ΡΗΤΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ!

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που ανέτρεξαν στο κείμενο του αναθεωρημένου Μνημονίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο, ύστερα από άλλη μια μονομερή διαπραγμάτευση του κ. Παπακωνσταντίνου με την «τρόικα», όπως επισημαίνουν, διαπιστώνουν ότι οι διατυπώσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί στο αγγλικό κείμενο και στην ανεπίσημη μετάφρασή του από το υπουργείο Οικονομικών με μεγάλη σαφήνεια «δείχνουν» σε γενικό ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, που δύσκολα μπορεί κανείς να φαντασθεί πώς συμβιβάζεται με τις διακηρύξεις του Γ. Παπανδρέου για προστασία των κρατικών ακινήτων από εκποίηση, ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση.

Στο σημείο 22 των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνηση με τη δεύτερη αναθεώρηση του Μνημονίου, υπό τον τίτλο «Ιδιωτικοποίηση κρατικής περιουσίας», αναφέρονται τα εξής, σύμφωνα με την ανεπίσημη ελληνική μετάφραση, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών:

«Η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα προσχέδιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων (σ.σ.: “ιδιωτικοποιήσεων” είναι η ορθότερη απόδοση της λέξης “privatization” του πρωτότυπου κειμένου στα αγγλικά) για την πώληση δημόσιας περιουσίας και επιχειρήσεων. Το σχέδιο, το οποίο θα υιοθετηθεί έως το τέλος του χρόνου, καθορίζει έναν αριθμό κρατικών περιουσιακών στοιχείων προς μερική ή ολική ιδιωτικοποίηση, συμπεριλαμβανομένων κρατικών ακινήτων, με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1 δισ. ευρώ το 2011.

Μια πλήρης απογραφή της κρατικής περιουσίας θα ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2011 και θα εκτιμηθεί η προοπτική υψηλότερων μεσοπρόθεσμων στόχων.

Η Ειδική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών θα καθοδηγηθεί ως προς τη χρήση διάφορων μεθόδων ανάλογα με το είδος του περιουσιακού στοιχείου προς αποκρατικοποίηση, συμπεριλαμβανομένων απευθείας πωλήσεων, δημοπρασιών και συμφωνιών παραχώρησης».

Δηλαδή, τονίζουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση όχι μόνο έχει δεσμευθεί για πωλήσεις δημόσιας περιουσίας, αλλά περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο ρητή αναφορά στα κρατικά ακίνητα («συμπεριλαμβανομένων κρατικών ακινήτων»), όπως και η δέσμευση της κυβέρνησης να «εκτιμήσει την προοπτική υψηλότερων μεσοπρόθεσμων στόχων», που επόμενο ήταν να οδηγήσουν στο ποσόν-βόμβα των 50 δισ. ευρώ, που ανακοινώθηκε από τους «τροϊκανούς».

Μάλιστα, στις μεθόδους ιδιωτικοποίησης ρητά εντάσσεται η απευθείας πώληση σε επενδυτές και η οργάνωση δημοπρασιών, που παραπέμπει στο… σφυρί της εκποίησης, επισημαίνουν βουλευτές.

Απογραφή ασημικών…

Ακόμη χειρότερα, σε άλλο σημείο του κειμένου, προσδιορίζονται και πάλι, αναλυτικότερα αυτήν τη φορά, οι στόχοι του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, με ρητή αναφορά σε όλες τις ΔΕΚΟ (!) και στα ακίνητα:

«Η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα αναλυτικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για την πώληση δημόσιας περιουσίας και δημόσιων επιχειρήσεων με στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2011-13, από τα οποία τουλάχιστον 1 δισ. μέσα στο 2011. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και αποκρατικοποιήσεων αφορά τη συμμετοχή του Δημοσίου στους σιδηροδρόμους, στις οδικές μεταφορές, σε αεροδρόμια, λιμάνια, σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, παίγνια και σε ακίνητα. Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημοσίου χρέους και δεν υποκαθιστούν τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής».

