ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, κ. ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ, ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΣΩΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ

Αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, δημόσια ακίνητα μη καταπατημένα, σε γενική εκποίηση. Ό,τι υπάρχει στην ιδιοκτησία του Δημοσίου πρέπει να πουληθεί. Κι αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να συγκεντρώσει αυτό το υπέρογκο ποσόν των 50 δισ. ευρώ, θα εξαναγκαστεί ενδεχομένως να πουλήσει επίσημα πλέον και ένα κομμάτι της εξουσίας. Γιατί στην πραγματικότητα εξουσία δεν ασκεί η κυβέρνηση πλέον. Και μόνο τα πωλητήρια έγγραφα λείπουν. Αυτό άλλωστε απέδειξε η ενέργεια του κ. Τόμσεν, να διευρύνουμε τόσο πολύ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε τη δικαιολογημένη αντίδραση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και την αντίδραση της κυβέρνησης, με μεγάλη όμως καθυστέρηση και για λόγους επικοινωνιακούς και μόνον. Η κυβέρνηση έχυσε κροκοδείλια δάκρυα για την «υπόδειξη» αυτήν της «τρόικας».

Προφανώς για λόγους επικοινωνιακούς, γιατί η κυβέρνηση γνώριζε ότι η «τρόικα» απαιτούσε έσοδα από κρατικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ και απλώς εκλιπαρούσε ο υπουργός Οικονομικών να μειωθεί αυτό το ποσόν κατά ένα μικρό ποσοστό. Η «τρόικα» όμως παρέμεινε ανένδοτη, γιατί η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται τους όρους του Μνημονίου, απλώς εκλιπαρεί για να γίνουν ηπιότεροι. Όχι ότι συμμερίζεται τις ανάγκες του λαού, αλλά προσπαθεί να ακολουθήσει ηπιότερη πολιτική για να αποφύγει να εγκαταλείψει τη χώρα κάποια νύχτα. Το ανορθόδοξο είναι ότι οι συντηρητικές κυβερνήσεις της Ελλάδος κατάφεραν και πολλαπλασίασαν την περιουσία του κράτους και άσκησαν σωστή κοινωνική πολιτική, ενώ οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις συρρίκνωσαν και σχεδόν εκμηδένισαν τη δημόσια περιουσία, κατεδαφίζοντας και την κοινωνική πολιτική του κράτους.

Υπενθυμίζουμε ότι μόνον ένας υπουργός της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, επιφανές στέλεχος της ΝΔ, ο αείμνηστος Παναγής Παπαληγούρας, είχε κατηγορηθεί από τους μεγαλοεπιχειρηματίες (Έλληνες και ξένους) για σοσιαλμανία και ήταν ο πρωταγωνιστής της ίδρυσης και της γιγάντωσης των κρατικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών στους πολίτες. Κανένας υπουργός του ΠΑΣΟΚ δεν έχει πάρει τέτοιο κοινωνικό παράσημο. Έχουν κατηγορηθεί όμως για άλλου είδους ροπές και τάσεις.

Ωστόσο αυτή η ενέργεια του κ. Τόμσεν δημιουργεί τρία προβλήματα αξεπέραστα για την κυβέρνηση: α) Πώς θα καταφέρει μέσα σε πέντε χρόνια να συγκεντρώσει 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, που σημαίνει κατά μέσο όρο 10 δισ. ευρώ ετησίως. Βέβαια η συνολική περιουσία του Δημοσίου είναι πολλαπλάσιας αξίας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η εσπευσμένη πώληση σημαίνει εκποίηση σε τιμή ευκαιρίας. Λαμπρό πεδίο για να χορτάσουν ξένοι και ντόπιοι επενδυτές και να εισπραχθούν σημαντικά ποσά από τις ξένες εταιρείες που θα μεσολαβήσουν με την παροχή των «υπηρεσιών» τους και από εκείνους που θα έχουν την αρμοδιότητα να υπογράψουν αυτές τις εκποιήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

