Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) προειδοποιεί ότι ο κόσμος θα αντιμετωπίσει σύντομα μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση εξαιτίας της αύξησης των τιμών των τροφίμων. Η συρρίκνωση του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής (γεωργία – κτηνοτροφία), σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης γεωργικών προϊόντων (αυτούσιων ή μεταποιημένων), δημιούργησε αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης, γεγονός που προκάλεσε την αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του FAO, ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων στις 31-1-2009 βρισκόταν στις 143,6 μονάδες και στις 31-1-2011 διαμορφώθηκε στις 230,8 μονάδες. Δηλαδή σε διάστημα δύο ετών οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν αύξηση πάνω από 60%! Με τη σημερινή οικονομική συγκυρία η αύξηση αυτή προκαλεί έντονο προβληματισμό. Έτσι ο FAO και η γαλλική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα με ανακοινώσεις τους κατηγόρησαν τους κερδοσκόπους ότι εκμεταλλεύονται τις ανώμαλες συνθήκες που επικρατούν γενικά στις αγορές και προκάλεσαν τις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών των τροφίμων. Η διαπίστωση αυτή είναι όμως εν μέρει σωστή. Είναι γνωστό άλλωστε ότι σε όλες τις αγορές κυριαρχεί η κερδοσκοπία, με την ανοχή των κυβερνήσεων φυσικά. Και ο πλούτος των εθνών διαμοιράζεται μεταξύ κερδοσκόπων και πολιτικών. Διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να δικαιολογηθεί η λατρεία των πολιτικών στο μοντέλο της ελεύθερης (ασύδοτης) αγοράς. Κάτι ξέρουν να μας πουν ο Μουμπάρακ και ο εκδιωχθείς τέως Πρόεδρος της Τυνησίας, καθώς και απειράριθμοι άλλοι λαίμαργοι πολιτικοί διαφόρων κρατών.

2Μέσα στο 2010 παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των τιμών όχι μόνο των γεωργικών προϊόντων αλλά και των βιομηχανικών πρώτων υλών στρατηγικής σημασίας. Για παράδειγμα η τιμή του πετρελαίου σημείωσε αύξηση κατά 41,30% και ήδη ξεπέρασε τα 100 δολάρια/βαρέλι. Ανάλογες αυξήσεις φυσικό είναι να παρατηρούνται και στις τιμές των παράγωγων προϊόντων του πετρελαίου. Η τιμή του χαλκού αυξήθηκε το 2010 κατά 55,4%! Οι αυξήσεις των δύο αυτών βιομηχανικών πρώτων υλών αποδίδονται στην αβέβαιη κατάσταση που επικρατεί στις χώρες της Μέσης Ανατολής και φυσικά στην αύξηση της ζήτησης που προκαλούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της Κίνας και της Ινδίας. Έτσι, η τιμή του χαλκού προσεγγίζει σήμερα τα 10.000 δολάρια ο τόνος, ενώ ο κασσίτερος έφτασε στα 30.790 δολάρια/τόνος. Αυτές οι αυξήσεις των τιμών σε βασικές βιομηχανικές πρώτες ύλες φυσικό είναι να επιβραδύνουν την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση και να ροκανίζουν τα εισοδήματα του εργαζόμενου λαού. Η διαπλοκή πολιτικών και κερδοσκόπων προκάλεσε την πλήρη χρεοκοπία της παγκοσμιοποιημένης ελεύθερης αγοράς. Οι πολιτικοί δημιουργούν καταστάσεις που ευνοούν την ανάπτυξη κερδοσκοπίας. Πολιτικοί και μεγαλοτραπεζίτες μπορούν, αλλά δεν θέλουν να χτυπήσουν τους κερδοσκόπους και περιορίζονται μόνον σε καταδικαστικές δηλώσεις για εξαπάτηση των λαών. Εάν δεν σπάσει αυτός ο δεσμός της διαπλοκής, θα γνωρίσουμε αλλεπάλληλες οικονομικές και κοινωνικές κρίσεις.

3Ένα από τα βασικά στοιχεία του γαλλογερμανικού «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» που θα συζητηθεί και θα εγκριθεί από την προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ είναι και η σταδιακή εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Τι σημαίνει αυτό; Η συνταξιοδοτική πολιτική των κρατών μελών θα διέπεται από ενιαίες αρχές, που θα καθορίζονται αποκλειστικά από τα αρμόδια όργανα της κοινότητας και θα εφαρμόζονται ομοιόμορφα. Όπως είναι γνωστό, σήμερα κάθε κράτος μέλος διατηρεί το δικό του συνταξιοδοτικό σύστημα. Βασικοί στόχοι της εναρμόνισης είναι: α) η ευθυγράμμιση των ορίων συνταξιοδότησης στο 67ο ή 68ο έτος της ηλικίας, β) η ολοκληρωτική κατάργηση της επιχορήγησης των επικουρικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να ανακουφιστούν οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών και γ) ο δραστικός περιορισμός των παροχών στον τομέα της επικουρικής σύνταξης και των εφάπαξ καταβολών. Οι παραπάνω ρυθμίσεις προβλέπεται να θεσμοθετηθούν μέσα στη φετινή χρονιά και να ισχύσουν από την 1-1-2012. Με τελική κατάληξη από την ημερομηνία αυτή να μην υπάρχει επικουρική σύνταξη που να υπερβαίνει το 20% του συνολικού ποσού των συντάξεων. Οι αλλαγές αυτές θίγουν ευθέως και το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας μας, παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. πρωθυπουργού, καθώς
υπερβαίνουν τις απαιτήσεις του Μνημονίου, ειδικά στον τομέα των επικουρικών συντάξεων. Οι συνταξιούχοι στον Καιάδα για να ικανοποιηθούν οι κερδοσκόποι-δανειστές μας. Ευγενές το όραμα της «σοσιαλιστικής» μας κυβέρνησης!


Σχολιάστε εδώ