Χάος στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων

Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι, παρά τις διαβεβαιώσεις της σημερινής δημοτικής αρχής, έχουν να πληρωθούν κάτι μήνες και δύσκολα πλέον τα βγάζουν πέρα αυτοί και οι οικογένειές τους. Τα χειρότερα, όμως, φαίνεται ότι δεν έχουν έρθει ακόμη, αφού τουλάχιστον 17 σταθμοί κινδυνεύουν να κλείσουν ανά πάσα στιγμή, γιατί δεν διαθέτουν κονδύλια για αγορά πετρελαίου θέρμανσης και τη σίτιση των παιδιών.
Αν συμβεί αυτό, εκατοντάδες βρέφη και νήπια θα μείνουν άστεγα και το «μάρμαρο» θα το πληρώσουν οι οικογένειές τους και κυρίως οι εργαζόμενοι γονείς που θα οδηγηθούν σε απόγνωση. Οι απλήρωτοι συμβασιούχοι, που έκαναν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου απαιτώντας την καταβολή των δεδουλευμένων, εκφράζουν έντονη επιφυλακτικότητα για τις πραγματικές διαθέσεις του δημάρχου Γιώργου Καμίνη απέναντί τους. Κι αυτό γιατί ενώ αρχικά τους ενημέρωσαν ότι ο κ. Καμίνης έχει υπογράψει το ένταλμα πληρωμής δύο καθυστερούμενων μισθών, τελικά αποδείχθηκε ότι τίποτε τέτοιο δεν είχε γίνει. Οι ίδιοι «φωτογραφίζουν» ως υπεύθυνο για τον εμπαιγμό τους τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Γιώργο Αναγνωστόπουλο, ο οποίος είχε δεσμευθεί ότι το ζήτημα διευθετήθηκε. Ένα πρόσθετο πρόβλημα αφορά τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις. Το 2010 αποχώρησαν από το Δημοτικό Βρεφοκομείο πάνω από 120 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων οι 45 ήταν εκπαιδευτικό προσωπικό. Η τότε αντιδήμαρχος Ήρα Βαλσαμάκη, που είχε έγκαιρα διαγνώσει το πρόβλημα, είχε ζητήσει την πρόσληψη 35 ατόμων προκειμένου να καλύψει έστω και προσωρινά τα κενά. Λίγους μήνες νωρίτερα είχε προκηρυχθεί διαγωνισμός για την πρόσληψη 278 μόνιμων υπαλλήλων, που δεν προχώρησε λόγω του γενικότερου «παγώματος» των προσλήψεων. Το εκρηκτικό κλίμα εντείνει και η «φιλοξενία» στους σταθμούς 1.234 παιδιών μεταναστών, οι οικογένειες των οποίων δηλώνουν ελάχιστο ή καθόλου εισόδημα. Πολλοί έλληνες γονείς που η οικονομική κρίση τούς υποχρέωσε να στερηθούν ακόμη και τα βασικά αγαθά διαμαρτύρονται ότι αποκλείστηκαν τα παιδιά τους από τους σταθμούς γιατί είναι νομοταγείς πολίτες και υποβάλλουν φορολογική δήλωση, κάτι που δεν κάνουν αρκετοί μετανάστες. Πράγματι, με βάση τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (ΚΥΑ 16065, ΦΕΚ 497/Β΄/22-4-2002) οι αλλοδαποί που θέλουν να γράψουν τα παιδιά τους σε παιδικό σταθμό πρέπει να προσκομίσουν μόνο την άδεια νόμιμης παραμονής και μια βεβαίωση εργοδότη και όχι δήλωση φορολογίας εισοδήματος.
Αν δεν μπει κι αυτό το κριτήριο, δεν θα αποφύγουμε τους καβγάδες μεταξύ αλλοδαπών και ημεδαπών γονέων, αλλά και των υπεύθυνων του δήμου.


Σχολιάστε εδώ