Κίνδυνος «βραχυκυκλώματος» της «τελικής λύσης» για το χρέος

Για το νέο δάνειο 50 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας (EFSF), ώστε η Ελλάδα να αγοράσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ομόλογα που έχει συγκεντρώσει και επιθυμεί διακαώς να… ξεφορτωθεί, όλα φαίνονται πλέον αβέβαια παρά τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί. Στο παρασκήνιο, η κυβέρνηση συζητά ακόμη και τη λύση της σύστασης ενεχύρου υπέρ του EFSF, ώστε να διευκολυνθεί η εκταμίευση του δανείου. Δηλαδή, να μεταβιβασθούν σε μία εταιρεία ακίνητα μεγάλης αξίας και χωρίς τυπικά προβλήματα αξιοποίησης, τα οποία θα αποτελέσουν το κάλυμμα για το δάνειο από το EFSF.

Όμως, ακόμη και αυτό το σχέδιο, που θα αποτελούσε άλλη μια «ταπείνωση» της Ελλάδας έναντι των πιστωτών της, είναι αμφίβολο πλέον αν μπορεί να εγκριθεί τον Μάρτιο. Το μόνο που φαίνεται βέβαιο στην παρούσα φάση είναι ότι θα εγκριθεί η επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενδεχομένως και με μείωση του επιτοκίου, αλλά οι συζητήσεις για άλλα μέτρα ελάφρυνσης της Ελλάδας από το χρέος είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθούν μέσα στον Μάρτιο, καθώς μάλιστα δεν θα έχει εγκριθεί ως τότε από τη Βουλή το σχέδιο βαριάς λιτότητας, με συγκεκριμένα μέτρα για όλη την περίοδο μέχρι και το 2014.

Την ίδια ώρα, οι αντιρρήσεις των περισσότερων κυβερνήσεων στο γερμανικό σχέδιο για «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» οδηγούν τους Γερμανούς σε σκληρή στάση και περιορίζουν τις προσδοκίες για μεγάλες αποφάσεις, ενώ η διάλυση της Βουλής στη Φινλανδία στις 11 Μαρτίου απαγορεύει τη λήψη σοβαρών αποφάσεων στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Η μόνη δυνατότητα πλέον για να γίνει αυτό είναι να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 11 Μαρτίου, γεγονός που περιορίζει τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Το δυσμενές σενάριο που φοβάται η κυβέρνηση ότι θα επιβεβαιωθεί, γιʼ αυτό και ο πρωθυπουργός σπεύδει την Τρίτη να συναντηθεί με τη Μέρκελ, θα είναι να παραμείνει «μετέωρο» το ελληνικό πρόβλημα τον Μάρτιο, με συνέπεια να κινηθούν οι οίκοι αξιολόγησης στην κατεύθυνση της ανακοίνωσης νέων υποβαθμίσεων της Ελλάδας και των τραπεζών. Όσο συντηρείται η αβεβαιότητα για τα μέτρα ελάφρυνσης της Ελλάδας, τόσο οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους το 2013, τονίζουν τραπεζικά στελέχη.

Οι γερμανοί τραπεζίτες του ιδιωτικού τομέα, που δεν έχουν στην κατοχή τους πολλά ελληνικά ομόλογα –τα περισσότερα «κοσμούν» τα χαρτοφυλάκια δύο κρατικών τραπεζών–, δηλώνουν ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη και την περιμένουν το 2013. Την ίδια στιγμή, η Κριστίν Λαγκάρντ, υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς, μιλώντας στο «Spiegel», ότι η επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ θα συνοδευθεί και από αντίστοιχη επιμήκυνση των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από ιδιώτες πιστωτές, καλώντας μάλιστα τις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ζημίες.


Σχολιάστε εδώ