Λαϊκίστικες υπερβολές

Με κύμα υστερίας και λαϊκισμού αντιμετώπισαν πολιτικά κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης τον στόχο των 50 δισ. από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μέχρι και μια μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ για τη δημόσια περιουσία, αφού παραποιήθηκε, χρησιμοποιήθηκε ως όχημα από ΝΔ και «Ελεύθερο Τύπο» προκειμένου να καταγγείλουν ότι βγαίνουν στο σφυρί 598 βραχονησίδες. Το παράδοξο είναι ότι ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει το καλοκαίρι για 50 δισ. που θα μπορούσαν να εισπραχθούν μέσω της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου – φαίνεται όμως ότι ξέχασε τα ίδια του τα λόγια προκειμένου να αντιπολιτευτεί την κυβέρνηση.
•Το κακό εκκίνησε από τη συνέντευξη της «τρόικας», όταν δόθηκε η εντύπωση ότι οι δανειστές μας ζητούν να ξεπουλήσουμε τα πάντα! Μετά ταύτα στήθηκε λαϊκίστικο πάρτι στα τηλεπαράθυρα των δελτίων ειδήσεων, όπου ακούστηκαν απίστευτες ανοησίες του τύπου «στο σφυρί οι παραλίες» της χώρας. Προφανώς οι «επαΐοντες» των τηλεπαραθύρων δεν κατανοούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι το τεράστιο ύψος του δημόσιου χρέους, το οποίο πρέπει να μειωθεί γιατί είναι δυσβάσταχτο – και για να μειωθεί πρέπει τάχιστα να καταγραφεί η δημόσια περιουσία και στη συνέχεια να αξιοποιηθεί. Φυσικά η αξιοποίηση μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, όπως με εταιρεία συμμετοχών, η οποία με εγγυήσεις την ακίνητη περιουσία θα μπορεί να δανείζεται και να επαναγοράζει μέρος του χρέους. Καιρός λοιπόν είναι να αξιοποιηθεί επιτέλους η τεράστια δημόσια περιουσία που λιμνάζει όταν δεν την καταπατούν. Από το 1981 ο υπουργός Κουλουριανός είχε μιλήσει για καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Έκτοτε πέρασαν 30 χρόνια χωρίς να γίνει τίποτα προς αυτήν την κατεύθυνση.
•Ασφαλώς έδαφος στον λαϊκισμό πρόσφερε η συνέντευξη των τεχνοκρατών της «τρόικας». Καιρός είναι να σταματήσει το μοντέλο της συνέντευξης Τύπου των «τροϊκανών». Οι άνθρωποι τεχνοκράτες είναι και υπάλληλοι των δανειστών μας και όχι πολιτικοί για να δίνουν συνεντεύξεις – κι εδώ θα πρέπει να τελειώνει το κακό, την επόμενη φορά η συνέντευξη Τύπου να γίνει από τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου.


Σχολιάστε εδώ