ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΟΙ ΚΑΛΠΕΣ

Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση και για τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου, το «πολιτικό κεφάλαιο» του οποίου εξαντλείται προϊόντος του χρόνου και -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- από «ισχυρό χαρτί» είναι θέμα χρόνου να μεταβληθεί σε «αδύναμο κρίκο» για το ΠΑΣΟΚ.

Ως εκ τούτου, στη ΝΔ πιστεύουν ότι μπροστά στον διαφαινόμενο κίνδυνο απώλειας της εξουσίας ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει μια… «φυγή προς τα εμπρός».

Πολύ πρόσφατα άλλωστε ο Αντ. Σαμαράς είχε διατυπώσει την πρόβλεψη ότι όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές, θα γίνουν διότι η κυβέρνηση θα έχει καταστεί αδύναμη να λύσει τα οξυμμένα προβλήματα της χώρας και παράλληλα να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που εγείρουν οι πολιτικές της. Κρίσιμο θεωρείται το διάστημα μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ καθοριστικές για τις εξελίξεις κρίνονται τόσο οι συνομιλίες Παπανδρέου – Μέρκελ στις 22 Φεβρουαρίου στη Γερμανία, όσο και οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής στις 24-25 του άλλου μήνα.

Ως προς τον χρόνο των εκλογών, τα στελέχη της ΝΔ δίνουν περιορισμένες πιθανότητες αυτές να διεξαχθούν πριν από την 3η Απριλίου, που θεωρείται κομβική ημερομηνία, καθώς τότε λήγει η ισχύς της λίστας. «Αν ο Παπανδρέου αποφασίσει να πάει σε εκλογές με λίστα, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να φύγει», υποστηρίζουν, με το σκεπτικό ότι τα περισσότερα από τα στελέχη που δεν θα βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση δεν θα έχουν κανένα κίνητρο να δώσουν μάχη προεκλογικά.

Κατόπιν τούτου πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα προσφύγει στη λαϊκή εντολή μετά το Πάσχα και πάντως πριν από το τέλος Ιουνίου, θέτοντας κατά την προσφιλή του συνήθεια τον ελληνικό λαό προ «εκβιαστικών διλημμάτων» προκειμένου να αποσπάσει την ψήφο του.

Αντικείμενο σχολίων και ερμηνειών στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αποτέλεσε η «ξαφνική» περιοδεία του Γ. Παπανδρέου σε Θράκη – Σαμοθράκη, η οποία διανθίστηκε με τηλεοπτικά πλάνα με τον πρωθυπουργό να συναντά απλούς πολίτες, εικόνες που παραπέμπουν περισσότερο σε προεκλογική περίοδο.

Ανεξάρτητα πάντως από τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, στη ΝΔ έχουν μπει σε φάση προετοιμασίας, ενώ το επόμενο διάστημα θα πυκνώσουν οι εξορμήσεις στελεχών στην περιφέρεια.

Αντίστοιχο πρόγραμμα σχεδιάζεται και για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος παράλληλα θα επισκεφθεί και χώρους δουλειάς, όπως π.χ. προχθές που πήγε στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Στόχος είναι μέσα από αυτές τις επαφές να ενισχύσει το φιλολαϊκό προφίλ του και ταυτόχρονα την απήχησή του σε επαγγελματικές τάξεις και κοινωνικές ομάδες που παραδοσιακά τηρούν επιφυλακτική στάση έναντι της ΝΔ.

Η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση θα συνεχιστεί σε υψηλούς τόνους, με τον κ. Σαμαρά να έχει ζητήσει από τους βουλευτές «να μην αφήσουν τους υπουργούς να πάρουν ανάσα».

Παρά τις φήμες και τα σενάρια η ΝΔ δεν προτίθεται να καταθέσει «πρόταση μομφής» εναντίον υπουργού, π.χ. του Γ. Παπακωνσταντίνου, εκτός κι αν στο μεταξύ προκύψουν σημαντικά γεγονότα.

Πολιτικά άλλωστε τη «βολεύει» να παραμείνει στη θέση του ο υπουργός Οικονομικών, αν και πλήρως απαξιωμένος, ώστε να είναι υποχρεωμένος κάθε τόσο ο πρωθυπουργός να του προσφέρει πολιτική κάλυψη για τα λάθη και τις αστοχίες του. «Όσο ο Παπανδρέου συνεχίζει να στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, τόσο θα εδραιώνεται στην αντίληψη του κόσμου η αίσθηση της συνυπευθυνότητας για την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής», τονίζουν βουλευτές της ΝΔ.

Προβληματισμό εξακολουθεί να προκαλεί στα στελέχη το γεγονός ότι καθυστερεί η ανάκαμψη και ότι η παράταξη δεν ωφελείται ουσιαστικά από τη σημαντική φθορά που υφίσταται το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να υποβαθμίζουν το πρόβλημα, στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να συμβεί αυτό, υποστηρίζουν μάλιστα ότι το αργότερο το φθινόπωρο η ΝΔ θα έχει σαφές προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

Αποδίδουν δε την καθυστέρηση σε δύο παράγοντες, στην… καταστροφική -όπως αποδείχθηκε- πενταετία 2004-09 και στο κλίμα απαξίωσης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για το σύνολο του πολιτικού κόσμου.

Ο πρόεδρος της ΝΔ σε καμιά περίπτωση δεν συμμερίζεται τη θεωρία του «ώριμου φρούτου», στην οποία φαίνεται να έχουν προσχωρήσει αρκετά στελέχη:

Ότι, δηλαδή, η ΝΔ δεν έχει παρά να περιμένει τη φθορά και την κατάρρευση της κυβέρνησης!

Επίμονα τους τελευταίους μήνες ο κ. Σαμαράς επισημαίνει στα στελέχη ότι οι συνθήκες και τα δεδομένα έχουν αλλάξει και αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, τώρα δεν αρκεί να χάσει το ΠΑΣΟΚ για να κερδίσει η ΝΔ.


Σχολιάστε εδώ