Δεν πληρώνουν αγγελιόσημο, την πληρώνουν οι ασφαλισμένοι

Η αδιαφορία των συνδικαλιστικών ενώσεων για τη «βόμβα» των μεγάλων αυτών χρεών είναι επικίνδυνη, καθώς κανείς δεν μιλάει για τα χρέη της «αγοράς», η οποία ζητάει και απαιτεί να μειωθεί το αγγελιόσημο προς όφελος των καναλιών και της διαφήμισης. Θυμίζουμε απλώς ότι μέλη του ΕΔΟΕΑΠ ως ασφαλισμένοι είναι τόσο οι εκδότες όσο και οι αστέρες της τηλεόρασης και του Τύπου. Η σοκαριστική αποκάλυψη για τα χρωστούμενα ποσά προκύπτει από την επιστολή της διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με την οποία ενημερώνει για τις σαρωτικές νέες περικοπές που αποφασίσθηκαν για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού. Και ενώ κόβονται τα ποσά που δίνονται για παρακλινικές εξετάσεις, απειλείται να κοπεί το πενηντάρικο των ανέργων και μπαίνει μαχαίρι μέχρι και στο επίδομα των πολύτεκνων οικογενειών εργαζομένων σε ΜΜΕ, αποκαλύπτεται πως οι οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ από αγγελιόσημο και εισφορές του 3% ανέρχονται στο ποσόν των 13.980.061 ευρώ!

Στην επιστολή που υπογράφουν η πρόεδρος Ελένη Σπανοπούλου και ο γενικός γραμματέας Παναγιώτης Τσούτσιας γίνεται επίκληση της προηγούμενης αναφοράς του προέδρου του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ Κ. Τσουπαρόπουλου πως η διαφημιστική δαπάνη μειώνεται κατά 34% και συνεπώς υπάρχει αντίστοιχη μείωση των εσόδων του ΕΔΟΕΑΠ και των δικαιούχων Ενώσεων. Το σύνολο των ανείσπρακτων οφειλών προς τον ΕΔΟΕΑΠ, σύμφωνα με την επιστολή, ανέρχεται σε 22.265.718 ευρώ, εκ των οποίων διαφημιστές και διαφημιζόμενοι δεν έχουν καταβάλει 13.980.061 ευρώ από το αγγελιόσημο των διαφημίσεων.

Τα ΜΜΕ επίσης οφείλουν από το αγγελιόσημο των καταχωρίσεων 6.193.067 ευρώ και από την εισφορά του 3% 2.092.589 ευρώ. Για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ύστερα και από παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών, ο ΕΔΟΕΑΠ δημιούργησε έναν νέο τομέα εσόδων «για να ελέγξει τους πόρους» «με τυποποιημένες διαφανείς διαδικασίες», «να λογιστικοποιήσει το αγγελιόσημο διαφημίσεων» και «σε συνεργασία με το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ να φροντίσει με νέους ελέγχους ή και δικαστικές διεκδικήσεις για την είσπραξή του». Για πρώτη φορά τα οικονομικά του ΕΔΟΕΑΠ εμφανίζουν έλλειμμα της τάξεως των 11 εκατ. ευρώ.

Για το 2011 προβλέπεται πλεόνασμα 237.767 ευρώ, αλλά με την επισήμανση πως πρόκειται για «αισιόδοξη» εκτίμηση, που προβλέπει ότι τα έσοδα θα ανέλθουν σε 60.710.000 ευρώ για το 2011. Σημειώνεται επίσης πως ο Οργανισμός αναγκάζεται να απομειώνει τα αποθεματικά του για να καλυφθούν όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις.


Σχολιάστε εδώ