Χωρίς άδεια λειτουργεί ένα στα τρία καταστήματα της Αθήνας!

Το πρόβλημα εντοπίζεται ιδιαίτερα σε μαγαζιά που έχουν άμεση σχέση με τη δημόσια υγεία, όπως τα καφεστιατόρια, τα ψιλικατζίδικα-μανάβικα και οι χώροι διασκέδασης. Από τους ελέγχους προέκυψε ότι πολλοί επιχειρηματίες, κυρίως αλλοδαποί, ξεκινούν να λειτουργούν παράνομα, λόγω των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την έκδοση άδειας. Αλλά ακόμη κι αν υπάρχει άδεια, αρκετές φορές έχει εκδοθεί για άλλη χρήση. Για παράδειγμα, καφενείο στο κέντρο της πρωτεύουσας λειτουργούσε, στο πρόσφατο παρελθόν, ως σούπερ μάρκετ χωρίς ο ιδιοκτήτης του να ενημερώσει τον δήμο για την αλλαγή χρήσης.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, καταστήματα λειτουργούν χωρίς άδεια για διάστημα που πολλές φορές ξεπερνάει τα δύο χρόνια. Πάρα πολλοί ιδιοκτήτες (επτά στους δέκα) παραβαίνουν τον νόμο για τη χρήση μουσικών οργάνων. Στο σύνολό τους δεν προχωρούν στην αίτηση της άδειας, καθώς θεωρούν τη βεβαίωση της ΑΕΠΙ ως άδεια χρήσης μουσικών οργάνων. Το βέβαιο είναι ότι η γραφειοκρατία αναγκάζει πολλούς καταστηματάρχες ν’ αναζητούν τρόπους υπέρβασης των ισχυόντων διαδικασιών. Η εμπλοκή πολλών υπηρεσιών εκτός του δήμου, (Πολεοδομία, Πυροσβεστική, Υγειονομική Υπηρεσία κ.λπ.) επιτείνει το αλαλούμ. Οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για τις ειδικές θερμάστρες εξωτερικών χώρων, με υγραέριο, που λειτουργούν κατά τους χειμερινούς μήνες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Όπως τονίζουν σε πόρισμά τους, θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα, καθώς οι κατασκευές αυτές βρίσκονται δίπλα στους πελάτες των οποίων η ασφάλεια κινδυνεύει σε περίπτωση διαρροής.


Σχολιάστε εδώ