συζητείται έντονα το ενδεχόμενο. Λέτε να αλλάζουν οι εποχές και σιγά σιγά να περνά και το ΠΑΣΟΚ σε αξιοποίηση των πρώην στελεχών της Νεολαίας του;
Αναποδιά
Το ότι ο γραμματέας της Νεολαίας
ΠΑΣΟΚ είναι φανατικός ΠΑΟΚτζής είναι γνωστό. Λιγότερο γνωστό είναι ότι συνειδητά δεν πάει στο γήπεδο για την ομάδα του. Και λίγοι γνωρίζουν ότι θα έκανε εξαίρεση ειδικά για τον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΤΣΣΚ Μόσχας. Όμως οι αλλαγές στις συνεδριάσεις και οι προτεραιότητες του κόμματος τον εμπόδισαν. Μαύρισε η καρδιά του, μας λένε, που έχανε το ματς. Ήρθε μετά και η ήττα…
Πρόταση
Αξιοσημείωτη η εκλογική πρόταση του ευρωβουλευτή της ΝΔ και πρώην (μακροβιότερου) προέδρου της ΟΝΝΕΔ Γιώργου Παπανικολάου. Πιστεύει ότι ήρθε η ώρα οι ευρωβουλευτές να εκλέγονται με σταυρό…
Περί γραφείων
Για την κατάσταση πέριξ των γραφείων της ΟΝΝΕΔ σας γράφουμε αναλυτικά. Σας θυμίζουμε όμως ότι πέρυσι, την εποχή των εσωκομματικών εκλογών, κυκλοφορούσαν στο διαδίκτυο φήμες και κατηγορίες για τον λόγο που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο κτίριο. Στοιχεία όμως δεν είδαμε ποτέ ως τώρα…
Κρουαζιέρες των Τούρκων
Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση του τομέα Εξωτερικών και Άμυνας της
ΟΝΝΕΔ για το σουλάτσο των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο, το θέμα της φύλαξης των χωρικών μας υδάτων, αλλά και τη σχέση του θέματος με την παράνομη μετανάστευση. Κάνει οξεία επίθεση στην κυβέρνηση, αποτυπώνει γλαφυρά την κατάσταση αλλά καταθέτει και προτάσεις. Δείχνει ότι μάλλον δεν ασχολούνται επιφανειακά με τα εθνικά θέματα στη Λυκούργου, αλλά θέλουν να έχουν δημόσιο λόγο μακροπρόθεσμα για τα εθνικά θέματα.
Κοντή μνήμη
Ποιο στέλεχος της ΟΝΝΕΔ ανέφερε με έμφαση ότι η παράταξη «ποτέ δεν διεκδίκησε με τη βία την ανατροπή ενός νόμου»; Είναι από τα στελέχη που ξεχνούν ότι η παράταξη (όπως και άλλες παρατάξεις) πολλές φορές, προσπάθησε με τη βία να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου ή απλώς των ιδεών της…
Περί ανασχηματισμού
Μας έχει κουράσει με την αναμονή του ανασχηματισμού η Λυκούργου, αλλά εμείς επιμένουμε ότι ετοιμάζεται. Σας είχαμε γράψει από πέρυσι ότι επίκειται ανασχηματισμός, αλλά δεν τον έχουμε δει ακόμη. Ο πρόεδρος Ανδρέας μάλλον καθυστερεί. Θέλει να βρει αξιόλογα άτομα και να μην επαναληφθούν κάποια λάθη της υφιστάμενης σύνθεσης. Στοίχημα είναι να μην ακολουθηθούν ισορροπίες, αλλά και να μην προκύψουν αποχωρήσεις…
Συνθήματα
Πετυχημένα ήταν τα teasers, τα συνθήματα-ερωτήματα σε μορφή αφίσας, που κυκλοφόρησε η ΔΑΠ ΝΔΦΚ στο διαδίκτυο για να ανακοινώσει τη νέα πρόταση Παιδείας. Μεταξύ αυτών τα: «Τι δουλειά έχεις στο πανεπιστήμιο;», «Οι καθηγητές κόβονται;» και το κορυφαίο «Πρύτανης από το πουθενά;». Έχουν δημιουργικότητα!
Εθελοντισμός με χρώμα
Δενδροφύτευση σε τρεις περιοχές (Ταΰγετο, Ρόδο και Ζάκυνθο) θα κάνει η ΟΝΝΕΔ σήμερα, συμμετέχοντας σε πρωτοβουλία του ΣΚΑΪ. Προκαλεί ενδιαφέρον ότι το κόμμα τους άφησε να συμμετέχουν σε πρωτοβουλία του συγκροτήματος του Φαλήρου. Ωστόσο οι ΟΝΝΕΔίτες υποστηρίζουν ότι ούτως ή αλλιώς θα έπαιρναν την πρωτοβουλία. Και για να το αποδείξουν, σημειώνουν ότι πάνε σε άλλες πέντε περιοχές μέσα στο μήνα. Πάντως το καλύτερο όλων είναι ότι στον Ταΰγετο οι γαλάζιοι μας πληροφορούν ότι μετά τη δενδροφύτευση θα ακολουθήσει «τσάι και φασολάδα»!

***


Σχολιάστε εδώ