από το Περιστύλιο…

Κατʼ αρχάς υποχρεώθηκαν να μετατρέψουν σε πταίσμα τη χαρακτηρισμένη αρχικά ως πλημμέλημα άρνηση πληρωμής του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες. Στη συνέχεια, μέσα σε λίγες ώρες, το πρωί ανακοίνωσαν την επιβολή φόρων αναδρομικά σε όσους έσπευσαν να πληρώσουν για να νομιμοποιήσουν τους ημιυπαίθριους και το μεσημέρι πήραν πίσω την επίμαχη εγκύκλιο, που αποδόθηκε σε πρωτοβουλία του υφυπουργού Γ. Ντόλιου, ο οποίος ζήτησε δημόσια συγγνώμη, αυτομαστιγωνόμενος. Την ίδια ώρα, στην αίθουσα της ολομέλειας πάντοτε, η συντεχνία των δικηγόρων της Βουλής σε διακομματική συνεννόηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα κλειστά επαγγέλματα, υποχρέωσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το άρθρο που έδινε τη δυνατότητα σε δικηγόρους να μπορούν να συστήνουν δικηγορικές εταιρείες σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδας υπάρχει Πρωτοδικείο…

νΜόνο του Απόστολου Κακλαμάνη το χατίρι δεν έκανε ο Σαχινίδης. Ο Απόστολος του ζήτησε να αποσύρει το άρθρο που επιβάλλει εισφορά σε μηχανικούς των ΤΕΙ μη μέλη του ΤΕΕ και τελικά δεν το ψήφισε.

Έκρουσε όμως την καμπάνα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής. «Η χώρα είναι σε κατάσταση πολέμου», είπε. «Δεν το καταλαβαίνουμε. Αν το καταλαβαίναμε θα ξεχνούσαμε τις αντιπαραθέσεις ή θα πηγαίναμε στον λαό να του πούμε “εκλογές”. Ναι, εγώ το υποστηρίζω. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση “τρεις λαλούν και δυο χορεύουν”, κυρίες και κύριοι, να πάμε στον λαό».

Τους έφτυνε κι αυτοί
νόμιζαν πως… βρέχει…

νΣτο μεταξύ αγνοείται η τύχη του νομοσχέδιου Μπιρμπίλη, που θέτει περιορισμούς στην οικοδόμηση σε περιοχές Natura και βρίσκει απέναντι όλη σχεδόν την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Προφανώς δεν έχουν καταλήξει στις αλλαγές που υποσχέθηκε η υπουργός για να το φέρουν στην ολομέλεια.

Φέρανε όμως τον Ανδρέα Βγενόπουλο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το θέμα της διακοπής της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της τράπεζας Marfin προς το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» κι εκείνος πέρασε τους βουλευτές από σαράντα κύματα. Τον άφησαν να μιλά για επίορκους πολιτικούς, υβριστές, συκοφάντες και γελοίους που δεν παραιτούνται της ασυλίας τους και δεν βρέθηκε κανείς να του ζητήσει εξηγήσεις. Απλώς στο φτύσιμο κρατούσαν ομπρέλα…

Κάτι είπε ο Θανάσης Λεβέντης της Δημοκρατικής Αριστεράς, ότι δεν επιτρέπεται να υβρίζονται μέσα στη Βουλή συνάδελφοι, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης του επιχειρηματία κατά κύριο λόγο με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Τσιρώνη, αλλά και τους Πυθ. Βαρδίκο και Ν. Σηφουνάκη, αλλά ο προεδρεύων της επιτροπής Δημ. Κρεμαστινός είχε την άποψη ότι αυτά ίσως θα έπρεπε να διαγραφούν από τα πρακτικά… Δεν διαγράφηκαν κατόπιν παρότρυνσης του Δ. Τσιρώνη, που μηνύθηκε από τον Α. Βγενόπουλο επειδή μίλησε για παράνομες και παραβατικές δανειοδοτήσεις της Marfin Bank στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Μακράν ο… καλύτερος του χωριού, ο Γερ. Γιακουμάτος, περιέγραψε τη διαπλοκή και του είπε με… όλο το θάρρος: «Θα ήθελα να σας δώσω μια συμβουλή, κ. Βγενόπουλε, άνευ χρεώσεως… Λέτε διάφορα μπερλουσκονικά. Λέτε ότι πεθαίνει το πολιτικό σύστημα. Οι τελευταίοι που θα κλάψουν είμαστε εμείς. Αν πεθάνει το πολιτικό σύστημα θα πεθάνετε κι εσείς… Εγώ είμαι “γαύρος” και βλέπω ότι κάνετε πολλές μπερλουσκονικές δηλώσεις. Βέβαια έχω ακούσει ότι είστε πολύ καλός οικογενειάρχης… Δεν σας πάει ο μανδύας του Μπερλουσκόνι. Θα ʼπρεπε να έχετε πολλές γκόμενες»!

