Διαπαραταξιακό «μπλόκο» στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Στην κυβερνητική πολιτική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ύστερα από επίμονες εντολές της «τρόικας», υψώνουν φράγμα διαπαραταξιακό (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) συνδικαλιστές και εργαζόμενοι που προειδοποιούν ότι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης. Προειδοποιητική βολή αποτέλεσε η εικοσιτετράωρη κατάληψη των γραφείων της επιχείρησης στη Χαλκοκονδύλη (Τετάρτη – Πέμπτη μεσημέρι). Το όλο πρόβλημα το αναλαμβάνει κυρίως το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται τις όλες διαδικασίες ιδιωτικοποίησης να εποπτεύσει -και να οργανώσει- ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδ. Πάγκαλος.

Η αντίσταση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ θεωρείται δεδομένη από την κυβέρνηση, που βρίσκει απέναντι αποφασισμένη όλη τη συνδικαλιστική ηγεσία, με επικεφαλής τον «πράσινο» πρόεδρο Ν. Φωτόπουλο. Δίπλα του, το ίδιο αποφασισμένοι, οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ (Κ. Κατσαρός / γενικός γραμματέας), του ΠΑΜΕ (Ηλ. Μαυρολέων) και της Αυτόνομης Παρέμβασης, που αμφισβητούν ευθέως τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αρμοδίων ότι «η ιδιωτικοποίηση δεν είναι στις προθέσεις τους».

Στο μέσον της διαγραφόμενης μετωπικής σύγκρουσης βρίσκονται η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη, όπως και ο διοικητής της ΔΕΗ Αρθ. Ζερβός, στους οποίους επιφυλάσσεται ρόλος μεσολαβητών, εφόσον υπάρξει προσπάθεια συμφωνίας. Πάντως σε κυβερνητικό επίπεδο επικρατούν μέχρι στιγμής οι σκληροπυρηνικοί, που υποστηρίζουν την ψήφιση χωρίς καθυστέρηση νόμου που τακτοποιεί, με βάση τις εντολές της «τρόικας», τις όποιες «εκκρεμότητες», προεξοφλώντας «την επικράτηση νηνεμίας ύστερα από τη θύελλα, για την οποία προειδοποιεί η ΓΕΝΟΠ». Στον ίδιο νόμο υποστηρίζεται ότι πρέπει να ενταχθεί το σύνολο των ΔΕΚΟ «ώστε να εκδηλωθούν ταυτοχρόνως οι όποιες αντιδράσεις και στη συνέχεια όλες μαζί να εκτονωθούν». Περιττό να αναφέρουμε ότι όσοι υποστηρίζουν τα παραπάνω πρέπει να είναι απολύτως άσχετοι με το τι συμβαίνει πραγματικά στο συνδικαλιστικό κίνημα και ανάμεσα στους εκπροσώπους του. Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ έχει δώσει δείγματα γραφής σε αγώνες σκληρούς, με κυβερνήσεις «σοσιαλιστικές» και νεοφιλελεύθερες και απέτρεψε πολλά σχέδια που είχαν εξυφανθεί κατά του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης.

Αυτήν τη φορά η κατάσταση είναι πιο ζόρικη, γι’ αυτό και η αντίδραση των εργαζομένων στη ΔΕΗ αναμένεται να είναι πιο δυναμική από ποτέ, με τη συμπαράσταση δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων με το ΕΚΑ μπροστά. Στη ΓΣΕΕ τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ επεξεργάζονται «σχέδια λύσης της κρίσης», με αμφίβολη όμως την αποτελεσματικότητά τους.

Το κλίμα απεικονίζει η δήλωση του προέδρου της ΓΕΝΟΠ κ. Φωτόπουλου που, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Ξαναθυμίζουμε, γιατί ίσως κάποιοι στην κυβέρνηση το έχουν ξεχάσει, ότι προκειμένου να κάνουμε το χρέος μας απέναντι στην επιχείρηση του ελληνικού λαού, η φυλακή δεν μας τρομάζει – φράση που δείχνει τι θα ακολουθήσει. Είμαστε συνδικαλιστές και χρέος μας είναι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εμείς δεν θα κατηγορηθούμε για προδοσία».

Έντονες οι διαβουλεύσεις και εντός ΠΑΣΟΚ, που μπορούν να προβλέψουν τι σημαίνει μια ενδεχόμενη σύγκρουση κυβέρνησης – ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που ως γνωστόν έχει προσφύγει δικαστικά για την ακύρωση του Μνημονίου της ντροπής, το οποίο όμως τώρα υπαγορεύει στους εντολοδόχους το ξεπούλημα σε ιδιώτες μονάδων ενέργειας της επιχείρησης. Όπως στην κυβέρνηση έτσι και στο ΠΑΣΟΚ η «αντιμετώπιση» της ΓΕΝΟΠ διχάζει. Η σύγκρουση μάλλον οδηγείται στα άκρα.


Σχολιάστε εδώ