ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ
ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ κίνηση με στόχο να φέρει τη διοίκηση της Alpha Bank προ τετελεσμένων γεγονότων ήταν, επί της ουσίας, η «φιλική» πρόταση της Εθνικής Τράπεζας για συγχώνευση. Η αρνητική απάντηση της Alpha προκάλεσε πληθώρα ερωτημάτων μετά την αποκάλυψη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν σε μυστικές διαπραγματεύσεις επί έναν μήνα (από τις 18 Ιανουαρίου) και η επισημοποίηση της πρότασης οδήγησε σε διάλογο.
Παράγοντες της εγχώριας τραπεζικής αγοράς χαρακτηρίζουν απίθανο ο διοικητής της Εθνικής κ. Ταμβακάκης, με την εμπειρία που διαθέτει στον χώρο, να μην είχε αντιληφθεί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων τις προθέσεις των διοικούντων την Alpha. Προσχωρούν έτσι στη θεωρία πως υπήρχαν κάποιες αντιρρήσεις της άλλης πλευράς, αλλά προχώρησε στην υποβολή (και επίσημα) της πρότασης για συγχώνευση, «ποντάροντας» στο ότι κάτω από την πίεση των μετόχων η διοίκηση της Alpha θα αναγκαζόταν να συμφωνήσει.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πλειοψηφία τους οι μέτοχοι είδαν με θετικό μάτι την προοπτική της συγχώνευσης και συμφέρουσα την πρόταση ακόμη και ως προς το σκέλος της αναλογίας 70%-30% στον έλεγχο της νέας τράπεζας. Τη θετική έκβαση της υπόθεσης επιθυμούσε διακαώς και η κυβέρνηση, διότι θα μπορούσε να προβάλει εντός κι εκτός Ελλάδος ότι οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία έχουν αλλάξει, ώστε να επιτρέπουν ένα τόσο μεγάλο ντιλ και τη δημιουργία ενός τραπεζικού κολοσσού. Ενδεικτικό ήταν άλλωστε το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση και να «πανηγυρίσει» πριν καν απαντήσει η διοίκηση της Alpha, προκαλώντας τα επικριτικά σχόλια ανθρώπων της αγοράς, αλλά και στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.
Πληροφορίες από τραπεζικούς παράγοντες αποδίδουν την αρνητική απάντηση της Alpha στις διαφωνίες των επίδοξων διαδόχων του ισχυρού άνδρα της τράπεζας κ. Κωστόπουλου. Κι αυτό διότι με τη συγχώνευση θα έχαναν οριστικά τις ελπίδες αναρρίχησης στην κορυφή και θα μεταβάλλονταν σε… δεύτερα βιολιά της νέας τράπεζας, θα μειωνόταν δηλαδή η επιρροή και η ισχύς τους στον χώρο. Με βάση την αναλογία 70-30, η κυριαρχία της Εθνικής στο νέο σχήμα θα ήταν σχεδόν καθολική, θα όριζε τον διευθύνοντα σύμβουλο και θα καθόριζε την πολιτική (και τη φιλοσοφία) της τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης για συγχώνευση και πριν από την αρνητική απάντηση, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς εξέφραζαν τη βεβαιότητα για θετική έκβαση της υπόθεσης. Με το δεδομένο ότι η σχετική ανακοίνωση της Εθνικής ήταν σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με την προ δεκαετίας αντίστοιχη επί Καρατζά, η οποία είχε καταλήξει σε «φιάσκο».
– Κατʼ αρχάς, γινόταν λόγος για εμπιστευτική διαπραγμάτευση που άρχισε στις 18 Ιανουαρίου, με την υπογραφή μάλιστα συμφωνίας για την τήρηση της εμπιστευτικότητας και της αποκλειστικότητας των συζητήσεων. Δηλαδή, οι δύο τραπεζικές διοικήσεις είχαν στη διάθεσή τους όλο τον χρόνο να καταλήξουν σε μια συμφωνία, που δεν θα κινδύνευε να τορπιλιστεί την τελευταία στιγμή.
– Επιπλέον, η ανακοίνωση της Εθνικής περιελάμβανε αναλυτική περιγραφή όχι μόνο των όρων της ανταλλαγής μετοχών, αλλά και του τρόπου λειτουργίας της νέας τράπεζας, με ακριβή στοιχεία για τα μεγέθη του νέου σχήματος που επρόκειτο να δημιουργηθεί, την κατανομή των θέσεων στη διοίκηση, την επωνυμία και το λογότυπο, ακόμη και για τα ποσά που θα εξοικονομούνταν από την ενοποίηση των δύο τραπεζών. Προφανώς, όπως εκτίμησαν όλοι οι παράγοντες της αγοράς, όλα αυτά τα στοιχεία της ανακοίνωσης της Εθνικής προέρχονταν από κοινή επεξεργασία με τη διοίκηση της Alpha, συνεπώς θεωρήθηκε βέβαιο ότι η συγχώνευση είχε ήδη συμφωνηθεί.