Εισαγγελέας και Ρακιντζής μπήκαν στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

ΕΞΟΝΥΧΙΣΤΙΚΟΣ έλεγχος στα οικονομικά της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ διενεργείται αυτόν τον καιρό από τον αρμόδιο Εισαγγελέα και τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, έπειτα από εντολή της Τίνας Μπιρμπίλη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπουργός Περιβάλλοντος απέστειλε «ένα μπαούλο με έγγραφα», όπως λένε χαρακτηριστικά από το υπουργείο, από τα οποία προκύπτουν παρατυπίες, παρανομίες και ενδείξεις διαπλοκής. Στελέχη της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης που ξεκίνησαν τη μελέτη των ντοκουμέντων δηλώνουν έκπληκτα από τα «ευρήματα» και… «τραβάνε τα μαλλιά τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ εμφανίζονται να έχουν χρεώσει στην επιχείρηση έξοδα που σχετίζονται με τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις, τη διοργάνωση συνεδρίων κ.ά. Αντικείμενο έρευνας θα αποτελέσουν και οι όροι και οι συνθήκες για το δάνειο 500.000 ευρώ που πήρε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ, χωρίς η σχετική απόφαση να δημοσιοποιηθεί από τη διοίκηση της επιχείρησης.
Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα των «Νέων», το 2010 η ΓΕΝΟΠ εισέπραξε συνολικά 3,6 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 534.000 ήταν επιχορήγηση από τη ΔΕΗ για «κάλυψη δαπανών προϋπολογισμού», αλλά και «δαπανών για κοινωνικές δραστηριότητες». Επίσης 72.000 ευρώ με την αιτιολογία «κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις μελών της (σ.σ. ΓΕΝΟΠ) στο εξωτερικό», ενώ ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων ενισχύθηκε με 2,49 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και το δάνειο των 500.000 ευρώ. Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, τα κονδύλια προς το συνδικάτο τετραπλασιάσθηκαν στο διάστημα 2005-9, ενώ το 2004 είχαν πάρει και «μπόνους» 2,5 εκατ. ευρώ για την ανταπόκριση των εργαζομένων της επιχείρησης στις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Από την πλευρά τους, οι επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ υποστηρίζουν ότι τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα έχουν στόχο να τους απαξιώσουν στη συνείδηση του κόσμου λόγω του ότι διαφωνούν με τη σχεδιαζόμενη πώληση της ΔΕΗ σε ιδιώτες. Λένε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμιά παρανομία στις επιχορηγήσεις, ότι προβλέπονται από τις Συλλογικές Συμβάσεις, ενώ για το δάνειο των 500.000 υποστηρίζουν ότι είναι έντοκο.
Ερώτηση για το θέμα των επιχορηγήσεων κατέθεσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι απαράδεκτο να δίνονται τέτοια ποσά.


Σχολιάστε εδώ