ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ!

Αυτήν τη στιγμή –κυριολεκτικά– δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι… ποιεί η αριστερά τους (λέμε…), τα πάντα χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, ενώ αυτά που κυριαρχούν και μέσα στην κυβέρνηση και –πολύ περισσότερο– μέσα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι η οργή, η απογοήτευση, ακόμα και η ηττοπάθεια.

Ο πρωθυπουργός, ο επικεφαλής της «ορχήστρας», απλά… προεδρεύει, οι πάντες αμφιβάλλουν αν πράγματι έχει στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα, ενώ οι κινήσεις του δείχνουν σπασμωδικές και δίχως ίχνος έστω στρατηγικής.

Αλλά με αυτό το «βλέποντας και κάνοντας» η κατάσταση διαιωνίζεται, τα διαλυτικά φαινόμενα εντείνονται και το κλίμα «σαπίζει».

Οι έννοιες «συνοχή», «αλληλεγγύη», «συντονισμός» τείνουν να γίνουν άγνωστες για τα κυβερνητικά στελέχη.

Ο συντονισμός ελλείπει παντελώς. Ούτε ο Παπανδρέου, ούτε ο… Ραγκούσης, ούτε ο Πάγκαλος λειτουργούν.

Ομάδα που να ελέγχει επί της ουσίας δεν υπάρχει.

Αυτό αντίθετα που κυριαρχεί είναι η αλληλοϋπονόμευση.

Τα όσα συνέβησαν τη βδομάδα που πέρασε, αρχίζοντας απ’ την περιβόητη συνέντευξη της τρόικας, την προκλητικότατη υποκατάσταση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και συνεχίζοντας με την οπερέτα με την εγκύκλιο Ντόλιου και το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και ειδικότερα τις διατάξεις για τους δικηγόρους, μέχρι την… άρνηση του γενικού γραμματέα του Γ. Διαμαντίδη να παραιτηθεί, επιβεβαιώνουν τα παραπάνω.

Μη διαθέτοντας στρατηγική εξόδου απ’ τη βαθιά κρίση ο Γ. Παπανδρέου μάλλον θα πάει σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Σε αυτήν την εκτίμηση συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες.

Σε αυτά τα πλαίσια αυτό που συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες είναι η πραγματοποίηση ενός ανασχηματισμού, ευρέος ή περιορισμένου, στην ουσία καθαρά επικοινωνιακού.

Ενός ανασχηματισμού, που θα έχει σαν κεντρικό πρόσωπο τον πλέον μισητό αυτή τη στιγμή μέσα στην κυβέρνηση και την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ υπουργό, τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στην ουσία ο Γιώργος θα τον χρησιμοποιήσει σαν εξιλαστήριο θύμα, προκειμένου να ανοίξει πανιά η κυβέρνηση, αν και ουδείς πλέον πιστεύει σε κάτι τέτοιο.

Αλλά είναι τόση η εναντίον του οργή, ώστε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να το παραβλέψει αυτό, αν και είναι ένα απ’ τα βασικότερα πουλέν του, στην κυριολεξία δημιούργημά του.

Έτσι τις τελευταίες κυριολεκτικά ώρες οργιάζουν οι πληροφορίες, προερχόμενες απ’ το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η ώρα της αντικατάστασης του «τσάρου» φτάνει.

Βέβαια επειδή δεν θέλει να τον «τσαλακώσει» εντελώς, θα του χρυσώσει το χάπι, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, με:

• Τη μετάθεσή του απ’ το υπουργείο Οικονομικών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με παράλληλη τοποθέτηση του Β. Βενιζέλου στη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Έτσι θα πετύχει, αυτό τουλάχιστον πιστεύει ο Γιώργος, με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και θα αλλάξει τον πιο αντιδημοφιλή στον ελληνικό λαό υπουργό και θα δώσει την οικονομία στο Βενιζέλο «προκαλώντας» τον και τοποθετώντας τον σε μια θέση φθοράς…

Υπάρχουν βέβαια και άλλα σενάρια, περί τοποθέτησης στη θέση του υπουργού Οικονομικών είτε του Λ. Παπαδήμου είτε του Μιχ. Χρυσοχοΐδη, είτε κάποιου άλλου. Ωστόσο οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι το προαναφερθέν.

Άλλωστε, επαναλαμβάνουμε, είναι τόση η οργή και το μίσος ακόμα εναντίον του Παπακωνσταντίνου, ώστε ακόμα κι ο Γιώργος είναι πια αδύνατο να το παραβλέψει αυτό.

Μέχρι και με το άλλο πουλέν του, τον Γ. Ραγκούση, έχει «καταφέρει» να έρθει σε σύγκρουση ο «τσάρος», με ένα στέλεχος δηλαδή με το οποίο είχε αρμονικότατη συνεργασία στο κοντινό παρελθόν. Ενώ οι συγκρούσεις του με άλλους υπουργούς, όπως τον Βενιζέλο, τον Παπουτσή, τη Διαμαντοπούλου, τον Χρυσοχοΐδη, δεν αποτελούν πλέον είδηση!

