Κάτω… στον Πειραιά

Η είδηση όμως «βγήκε» από αλλού. Από τον πρώτο σε σταυρούς σύμβουλο του συνδυασμού του, Νίκο Βλαχάκο, αδελφό του ήρωα των Υμίων, ο οποίος ανακοίνωσε στο Σώμα πως αποχωρεί από τον συνδυασμό «Πειραιάς – Πόλη – Θρύλος» και ανεξαρτητοποιείται για λόγους ηθικής τάξεως! Οι πληροφορίες λένε ότι έχει προσεγγίσει τον Μιχαλολιάκο για να μπει στον συνδυασμό της ΝΔ στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές, ενώ άλλοι υποστηρίζουν πως αποχώρησε γιατί ζήτησε από τον Μαντούβαλο να ορίσει αυτόν επικεφαλής του συνδυασμού, αλλά του απάντησε ότι υπάρχει επικεφαλής και όρισε τον πρεσβύτερο από τους συμβούλους του, τον Χ. Βουγιουκλάκη, προσωρινό εκπρόσωπο του συνδυασμού στο δημοτικό συμβούλιο. Πάντως ο Νίκος Βλαχάκος την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα εθεάθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη στην εκδήλωση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού μαζί με την αντιδήμαρχο Κ. Λαουλάκου. Λίγο αργότερα εμφανίστηκε και ο δήμαρχος που καταχειροκροτήθηκε από τους φίλους της ομάδας. Λέτε όλα αυτά να έχουν κάποια σχέση; Να σημειώσουμε ότι με βάση το άρθρο 66, παράγραφος 6 του νέου Κώδικα για τους ΟΤΑ, ο Ν. Βλαχάκος εκπίπτει αυτοδίκαια από το αξίωμα του γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου, παρότι ο ίδιος ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα.

// Από τις 20 Μαΐου 2010 το παζάρι λειτουργεί παράνομα, αφού οι άδειες των μικροπωλητών έχουν λήξει και δεν έχουν ανανεωθεί! Την αποκάλυψη αυτή έκανε την περασμένη Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο η αντιδήμαρχος Κ. Λαουλάκου, η οποία είναι και πρόεδρος της επιτροπής για τον καθορισμό των όρων λειτουργίας του παζαριού που συστάθηκε πριν από περίπου 10 μέρες, κατόπιν εντολής του δημάρχου και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των συνδυασμών. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μίχας, παίρνοντας τον λόγο είπε ότι το παζάρι είναι ευχή για όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις που λειτουργεί, γιατί είναι φορέας ανάπτυξης, και μόνο για τον Πειραιά είναι κατάρα! Και όμως θα μπορούσε να γίνει αφορμή συγκράτησης των περαστικών ή των ταξιδιωτών και πόλος ανάπτυξης της πόλης. Ο δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος, που μίλησε στη συνέχεια, τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επί μακρόν αυτή η κατάσταση. «Θα αντιμετωπίσουμε το θέμα με γνώμονα να συμβάλουμε στην αύξηση του πειραϊκού εμπορίου. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Να διαχειριζόμαστε τα του οίκου μας. Μακριά από εμάς η προοπτική να διαχειριστούμε τα εθνικά θέματα. Είμαστε όμως σταθερά και στο πλευρό των ανθρώπων που βγάζουν το ψωμί τους με την κατά Κυριακή εργασία τους. Που ζουν τις οικογένειές τους με ό,τι βγάζουν κάθε Κυριακή στο παζάρι. Γι’ αυτό το παζάρι πλέον θα ελέγχεται. Στον βαθμό που μπορούμε. Δεν λέμε ότι θα πάμε στις αποθήκες όπου βρίσκονται τα παράνομα εμπορεύματα. Θα κυνηγήσουμε όμως το παρεμπόριο και θα ελέγξουμε τον χώρο του παζαριού. Το παζάρι θα λειτουργήσει αποκλειστικά στην οδό Αλιπέδου μέχρι την πλατεία Ιπποδαμείας. Οι θέσεις θα δοθούν κατόπιν κλήρωσης, οι πάγκοι θα είναι ομοιόμορφοι και θα αναγράφουν το όνομα του κατόχου της άδειας, ενώ άδειες θα πάρουν και οι έμποροι του Πειραιά που έκλεισαν τα μαγαζιά τους λόγω της κρίσης». Στη συνέχεια ο εντεταλμένος σύμβουλος καθαριότητας Ηλίας Κατσαφάδος πρότεινε να γίνει το παζάρι στην οδό Δερβενακίων στον Άγιο Διονύσιο. Ο σύμβουλος του συνδυασμού του Π. Μαντού-βαλου, Γιάννης Μαστρονικόλας, που μίλησε αμέσως μετά, είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση Κατσαφάδου να μεταφερθεί το παζάρι στον Άγιο Διονύσιο, γιατί -όπως είπε- εκεί υπάρχει μεγάλος χώρος και θα μπορέσουν να δοθούν 300 επιπλέον άδειες. Έτσι, υπογράμμισε, και ο δήμος θα εισπράξει περισσότερα χρήματα αλλά και περισσότερος κόσμος θα μπορέσει να δουλέψει. Πρότεινε επίσης η εγκατάσταση του παζαριού να έχει διάρκεια τουλάχιστον 3 χρόνια στο συγκεκριμένο μέρος ή όπου επιλεγεί για να είναι ήσυχοι όσοι πάρουν άδειες πως θα έχουν ένα ικανό χρονικό περιθώριο να δουλέψουν. Επίσης ο Γ. Μαστρονικόλας ζήτησε να μην είναι υποχρεωμένοι όσοι πάρουν άδειες να αγοράσουν από τον δήμο τον πάγκο τους, αλλά να πάρουν το σχέδιο και να πάνε να τον κατασκευάσουν όπου θέλουν. Τέλος, ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Σπύρος Δριμιλής ζήτησε να διασφαλιστεί η αστυνόμευση, η καθαριότητα και η χωροθέτηση κάθε άδειας στο νέο παζάρι, για να μην έχουμε επανάληψη των φαινομένων του παρελθόντος.

