Πορεία στα τυφλά…

ΣΕ ΔΕΙΝΗ πολιτικά θέση έχει περιέλθει η κυβέρνηση και ο Γ. Παπανδρέου μετά την αποκάλυψη ότι η πώληση (αξιοποίηση) δημόσιας περιουσίας προκειμένου να εξασφαλισθούν έσοδα τουλάχιστον 50 δισ. έχει συμφωνηθεί από κοινού με την «τρόικα». Κι αυτό, ενώ επί τρεις ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών επιδόθηκαν σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να αμβλύνουν τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσαν οι προκλητικές ανακοινώσεις (αναφορές) των εκπροσώπων της «τρόικας». Μετά και τις δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, που μίλησε για ειλημμένη απόφαση σχετικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι τα 50 δισ. αποτελούν εφικτό στόχο, αλλά θα προέλθουν από την αξιοποίηση και όχι την πώληση ακίνητης περιουσίας. Σε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που (με εξαιρέσεις) θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας γης και ότι αυτό θα περιληφθεί στο Σύνταγμα όταν γίνει η αναθεώρηση. Τόσο οι προκλητικές αναφορές των εκπροσώπων της «τρόικας», όσο και οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ (Διαμαντοπούλου, Κακλαμάνης, Καρτάλης, Πετσάλνικος κ.ά.) ενώ ο Γ. Παπακωνσταντίνου βάλλεται πανταχόθεν.

Στο «κόκκινο»

ΤΕΤΑΜΕΝΟ είναι, λόγω των τελευταίων γεγονότων, το πολιτικό κλίμα. Τα κόμματα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει εκχωρήσει στην «τρόικα» τη διακυβέρνηση της χώρας, ενώ την καταγγέλλουν ότι προχωρεί βάσει σχεδίου στο «ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας. Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη ΝΔ για «λαϊκισμό» και «υποκρισία» και υποστήριξε ότι ο Αντ. Σαμαράς είχε στο παρελθόν προτείνει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας να περιληφθεί στο Μνημόνιο. Αυτό προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που αφού διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό, κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου είτε να ζητήσει συγγνώμη, είτε να παραιτηθεί. Ενώ το ΚΚΕ σημείωσε ότι η κρίση χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για το «ξεπούλημα» της περιουσίας και την υποδομών στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Υπέρ της πώλησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου τάχθηκε ο Γ. Καρατζαφέρης, υπό τον όρο ότι σʼ αυτά δεν θα περιληφθούν… η Ακρόπολη και ο Λευκός Πύργος! Από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει συναποφασίσει με την «τρόικα» την πώληση του δημόσιου πλούτου. Στο μεταξύ ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη εκφράζονται αμφιβολίες και επιφυλάξεις για το αν είναι εφικτός ο στόχος της είσπραξης 50 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις και μάλιστα σε διάστημα πενταετίας.

Δυσοίωνες

ΜΕΣΑ στο κλίμα αυτό αναμένεται να πέσει στο κενό η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τη συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του Μνημονίου 2, που θα εκτείνεται μέχρι το 2015. ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν αρνητικά στη σχετική πρόσκληση του κ. Παπακωνσταντίνου, αντίθετα θετικοί κατʼ αρχήν εμφανίσθηκαν Γ. Καρατζαφέρης, Ντ. Μπακογιάνη και Φ. Κουβέλης. Την ίδια στιγμή τα «μηνύματα» για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι. Στην έκθεσή του ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γ. Προβόπουλος προβλέπει ύφεση στο 3% και ανεργία 12,5% για το 2011. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του κράτους προκειμένου να γίνει πιο αποτελεσματικό, θέτοντας θέμα νέων μέτρων. Νέα μέτρα αναμένεται να φέρει και το Μνημόνιο 2, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι το βάρος θα πέσει στην περιστολή των κρατικών δαπανών και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο το τοπίο παραμένει θολό και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες για το αν στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα ληφθούν οι πολυπόθητες αποφάσεις για την κρίση χρέους, που θα αφορούν άμεσα και την Ελλάδα. Στο τελευταίο Εκοφίν ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε εκ νέου το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου με ταυτόχρονη μείωση του επιτοκίου.

Σενάρια

ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ενώ συνεχίζουν να αιωρούνται στην πολιτική ατμόσφαιρα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ενδεχόμενο που ενισχύουν πρωτοβουλίες και κινήσεις της κυβέρνησης. Η ανεπίσημη δήλωση του Γ. Παπανδρέου ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά και οι επίσημες διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών δεν… καθησυχάζουν τη Νέα Δημοκρατία. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών παραμένει ανοιχτό με το σκεπτικό ότι τους επόμενους μήνες το κλίμα στην κοινωνία για την κυβέρνηση και τον Γ. Παπανδρέου θα επιδεινωθεί. Παράλληλα υπάρχει και η οριακή ημερομηνία της 4ης Απριλίου, οπότε λήγει η ισχύς της λίστας. Από διαφορετική σκοπιά προσεγγίζουν το θέμα των πρόωρων εκλογών τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ο Γ. Καρατζαφέρης χαρακτηρίζει αναπόφευκτες τις εκλογές μέσα στον Μάρτιο, ενώ ο Αλ. Τσίπρας σημειώνει ότι όσο πιο γρήγορα φύγει η σημερινή κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τη χώρα!

Πταίσμα

Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ των Αστικών Συγκοινωνιών αποτελεί πλέον νόμο του κράτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτόματα πήρε τέλος η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού της Αθήνας. Οι επόμενοι μήνες θα είναι εξίσου κρίσιμοι καθώς θα πρέπει να υλοποιηθούν οι προβλέψεις του νομοσχεδίου, διαδικασία που προβλέπεται να είναι επώδυνη, ενώ ήδη οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία ξεκίνησαν νέο κύκλο κινητοποιήσεων μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Κι αυτό καθώς από τη συγχώνευση των φορέων θα προκύψει η ανάγκη μετατάξεων μεγάλου αριθμού προσωπικού, ενώ θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων που θα ανατρέπουν όλα τα μέχρι τώρα δεδομένα. Υπό το βάρος των αντιδράσεων ο Δ. Ρέππας προχώρησε σε αλλαγή σχετικού άρθρου του νομοσχεδίου και πλέον η μη καταβολή εισιτηρίου θεωρείται πταίσμα και όχι πλημμέλημα. Που σημαίνει ότι οι παραβάτες δεν θα απειλούνται με φυλάκιση, θα τιμωρούνται με πρόστιμο. Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε από το ΠΑΣΟΚ και την Ντ. Μπακογιάννη.


Σχολιάστε εδώ