ΕΣΗΕΑ: Αντικανονικές εγγραφές μελών

Πολλές από τις εγγραφές νέων μελών στην ΕΣΗΕΑ που γίνονται τα τελευταία χρόνια είναι αντίθετες με το Καταστατικό και τον νόμο, δεν έχουν καμιά σχέση με το δημοσιογραφικό επάγγελμα, με αποτέλεσμα αφενός το σωματείο να χάνει το κύρος του, αφετέρου -και κυρίως- να επιβαρύνεται ο ΕΔΟΕΑΠ με παροχές εις βάρος όλων των άλλων ασφαλισμένων, και μάλιστα σε κρίσιμες οικονομικές περιόδους.
Έτσι λοιπόν και με παράδειγμα τις τελευταίες εγγραφές, ενεγράφησαν άσχετα πρόσωπα, δηλαδή «βουβοί» διερμηνείς νοηματικής γλώσσας, γαστρονόμοι, γραφίστες, πανελίστες «πρωινών καφέδων», αλλά και αμφίβολης ποινικής κατάστασης (δεν προσκομίσθηκε πιστοποιητικό ποινικού μητρώου) και χωρίς να έχουν ούτε μία ημέρα ασφάλισης στον ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης εγγράφονται άλλοι χωρίς την απαραίτητη προϋπηρεσία, άλλοι χωρίς απολυτήριο Στρατού και έπεται συνέχεια.
Για το φαινόμενο αυτό, που έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, την ευθύνη φέρουν το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και το Μεικτό Συμβούλιο. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι όσοι υποψήφιοι δεν εγγράφονται από το ΔΣ ασκούν προσφυγές ενώπιον του Μεικτού Συμβουλίου, το οποίο τις αποδέχεται σχεδόν στο σύνολό τους. Έτσι, στις πρόσφατες εγγραφές από το ΔΣ 250 νέων μελών δεν ενεγράφησαν 50, αλλά μετά την άσκηση προσφυγής στο Μεικτό Συμβούλιο ενεγράφησαν 44.
Η ευθύνη για το φαινόμενο αυτό βαρύνει κατ’ αρχάς το ΔΣ, το οποίο με απόφασή του μείωσε στο μισό τον χρόνο ασφάλισης στο ΤΣΠΕΑΘ από εκείνον που απαιτεί το Καταστατικό.
Βέβαια, η απόφαση αυτή του ΔΣ που τροποποιεί το Καταστατικό είναι άκυρη, πλην όμως βάσει της απόφασης αυτής ενεγράφησαν πολλά νέα μέλη.
Κατά δεύτερο λόγο ευθύνεται το Μεικτό Συμβούλιο, που κάνει δεκτές σχεδόν στο σύνολό τους τις προσφυγές, κατά παράβαση του Καταστατικού. Ας σημειωθεί δε ότι τόσο στο ΔΣ όσο και στο Μεικτό Συμβούλιο επικρατεί η άποψη ορισμένων «δημοκρατικών δυνάμεων» αναφορικά με τις ανεξέλεγκτες εγγραφές.
Γιώργος Γιαννήλος


Σχολιάστε εδώ