// Κάποια στιγμή, που ο Γ. Μίχας μιλούσε για πολιτική θεωρία και πράξη, ο Β. Μιχαλολιάκος δεν… κρατήθηκε και του είπε: «Εγώ είμαι Νέα Δημοκρατία και παραμένω. Εσείς δεν ξέρετε που βρίσκεστε. Ως κόμμα εννοώ, γιατί το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ήρθε πολιτικά προς τη δική μας παράταξη, αλλά την προσπέρασε και πήγε ακόμα παραπέρα!»

// Ετέθηκαι το θέμα των οικοπέδων της ΧΡΩΠΕΙ. Η σύμβουλος του συνδυασμού «Συμμαχία για τον Πειραιά» κ. Σταθάκη ρώτησε τον δήμαρχο αν θα τα αφήσει να οικοδομηθούν και εκείνος απάντησε: «Επαναλαμβάνω την αδυναμία του δήμου να απαλλοτριώσει τα οικόπεδα» και συνέχισε: «Σας βεβαιώνω όμως ότι θα διεκδικήσω πιο δυνατά εγώ από το Δημόσιο την απαλλοτρίωσή τους. Η χειρότερη λύση είναι η μη λύση. Πιστεύω στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Είναι κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα. Έχει κληθεί ο κ. Χαραγκιώνης να μου πει τις προτάσεις του. Γιατί έχει στραφεί και δικαστικά εναντίον του δήμου». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τα παρτέρια με τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Κοραή ο κ. Μιχαλολιάκος υπογράμμισε: «Όταν βλέπω την πλατεία αυτή θλίβομαι. Δόθηκε περισσότερος χώρος στα μαγαζιά και λιγότερος στα παιδιά. Δεν είμαστε η πόλη των καφέ. Χρειαζόμαστε κι άλλες λειτουργίες. Θα αλλάξουμε πολλά, έχω πολλές απόψεις για την πλατεία αυτή και θα τις συζητήσω με όλους τους φορείς. Στόχος μας είναι να δώσουμε περισσότερη πλατεία στους δημότες».

// Εν μια νυκτί «καθαρίστηκε» από τους άστεγους ο Πειραιάς. Το περασμένο Σάββατο ο επικεφαλής αντιδήμαρχος της Δημοτικής Αστυνομίας Γ. Δαβάκης, μαζί με ομάδα δημοτικών αστυνομικών, έκαναν… έφοδο στην πλατεία Κανάρη στο Πασαλιμάνι και μάζεψαν όσους κοιμούνταν στους θάμνους ή στα παγκάκια. Επίσης την περασμένη Δευτέρα, μάζεψαν όσους κοιμούνταν στα πεζοδρόμια της Φίλωνος και της Νοταρά, οι οποίοι ήταν όλοι τους τοξικομανείς. Όσοι ήταν άστεγοι οδηγήθηκαν σε ξενώνες ενώ οι τοξικομανείς, όταν συνήλθαν πήγαν στα σπίτια τους. Μετά λοιπόν τους παράνομους μικροπωλητές, ο Πειραιάς καθαρίζει και από τους άστεγους. Έγινε η αρχή. Και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

// Ο Εισαγγελέας Πειραιά παρενέβη για την υπόθεση του Τζανείου Νοσοκομείου και την ΑΒΑΞ ΑΕ, που αποκάλυψε το «Π». Ήδη η πταισματοδίκης Πειραιά Δάφνη Μαγγανά κάλεσε την πρώην διοικητή του νοσοκομείου Λίτσα Γιαννακάκου να καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει και με βάση τα οποία προχώρησε στις καταγγελίες που προκάλεσαν τον έλεγχο του ΣΕΥΠ. Να σημειώσουμε ότι το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησαν για την υπόθεση οι επιθεωρητές του ΣΕΥΠ, δικαιώνει πλήρως τόσο την κ. Γιαννακάκου όσο και το «Π», αφού διαπιστώνει ποινικές ευθύνες εναντίον συγκεκριμένων στελεχών του νοσοκομείου και τονίζει ότι πρέπει να υπάρξουν και πειθαρχικές συνέπειες, αφού για τα θέματα που έχουν ποινική διάσταση, μέχρι αυτή να τελεσιδικήσει, οι πειθαρχικές ευθύνες δεν παραγράφονται.

