Ποιοι αποτελούν τις δύο κύριες ομάδες

Πριν από μερικές μέρες ένας ακόμη συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου αποχώρησε, αυτός όμως οικειοθελώς. Ο αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Χρυσικός, το άλλοτε «δεξί του χέρι», που ήταν υπεύθυνος για όλους τους ιερείς της Αρχιεπισκοπής, αποσύρθηκε στην ενορία του, μακριά από τα εκτυφλωτικά φώτα της εξουσίας. «Ο παπα-Θωμάς δεν άντεχε άλλο να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος», έλεγε κληρικός που τον γνωρίζει πολύ καλά. «Όταν εξελέγη Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, το όραμά τους για το πού θέλουν να πάνε την Αρχιεπισκοπή και συνολικά την Εκκλησία ήταν κοινό. Γι’ αυτό και αποφάσισε να τον ακολουθήσει. Ακριβώς τρία χρόνια μετά την εκλογή τα δεδομένα άλλαξαν. Ο Αρχιεπίσκοπος ακολουθεί μια τελείως διαφορετική πορεία, που δεν είναι κοντά στην ιδιοσυγκρασία του παπα-Θωμά», σχολίαζε το ίδιο πρόσωπο σε κύκλο ιερέων.

Τα αίτια που προκάλεσαν την παραίτηση του αρχιερατικού επιτρόπου είναι μέχρι σήμερα αδιευκρίνιστα. Άλλοι υποστηρίζουν πως είχε έντονες διαφωνίες με τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο για την τακτική που ακολουθεί και τον τρόπο διοίκησής του και άλλοι λένε πως είχε από την αρχή σοβαρές διαφωνίες με συγκεκριμένα πρόσωπα που τον περιβάλλουν και δεν άντεξε την ψυχολογική φθορά. Ο αρχιερατικός επίτροπος δεν είναι όμως ο μοναδικός που αποφάσισε να κατέβει από τα υψηλά εκκλησιαστικά σκαλοπάτια. Είχαν προηγηθεί πολλά ακόμη θεσμικά και εξωθεσμικά πρόσωπα που θέλησαν να κρατηθούν μακριά ή απομακρύνθηκαν τεχνηέντως. Ένας νομικός, ένας μοναχός και πλείστες άλλες… ειδικότητες που πέρασαν κατά καιρούς ως σύμβουλοι και συνεργάτες.

Ο πόλεμος όμως στα εκκλησιαστικά χαρακώματα παραμένει. Το ποιος θα επικρατήσει τελικά στο περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου είναι άγνωστο. Οι προστριβές είναι καθημερινές ανάμεσα σε δύο διαφορετικά κέντρα, της Αρχιεπισκοπής και της Συνόδου. Ο Αρχιεπίσκοπος έχει αναλάβει τον ρόλο «πυροσβέστη» χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα.

Στην Αρχιεπισκοπή τον πρώτο λόγο συνεχίζει να έχει ο πρωτοσύγκελλος Γαβριήλ Παπανικολάου και ο ψυχίατρος-ιερέας Αδαμάντιος Αυγουστίδης. Οι δυο τους αποτελούν τους «αρχιεπισκοπικούς» επιτελάρχες του κ. Ιερωνύμου που ασχολούνται με το κοινωνικό προφίλ του και έχουν αναλάβει τις επαφές με την κυβέρνηση. Στην ομάδα της Αρχιεπισκοπής ανήκουν επίσης ο διευθυντής της «Αποστολής» Κ. Δήμτσας, ο συνταξιούχος-οικονομολόγος Η. Κουρεντής και ο «παντός καιρού και Αρχιεπισκόπου» δημοσιογράφος Χ. Κονιδάρης.

Στην ομάδα της Συνόδου δεν υπήρξε τα τελευταία τρία χρόνια κάποια ηχηρή παραίτηση, ανάλογη με αυτήν του αρχιερατικού επιτρόπου. Καθοδηγητής και ως ο έχων το γενικό πρόσταγμα παραμένει ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Στην ομάδα που ασχολείται με τα οικονομικά και την αξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας συνεχίζει ο διευθυντής των οικονομικών Α. Ζαμπέλης και τον πλαισιώνουν ο διευθυντής της ναοδομίας Φιλόθεος Δέδες και ο νομικός Θ. Παπαγεωργίου μαζί με μια ομάδα κληρικών και τεχνοκρατών.

Τρία χρόνια μετά την εκλογή του Ιερωνύμου, οι διαφωνίες των δύο ομάδων δεν έχουν να κάνουν πια με το ποια στρατηγική θα ακολουθήσει ο Αρχιεπίσκοπος. Αυτό φαίνεται, πως το έχει… λύσει μόνος του ο Ιερώνυμος. Ως φαίνεται έχει αποφασίσει να πορευτεί τον δικό του δρόμο, αυτόν που θεωρεί ορθότερο, αξιοποιώντας ιδέες και προτάσεις κι από τα δύο στρατόπεδα. Η ατμόσφαιρα παραμένει ηλεκτρισμένη μεταξύ των δύο πλευρών και σύντομα, ψιθυρίζεται, η μάχη θα γίνει πιο σκληρή με εκατέρωθεν χτυπήματα κάτω από τη μέση. «Κάτι παραπάνω ήξερε ο παπα-Θωμάς που έφυγε νωρίς», λένε με νόημα Μητροπολίτες που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις…


Σχολιάστε εδώ