Πάλι για την πάρτη τους…

νΗ ισχύς εν τη ενώσει! Όλες οι παρατάξεις διαφωνούσαν με τη δυνατότητα δημιουργίας δικηγορικών εταιρειών που θα δραστηριοποιούνταν ανά την Ελλάδα μέσω παραρτημάτων, αλλά οι δικηγόροι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που απειλούσε να καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας το οποίο ήταν διατεθειμένη να υποστηρίξει και η συμπολίτευση, για να μην περάσει το άρθρο, το έκαναν το θαύμα τους.

«Η διατύπωση που υπάρχει δεν μας κάνει», έλεγε στον παριστάμενο υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ ο συνάδελφός του της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης προειδοποιούσε ότι αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα, θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Η κυβέρνηση το ʼπιασε το υπονοούμενο και προχώρησε σε αλλαγή. Πλέον δικηγορικές εταιρείες θα μπορούν να συστήνονται μόνο από μέλη του ιδίου Δικηγορικού Συλλόγου και όχι και από μέλη διαφορετικών Δικηγορικών Συλλόγων, όπως επέτρεπε η αρχική ρύθμιση.

Αν έδειχναν το ίδιο σθένος και για τίποτα φουκαράδες που τους τσακίζουν οι ανεγκέφαλες μεταρρυθμίσεις, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα.

Μεταξύ κατεργάρηδων…

νΗ υπαναχώρηση του υπουργού έφτιαξε τη διάθεση του Μ. Κεφαλογιάννη, που είπε ένα σχετικό κρητικό ανέκδοτο: «Ένας ζωοκλέφτης επισκέφθηκε για άφεση αμαρτιών ένα ξωκλήσι. Λέει: Σε κάθε εικόνα θα βάλω κι ένα τυρί. Μετράει ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, δέκα, βάζει τα τυριά, βάζει την γκλίτσα στην πλάτη, προσπαθεί να φύγει, αλλά δεν μπορεί να φύγει. Ξαναμετράει ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε, έξι. Λέει: Έχω κάνει το τάμα μου κανονικά. Ξαναπάει να φύγει, δεν μπορεί να φύγει. Βλέπει μια μικρή εικόνα. Λέει: Κοίταξε μια μικρή εικόνα που θέλει και τυρί. Κατεβάζει κάτω την γκλίτσα του και περνάει έξω. Αυτό μου θυμίζετε τώρα. Θέλετε και τη φοβέρα. Η φοβέρα της ονομαστικής ψηφοφορίας, η φοβέρα ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι κυβερνητικοί βουλευτές θα καταψήφιζαν το άρθρο 6, σας οδήγησε στο να κάνετε την τροποποίηση. Εμείς με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ είχαμε συμφωνήσει και για λόγους οικολογικούς και για λόγους οικονομίας. Το ΠΑΣΟΚ θα υπέγραφε την ονομαστική ψηφοφορία στα δεξιά και εμείς στα αριστερά».

«Αντίστροφα!», παρατήρησε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, που συμφωνούσε απόλυτα…

Χαρά οι παπατζήδες…

νΜε την απόσυρση της εγκυκλίου, μόνο ο ΛΑΟΣ το πανηγύρισε πραγματικά, θεωρώντας ότι οφείλεται στην παρέμβαση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Αστέριου Ροντούλη. Η αλήθεια είναι ότι λίγο πριν την αποσύρουν έγινε της κακομοίρας στην ολομέλεια της Βουλής.

«Κύριε υπουργέ, θέλω να με βλέπετε. Είστε ψεύτες, απατεώνες και παπατζήδες!», είπε ο… γίγαντας Ροντούλης. Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης ζήτησε να ανακαλέσει πάραυτα, ενώ ο Χρ. Πρωτόπαπας διερωτήθηκε αν είναι εικόνα Βουλής αυτή. «Δεν ανακαλώ», επέμενε ο βουλευτής. Θα δούμε τώρα, κύριε Πρωτόπαπα, ποια είναι εικόνα Βουλής. Θα δούμε τώρα! Είστε ψεύτες και απατεώνες!».

«Είναι δυνατόν;», απόρησε η Σούλα Μερεντίτη.

«Αυτός είναι ο προσωπικός λόγος που είχε, κύριε πρόεδρε;», είπε εμβρόντητος ο Δημ. Παπουτσής.

Το επεισόδιο έληξε χάρη στην παρέμβαση του προεδρεύοντος Βύρ. Πολύδωρα, που είπε σε… άπταιστα ελληνικά: «Κύριε Ροντούλη, απαγορεύει ρητά ο Κανονισμός, καθώς ξέρετε, οξείες, τραχείες εκφράσεις και κατά μείζονα λόγο ύβρεις. Συνεπώς, σας παρακαλώ να ανακαλέσετε. Πείτε έναν συλλογισμό που μπορεί να καταλήγει στον ίδιο χαρακτηρισμό ή περίπου στον ίδιο, χωρίς αυτές τις εκτός Κανονισμού φράσεις»!

Ουφ! Δύσκολο ήταν;


Σχολιάστε εδώ