Μάλιστα στο αναθεωρημένο Μνημόνιο η πώληση δημόσιας γης ενσωματώνεται στον σχεδιασμό με τόση βεβαιότητα που οι συντάκτες του κρίνουν αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι «τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων και οι πρόσοδοι από την πώληση γης και κτιρίων θα εξαιρούνται από τα ταμειακά έσοδα του Δημοσίου», ώστε να διασφαλισθεί ότι με έσοδα από εκποιήσεις δεν θα καλύπτονται τα τρέχοντα ελλείμματα.

Σε άλλο σημείο του αναθεωρημένου Μνημονίου, η «τρόικα» επιχειρεί… απογραφή ασημικών του Δημοσίου και μνημονεύονται εκ νέου τα κρατικά ακίνητα: «Ο ελληνικός δημόσιος τομέας είναι πολύ μεγάλος και περιλαμβάνει 94 πλήρως ή μερικώς ελεγχόμενες από το Δημόσιο επιχειρήσεις, σε κλάδους που εκτείνονται από τις μεταφορές και τις κοινωφελείς υπηρεσίες ως τα παίγνια και τον τουρισμό.

Οι ιδιοκτησίες ακινήτων της κυβέρνησης είναι επίσης μεγάλες, παρότι δεν υπάρχει καταγραφή των ιδιοκτησιών, που θα επέτρεπε μια αποτίμηση της αξίας του συνόλου της περιουσίας».

Σε έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πίνακα, που περιλαμβάνεται στη σελίδα 18 του αναθεωρημένου Μνημονίου του Δεκεμβρίου, κυβέρνηση και «τρόικα» ανεβάζουν την αξία της περιουσίας του Δημοσίου –πλην των ακινήτων– στα 195 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 84,9% του ΑΕΠ.

Για τα ακίνητα, στον πίνακα σημειώνεται ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις της αξίας τους, αλλά αναλυτές την αποτιμούν σε 200-300 δισ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 87-130% του ΑΕΠ. Συνολικά, δηλαδή, η περιουσία του Δημοσίου υπερκαλύπτει το δημόσιο χρέος, φθάνοντας το 171,9% έως 214,9% του ΑΕΠ.

Νεότερες εκτιμήσεις από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, «κατεβάζουν» σημαντικά την αξία της ακίνητης περιουσίας, στα 100 δισ. ευρώ – προφανώς ο κ. Τράα ενημερώθηκε για τα τυπικά προβλήματα και τις καταπατήσεις που εμποδίζουν την αξιοποίηση των περισσότερων κρατικών ακινήτων και αναπροσάρμοσε τις εκτιμήσεις.

Όχι πώληση, μίσθωση

για… 99 χρόνια

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, από αυτούς που θα συμμετάσχουν την Τρίτη στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών με ομιλητή τον κ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζουν άλλη μια φορά στο «Π» τον προβληματισμό τους για τη διαδικασία μονομερούς διαπραγμάτευσης των αναθεωρήσεων του Μνημονίου από τον υπουργό Οικονομικών, που έχει ξεσηκώσει επανειλημμένα θυελλώδεις αντιδράσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και στις δύο μέχρι στιγμής αναθεωρήσεις οι βουλευτές βρέθηκαν μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα.

Σε μια προσπάθεια εξευμενισμού της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρωθυπουργός μίλησε τις τελευταίες ημέρες ακόμη και για συνταγματική κατοχύρωση της προστασίας των δημόσιων ακινήτων από εκποιήσεις, με εξαίρεση ειδικές περιπτώσεις, όπου θα αποφασίζει η Βουλή.

Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση συζητά την υποκατάσταση των πωλήσεων με ενοικιάσεις-παραχωρήσεις εκτάσεων για… 99 χρόνια, που στο αγγλικό δίκαιο ισοδυναμούν με μεταβίβαση.


Σχολιάστε εδώ