// Με απόφαση του προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ Απ. Κράτσα, τα μέλη της ΝΟΔΕ Β΄ Πειραιά που κατέβηκαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές με συνδυασμούς υποψήφιων δημάρχων του ΠΑΣΟΚ ή προερχόμενους από χώρους εκτός ΝΔ, Νίκος Χουρσαλάς και Ν. Άννινος, εξέπεσαν των αξιωμάτων που είχαν στο συγκεκριμένο κομματικό όργανο.

// Δεν του «βγαίνει» η Γενική Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης γιατί προκηρύχθηκε ήδη η θέση και έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, άρα θα βρεθούν κάποιοι που έχουν τελειώσει το… Λύκειο και θα του τη πάρουν. Έτσι άπλωσε… δίχτυα για το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, μια και ο υπουργός είναι «κολλητός» του. Γι’ αυτό λέμε ότι κάτι… σκαρώνει στο συγκεκριμένο υπουργείο. Την ώρα δε που γράφαμε αυτές τις γραμμές ήρθε… καπάκι η παραίτηση Βλάχου. Τυχαίο; Θα δείξει…

// Μετά το δημοσίευμά μας για τις δύο υπαλλήλους που είχε προσλάβει ο Γ. Μίχας στη Νομαρχία Πειραιά τον Ιούνιο και στις 31/12/10 με προφορική εντολή του κ. Καψιόχα (διευθυντή της νομαρχίας τότε) είχαν… αποσταλεί στην Περιφέρεια Αιγαίου, η μία επέστρεψε στην Αντιπεριφέρεια Πειραιά και μάλιστα διατέθηκε στον πολυχώρο «Απόλλων». Η άλλη όμως, παραμένει στην Περιφέρεια Αιγαίου. Μήπως επειδή ανήκει στο… βαθύ ΠΑΣΟΚ και έχει εμφανιστεί και στο προεκλογικό σποτάκι του Κινήματος το 2009; Όπως βέβαια παραμένει στη θέση του και με τη νέα διοίκηση ο κ. Καψιόχας. Για να μην ξεχνιόμαστε, οι προσλήψεις αυτές (67 συνολικά) είχαν γίνει με το αιτιολογικό ότι οι προσλαμβανόμενοι θα κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της τότε Νομαρχίας Πειραιά. Φαίνεται όμως ότι οι ανάγκες εξαντλήθηκαν στα 66 άτομα και το άλλο το έστειλαν στην Περιφέρεια Αιγαίου! Τόσο καλά…

// Πάνω από 1.000 πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη, παρά τη γενική απεργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, παρευρέθησαν στην κοπή της πίτας για το 2011 του ανεξάρτητου συνδυασμού «Νίκαια – Ρέντη Σύγχρονη Πόλη» του Γιάννη Μαρωνίτη, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου της Νίκαιας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν οι βουλευτές Δημήτρης Καρύδης και Τάσος Νεράτζης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο εκπρόσωπος του συνδυασμού «Άρμα Πολιτών» Μάκης Γιομπαζολιάς, ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Κίνησης για την Αττική», ο επικεφαλής της παράταξης «Όμορφη Πόλη» Κούλης Βρεττάκος, οι αντιδήμαρχοι Σταματάτος, Κουφοπαντελής, Τριανταφυλλίδης και Τούντας, εκπρόσωπος εθνικοτοπικών φορέων κ.λπ. Στην ομιλία του ο επικεφαλής του συνδυασμού «Νίκαια – Ρέντη Σύγχρονη Πόλη» Γιάννης Μαρωνίτης υπογράμμισε πως ο συνδυασμός θα λειτουργήσει ως ένας φορέας διαβούλευσης, διαμόρφωσης και παραγωγής ιδεών και προτάσεων, με κύριο στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής στη Νίκαια. Στόχος του είναι να στηρίξει κάθε δράση της νέας δημοτικής αρχής, που θα υπηρετεί την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών και της δημιουργίας μιας θετικής αναπτυξιακής πορείας για τον δήμο.

// Έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη η μητέρα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ της Α΄ Πειραιά Δημήτρη Καρύδη. Η στήλη εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στον φίλο Δημήτρη και του εύχεται καλό κουράγιο…


Σχολιάστε εδώ