Για να μην πάμε στην ΚΟ, όπου θα πρέπει να ψάξει κάποιος με… το φανάρι, για να βρει κάποιον υποστηρικτή του ή έστω κάποιον βουλευτή που να τον ανέχεται!

Είναι βέβαια αμφίβολο, αν αυτή η ανθρωποθυσία του εκ Κοζάνης πολιτικού θα φέρει τη νηνεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο ή –πολύ περισσότερο– αν θα φέρει στοιχειώδη ανάκαμψη. Αλλά έτσι κι αλλιώς οι δυνατότητες ελιγμών του Παπανδρέου είναι ασφυκτικά περιορισμένες.

Είναι χαρακτηριστικό επ’ αυτού κάτι που έλεγε κορυφαίος υπουργός και στενός συνεργάτης του Γιώργου τις τελευταίες μέρες, περιγράφοντας παραστατικά το κλίμα που επικρατεί εντός της κυβέρνησης:

– Η αντιπολίτευση δεν χρειάζεται να κάνει πλέον τίποτα, καταρρέουμε μόνοι μας!

Γενικά η βδομάδα που πέρασε ήταν απ’ τις χειρότερες για τον Γιώργο και την κυβέρνηση. Και το χειρότερο, δεν υπάρχει, επαναλαμβάνουμε, στον ορίζοντα διέξοδος. Ούτε στρατηγική…

Για… αργότερα οι εκλογές;

Σχετικά τώρα με τα σενάρια πρόωρων εκλογών και πιο συγκεκριμένα περί εκλογών στις 3 Απρίλη, οπότε και λήγει ο χρόνος για να διεξαχθούν με λίστα, οι τελευταίες πληροφορίες επιμένουν ότι:

– Αυτό το σενάριο έχει αδυνατίσει. Και ο βασικός λόγος είναι ότι μετά τα όσα κωμικοτραγικά συνέβησαν με την τρόικα και τα όσα επίσης κωμικοτραγικά τα ακολούθησαν, είναι τόση η οργή και απογοήτευση του λαού, ώστε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα έμοιαζε με… ηρωική αποχώρηση!

Επίσης είναι και κάτι άλλο, που επηρεάζει τον Γιώργο. Αν οι εκλογές γίνουν με λίστα, αυτοί οι οποίοι δεν θα έχουν πιθανότητες εκλογής δεν θα «τρέξουν» για τις εκλογές. Αν αντίθετα γίνουν αργότερα, με σταυρό, θα «τρέξουν» όλοι οι υποψήφιοι.

Έτσι σύμφωνα με νεώτερες εκτιμήσεις, οι εκλογές πάνε πίσω. Ίσως όχι πολύ πίσω, πιθανόν μετατίθενται για τον Ιούνη.

Βέβαια υπάρχουν πάντα αυτοί οι οποίοι προτείνουν τις εκλογές τώρα, επειδή πιστεύουν ότι μετά το φθινόπωρο είναι πολύ πιθανό το ΠΑΣΟΚ να έχει περάσει στη δεύτερη θέση.

Αλλά δεν αλλάζουν και πολλά, αν πάνε για τον Ιούνη. Αν και με τα τραγικά λάθη που διαπράττονται καθημερινά, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…

Και η… Μαργαρίτα

κατά των εκλογών!

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μητέρα του Γιώργου, η Μαργαρίτα, φαίνεται να είναι κατά των πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, σε συζήτηση που είχε πρόσφατα με παλιά της φίλη και όταν η κουβέντα έφτασε στο επίμαχο ζήτημα, η Μαργαρίτα της είπε:

– Αστειεύεσαι; Κάτι τέτοιο (δηλαδή τις πρόωρες εκλογές) δεν θα του το συγχωρήσει η τρόικα!

Φυσικά σε αυτό το κλίμα συνηγορεί και η απόρριψη των πρόωρων εκλογών απ’ το 72% του λαού, όπως προκύπτει απ’ τη δημοσκόπηση της RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (βλ. ρεπορτάζ στη σελίδα 10). Μεταξύ αυτών που δεν θέλουν πρόωρες εκλογές είναι και το 82,5% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ το 2009. Ενώ υπέρ των πρόωρων τάσσεται το 25,7%.

Βέβαια κάποιοι… τρέχουν, μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων. Μεταξύ αυτών η Ντ. Μπακογιάννη, το κόμμα της οποίας σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα μένει εκτός Βουλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, την περασμένη Κυριακή το βράδυ η Ντόρα τηλεφώνησε έντρομη σε φίλο της δήμαρχο και του είπε «πάμε σε εκλογές, κάντε κάτι, φτιάξτε κομματικές οργανώσεις…»!


Σχολιάστε εδώ