β) Το δεύτερο πρόβλημα είναι πώς θα πορευτεί η κυβέρνηση εάν αντιμετωπίσει απροθυμία από τους υποψήφιους αγοραστές και δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσόν των 50 δισ. ευρώ. Κι αυτό είναι το πιθανότερο, δηλαδή να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσόν αυτό. Και τότε ασφαλώς θα κληθούν και πάλι οι έλληνες εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να προσφέρουν από το υστέρημά τους. Ή θα αναγκαστεί να προστρέξει και πάλι στη βοήθεια της «τρόικας» και κυρίως του ΔΝΤ. Ο κ. Παπανδρέου (και το Μνημόνιό του) μας έφερε την «τρόικα» και τώρα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διαιώνιση της παραμονής της στη χώρα μας.

Είναι άραγε οι ενέργειες αυτές αποτέλεσμα σύγχυσης, λόγω του πολύ υψηλού δημοσίου χρέους; Η εκποίηση της χώρας είναι άραγε μονόδρομος όπως μας έλεγαν και κατά την εδώ διείσδυση του ΔΝΤ; γ) Η ανακοίνωση για το ευρύ πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, κατά τον τρόπο που έγινε και από αυτούς που έγινε, φανερώνει ότι αυτοί οι υπάλληλοι της «τρόικας» είναι αγράμματοι και δεν σέβονται την κυβέρνηση και φυσικά ούτε τον ελληνικό λαό. Απόδειξη ότι τα μέτρα που υποδεικνύουν όχι μόνο δεν οδηγούν στην ανάπτυξη και στη δημοσιονομική εξυγίανση τη χώρα μας, αλλά αντιθέτως προκαλούν μια μακροχρόνια ύφεση. Γι’ αυτό και το Μνημόνιο χρεοκόπησε παντελώς, καθώς όλες οι παραδοχές πάνω στις οποίες στηρίχτηκε παρουσίασαν σημαντικές υστερήσεις. Και προφανώς η «τρόικα» επιθυμεί να καλύψει αυτήν την παταγώδη αποτυχία του Μνημονίου με ένα πρόγραμμα πώλησης της Ελλάδος. Και οι δήθεν διαμαρτυρίες του πρωθυπουργού δεν είναι παρά επικοινωνιακά τρικ. Μια τόσο σπουδαία απόφαση για να πουληθεί ολόκληρος ο πλούτος της Ελλάδος, θα έπρεπε να ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και να αιτιολογηθεί επαρκώς. Η «τρόικα» με την κίνηση αυτή έδειξε ότι αυτή είναι που ασκεί την πραγματική εξουσία και όχι η ελληνική κυβέρνηση. Και ο πλέον δύσπιστος έλληνας πολίτης έχει πειστεί πλέον ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό τριπλή κατοχή και η κυβέρνηση δεν ασκεί την πραγματική εξουσία. Η εξουσία έχει μεταβιβαστεί στην «τρόικα» και απλώς η δική μας η κυβέρνηση παίζει τον ρόλο του διεκπεραιωτή εντολών.

Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει υψηλό δημόσιο χρέος και το ερώτημα είναι: Πώς μπορεί η χώρα μας να βγει από αυτό το καμίνι; Η κυβέρνηση διατηρεί την άποψη ότι με τη δουλοπρεπή εφαρμογή των εντολών της «τρόικας» οι αγορές θα πειστούν να ξανανοίξουν τις στρόφιγγες για τον δανεισμό της Ελλάδος. Γι’ αυτό και κατ’ επανάληψιν τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών έχουν δηλώσει ότι είτε προς το τέλος του 2011 είτε το 2012 η Ελλάδα θα επανέλθει στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Γιατί πίστευαν (και πιστεύουν ακόμη) ότι τα μέτρα του Μνημονίου θα οδηγούσαν στη δημοσιονομική εξυγίανση. Όμως με τα μέτρα του Μνημονίου η δημοσιονομική εξυγίανση δεν μπορούσε να επιτευχθεί. Και οι δανειστές μας, που είναι στυγνοί κερδοσκόποι, γνωρίζουν καλύτερα από την κυβέρνηση τα οικονομικά. Έτσι, μόνη διέξοδος που τώρα υπάρχει είναι η άσκηση μιας αποτελεσματικής αναπτυξιακής πολιτικής. Και υπάρχουν τα δεδομένα για να μπορέσει η κυβέρνηση να ασκήσει αναπτυξιακή πολιτική.

