Ποιον εκπροσωπεί ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου;
Πώς προέκυψε ο κ. Κουτσίκος, ο οποίος, μολονότι ουδεμία σοβαρή επιχειρηματική δράση είχε ποτέ στην Τουρκία, «φέρεται» ότι από τα τέλη της δεκαετίας του ʼ90 εκπροσωπεί τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα στη χώρα αυτή; Και ποιοι είναι οι επιχειρηματικοί φορείς που δήθεν εκπροσωπεί; Για την επιχειρηματική του δράση μπορεί κανείς να απευθυνθεί στα οικεία βιβλία πτωχεύσεων Πρωτοδικείων αλλά και στην πιάτσα, όπου είναι πολύ γνωστός. Για τους προαναφερόμενους φορείς μετράμε τίτλους: σύμβουλος στο ΔΣ του ΕΒΕΑ, πρόεδρος του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου, πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, πρόεδρος του Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου ΟΣΕΠ. Σπουδαίοι τίτλοι για έναν πολυάσχολο άνθρωπο που επιθυμεί να βοηθήσει οικειοθελώς και χωρίς αμοιβή τις ελληνικές επιχειρήσεις στην ανάπτυξή τους σε διάφορες χώρες-στόχους.
Για το ΕΒΕΑ είναι γνωστό ότι στις προηγούμενες εκλογές του 2006 πολύ το επιθυμούσε να είναι υποψήφιος πρόεδρος, αλλά η επίκληση ότι είναι πρώην σύζυγος της κυρίας Μαριέττας Γιαννάκου δεν έφερε ψήφους. Περιορίστηκε στην «τιμητική θέση» του υποψηφίου και νυν συμβούλου. Τα «ηνία» του Ελληνοβουλγαρικού Επιμελητηρίου τα ανέλαβε στις αρχές του 2000 περίπου και έκτοτε παραμένει πρόεδρος, χωρίς να γνωστοποιεί εκλογική διαδικασία, ψήφους κ.λπ. με τα οποία επιβεβαιώνεται δήθεν η εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Επιπλέον επικαλείται ότι εκπροσωπεί 2.000 βουλγαρικές επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων (σχετική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στις 25/1/2010). Αυτό από ποια επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνεται;
Πρόεδρος φαίνεται ότι είναι από τα τέλη του ʼ90 και στο Συμβούλιο Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας, πρωτοπόρο φορέα που ιδρύθηκε με τις ευλογίες Οζάλ – Παπανδρέου στο Νταβός, αλλά τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια… ουδέν. Μήπως υπάρχει καμία καταχώριση σχετικά με τις δραστηριότητες του φορέα αυτού τα τελευταία χρόνια και δεν το γνωρίζουμε; Ο φορέας αυτός, υπό την ευθύνη του κ. Κουτσίκου, είναι στην ομάδα των «αμαρτωλών» ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών και που αποκάλυψε πριν από καιρό «ΤΟ ΠΑΡΟΝ». Αλήθεια, ποια είναι τα αποτελέσματα των ελέγχων για τη χρηματοδότησή του; Πού πήγαν τα λεφτά που διαχειρίστηκε ο κ. Κουτσίκος;
Από τους πλέον τιμητικούς τίτλους για τον κ. Κουτσίκο είναι αυτός του προέδρου του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου, τον οποίο με μεγάλη ευχαρίστηση και ικανοποίηση χρησιμοποιεί, αφού θεωρεί ότι του δίνει το δικαίωμα να ομιλεί περί παντός του επιστητού στην Τουρκία. Συχνότατα δε παρεμβαίνει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, ωσάν διπλωμάτης ή εμπειρογνώμονας του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Φυσικά, κανένας λόγος για τον τρόπο με τον οποίο «εκλέγεται» πρόεδρος και σʼ αυτόν τον φορέα. Κανένας δεν έψαξε μήπως εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του.
Το Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο ΟΣΕΠ (Οικονομική Συνεργασία Ευξείνου Πόντου) δημιουργήθηκε με κοινή απόφαση υπουργείου Εξωτερικών και Οικονομίας για την εκπροσώπηση των ελλήνων επιχειρηματιών στον Οργανισμό αυτό. Η σύνδεσή του με την Τουρκία, αφού η έδρα του Οργανισμού είναι στην Κωνσταντινούπολη, ήταν αναπόφευκτη, γεγονός που προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον του «τουρκολόγου» κ. Κουτσίκου. Αφού χρίστηκε μετά βαΐων και κλάδων ως ο πλέον κατάλληλος για τη θέση αυτή άνθρωπος ήδη από τις αρχές του 2000, σταδιακά και εκμεταλλευόμενος την αδράνεια τόσο των αρμόδιων υπουργείων όσο και των υπόλοιπων επιχειρηματικών οργανώσεων που είναι μέλη του, τον μετεξέλιξε, όπως και όλους τους προηγούμενους φορείς, σε εργαλείο προσωπικής του προβολής. Από πού προκύπτει η νομιμοποίησή του αρμόοδίως δεν διερωτάται. Αύριο διοργανώνει «μαϊμού» διαδικασίες για την «πανηγυρική επανεκλογή» του στη θέση του «προέδρου της ΟΣΕΠ Ελλάδος», όπως αυτοαποκαλείται. Οι επιχειρηματίες πάντως ξύπνησαν… Και θα το δείξουν στην κάλπη…
Αλλά δεν είναι μόνο οι τίτλοι και τα προεδριλίκια που έχουν σημασία για τον κ. Κουτσίκο. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του στα διάφορα συνέδρια στα οποία παρακαλεί να παραστεί.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το πρόσφατο ελληνοτουρκικό συνέδριο στην Κομοτηνή, όπου περίπου ζήταγε να εκποιηθεί ελληνική γη σε τούρκους επιχειρηματίες, αλλά και η αποστολή του Επιμελητηρίου Ηρακλείου στη Σμύρνη τον περασμένο Μάιο, όπου σʼ ένα ακόμη ανθελληνικό του παραλήρημα αποκαλούσε την Ελλάδα «οικονομική δικτατορία» (3/5/2010, εφημερίδα «Τόλμη» του Ηρακλείου).