Ο… φόβος των πρόωρων εκλογών γεφυρώνει τα… χάσματα σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ

Υπό τον φόβο των πρόωρων εκλογών στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ έριξαν νερό στο κρασί τους. Ξεπέρασαν (;) τις διαφορές που χρόνιζαν και είχαν ρίξει το συμμαχικό σχήμα σε «χειμερία νάρκη», με στόχο την εκλογική τους επιβίωση, η οποία δεν είναι καθόλου εξασφαλισμένη όπως έδειξαν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ωστόσο η απόφαση για την «επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ», παρά την ανακούφιση που προκάλεσε στους οπαδούς του, μετράει ήδη τις πρώτες παρενέργειες. Ο Α. Αλαβάνος επισημοποίησε την απόστασή του από τον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας την ίδια μέρα στη δημοσιότητα το μανιφέστο της κίνησής του και ανακοινώνοντας ότι στις αρχές Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του «Μετώπου» στο οποίο είναι επικεφαλής. Ταυτόχρονα η ΚΟΕ (από τις πιο δυναμικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που ακολούθησε τον Α. Αλαβάνο στις εκλογές για την Περιφέρεια της Αττικής) δημοσιοποίησε την ενόχλησή της για τη συμφωνία «επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ» κάνοντας λόγο να συγκόλληση υπό την πίεση των εκλογών, διαδικασία «που δεν μας αφορά» όπως τόνισε σε σχετική ανακοίνωση.

Η συμφωνία για την «επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ», εκεί που όλα έδειχναν ότι οι σχετικές συνομιλίες οδηγούνταν σε αδιέξοδο, έγινε με μερικές υποχωρήσεις του ΣΥΝ, ο οποίος μέχρι τώρα πρότεινε το κέντρο βάρους του συμμαχικού σχήματος να μεταφερθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος και να εξεταστεί ο ρόλος όσων μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακολουθούν τις επιλογές του Α. Αλαβάνου.

Έτσι, με τη συμμετοχή του ίδιου του Α. Τσίπρα, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τη δημιουργία ενός ενδεκαμελούς οργάνου με εκτελεστικές αρμοδιότητες που θα έχει την ευθύνη της καθημερινής παρέμβασης του συμμαχικού σχήματος. Σε αυτήν θα μετέχουν τρία μέλη του ΣΥΝ, τρία από τις συνιστώσες που ακολούθησαν τον Α. Αλαβάνο, τρία από το σχήμα ΑΝΑΣΑ, ένα από το ΔΗΚΚΙ και ο Μ. Γλέζος.

Η υπάρχουσα Γραμματεία θα μετατραπεί σε Συντονιστική Επιτροπή που θα συνεδριάζει μια φορά τον μήνα μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, θα επαναλειτουργήσει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και τον Μάιο θα οργανωθεί η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του συμμαχικού σχήματος.

Η νέα οργανωτική διευθέτηση των εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ θα δοκιμαστεί στην πράξη το επόμενο διάστημα και στην περίπτωση που σημειωθούν οι γνωστές στον χώρο δυσλειτουργίες και αντιπαλότητες μεταξύ των συνιστωσών, είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει και την τελευταία ευκαιρία του σχήματος. Στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι έκαναν όλες τις δυνατές υποχωρήσεις και πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει ανοχή σε διαφορετικές διαδρομές και στρατηγικές συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Α. Αλαβάνος επέλεξε να δημοσιοποιήσει το μανιφέστο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής την ημέρα που ανακοινώθηκε η συμφωνία «επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ» και σε αυτό αναφέρεται ότι το Μέτωπο μπορεί να κινείται πέραν του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Αριστεράς γενικότερα, και να απευθύνεται σε πολιτικές δυνάμεις και πολίτες. Διευκρινίζοντας ότι το Μέτωπο δεν είναι ένα ακόμα κόμμα ή σχήμα της Αριστεράς, ο Α. Αλαβάνος στην ουσία επισημοποιεί το διαζύγιό του με το κόμμα του οποίου υπήρξε αρχηγός. Ενώ από τον επίσημο ΣΥΝ δεν υπήρξε καμία αντίδραση για την κίνηση Αλαβάνου, ο βουλευτής του κόμματος Δ. Παπαδημούλης έσπευσε να δηλώσει ότι πρόκειται για «το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εξέλιξης» αφού, όπως είπε, εδώ και καιρό διαφαίνεται ότι ο Α. Αλαβάνος είχε μπει σε μια τροχιά δημιουργίας ενός σχηματισμού στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, στον οποίο λειτουργεί άτυπα ως εν δυνάμει επικεφαλής, όπως φάνηκε και με την υποψηφιότητά του στις περιφερειακές εκλογές στην Αττική.

Ο ίδιος ο Α. Αλαβάνος φρόντισε να είναι προσεκτικός και σε δήλωσή του, σχολιάζοντας τη συμφωνία «επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ότι αυτή μπορεί να έχει θετική εξέλιξη «στον βαθμό που δεν θα περιοριστεί σε οργανωτικές διευθετήσεις αλλά θα ανοιχθεί στην προοπτική μιας μετωπικής λογικής πλατιών δυνάμεων κατά της ΕΕ και του ΔΝΤ που θα παλεύει για την ανατροπή της κυβέρνησης Παπανδρέου και θα επιδιώξει την ευρύτερη συνάντηση όλης της ριζοσπαστικής Αριστεράς».


Σχολιάστε εδώ