Γιατί η κυβέρνηση αδρανεί για να καθορίσει τα όρια της Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο; Το Ισραήλ και η Κύπρος ήδη έχουν καθορίσει τα όρια της ΑΟΖ προκειμένου να επωφεληθούν από την εκμετάλλευση του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου που βρέθηκε στην περιοχή αυτή. Τι περιμένει η κυβέρνηση και δεν προχωρεί στην αξιοποίηση αυτής της αναπτυξιακής ευκαιρίας; Γιατί δεν προχώρησαν οι επενδύσεις του Κατάρ και των άλλων «πετρελαιάδων» της Ασίας και ναυάγησαν οι επενδύσεις στο Ελληνικό, στο λιμάνι του Πειραιά και στον Αστακό; Πώς φαντάζεται η κυβέρνηση, τέλος πάντων, ότι θα πετύχει ανάπτυξη όταν δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων από έλληνες και ξένους επενδυτές; Αντιθέτως διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, όπως ο αγωγός φυσικού αερίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης, τελικά ματαιώθηκε από τους χειρισμούς της σημερινής κυβέρνησης, αφού προηγουμένως είχε ατονήσει η πρόοδος του έργου εξαιτίας των προβλημάτων που είχε δημιουργήσει η Βουλγαρία και τα οποία προβλήματα δεν κατάφερε ούτε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής να τα εξομαλύνει εγκαίρως. Εάν η κυβέρνηση τελικά δεν καθορίσει και στο Αιγαίο και στο Ιόνιο τις ελληνικές οικονομικές ζώνες, θα είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνη για την τεράστια οικονομική ζημιά που θα προκαλέσει στη χώρα μας.

Όλοι οι οικονομολόγοι τονίζουν την ανάγκη της Ελλάδος για ανάπτυξη, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει και ρίχνει όλο το βάρος της προσπάθειας στη δημοσιονομική εξυγίανση για να μη ζημιωθούν οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Όμως με τη συνταγή της «τρόικας» και με καθυστέρηση στην ανάπτυξη δεν μπορούμε να πετύχουμε ούτε δημοσιονομική εξυγίανση ούτε ανάπτυξη. Απόδειξη ότι ενώ η κυβέρνηση υπολόγιζε τον Δεκέμβριο του 2010 ότι η ύφεση το 2011 θα περιοριζόταν στο 0,5% του ΑΕΠ, τώρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος στην ενδιάμεση έκθεσή του προβλέπει ρυθμό ύφεσης στο 3% του ΑΕΠ με υπερβολική δόση αισιοδοξίας. Η φετινή χρονιά θα οδηγήσει στην αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας και στον περιορισμό των εισοδημάτων των εργαζομένων, καταστάσεις που θα επιφέρουν και την αύξηση της ύφεσης. Η κυβέρνηση, αν δεν αξιοποιήσει τις παραγωγικές δυνατότητες που παρέχει η Ελλάδα (και τις οποίες κατονομάσαμε προηγουμένως) κι αν δεν καταφέρει να καλύψει ένα μέρος των δαπανών της με την αύξηση των εσόδων από την εκμετάλλευση εκ μέρους του κράτους των ακινήτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, ώστε να σταματήσει η εκροή ενοικίων που πληρώνει το κράτος σήμερα, το ναυάγιο του «Τιτανικού» θα είναι σίγουρο. Η αξιοποίηση είναι εντελώς διαφορετική από την πώληση και ας το συνειδητοποιήσουν αυτό τα μέλη της κυβέρνησης, ώστε να μην παραπλανούν τον κόσμο ότι τάχα συμφώνησαν για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και όχι για την πώλησή της. Επιτέλους, αλλαγή πορείας πριν βουλιάξουμε!


Σχολιάστε εδώ