Έτρεξε να προλάβει «ζημιές» από την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό

Στόχος της αποστολής του κ. Δρούτσα ήταν η έκθεση του κ. Μπαν επί του Κυπριακού, η οποία θα εκδοθεί στο τέλος του μήνα, ώστε να έχει αντικειμενικό χαρακτήρα.

Οι ευθύνες και το ’64

Πληροφορίες που διοχετεύει η κυπριακή κυβέρνηση προς τα ΜΜΕ, κάνουν λόγο για κύκλους στην έδρα του ΟΗΕ και αλλού, οι οποίοι θέλουν να παρουσιάσουν τις προτάσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου ως θετικές και να κατηγορήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι προβάλλει προσκόμματα. Ως γνωστόν οι προτάσεις του κ. Έρογλου αναφέρονταν μεν σε κυριαρχία της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και σε άλλες δύο, μία για κάθε συνιστών κράτος και μάλιστα κατά τρόπο ισοϋψή, ώστε να προκύπτει η ισοτιμία μεταξύ των μερών, αλλά και κάτι άλλο: Σε περίπτωση κατά την οποία διαλυθεί το κράτος, η κάθε πλευρά να μπορεί να πάρει την κυριαρχία της και να φύγει.

Οι Τούρκοι δεν θέλουν να συμβεί ό,τι και το ’64. Όταν, δηλαδή, μετά τις εχθροπραξίες μεταξύ των δυο Κοινοτήτων ο ΟΗΕ αναγνώρισε ως νόμιμη και μόνη κυβέρνηση εκείνη του Προέδρου Μακαρίου. Διότι το κράτος ήταν ενιαίο και όχι ομοσπονδιακό με χωριστά ισότιμα συνιστώντα κράτη.

Χρονοδιαγράμματα και κατοχή

Ο κ. Δρούτσας σε δηλώσεις του τόνισε ότι Λευκωσία και Αθήνα δεν αποδέχονται χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, μια διαδικασία την οποία υποστηρίζουν η τουρκική πλευρά και η Βρετανία.

Το μήνυμα ήταν σαφές, διότι εκτός των λοιπών κινδύνων υπάρχει και αυτός: Να υπάρξουν στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ διατυπώσεις που να ανοίγουν τον δρόμο και να παραπέμπουν σε επιδιαιτησία και χρονοδιαγράμματα. Πάντως, ο έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι εάν η Τουρκία θέλει λύση θα πρέπει να το δείξει έμπρακτα και πρόσθεσε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο στη διευθέτηση του προβλήματος είναι η κατοχή.

Εμπλοκή Ελλάδας και Πανεθνική

Ο κ. Δρούτσας κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο είχε επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία και μόλις δήλωσε έφθασε στη Μεγαλόνησο ότι είναι η δεύτερή του πατρίδα και ότι «είμαστε αδέλφια».

Στο πλαίσιο των συναντήσεών του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από τον έλληνα υπουργό των Εξωτερικών μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό, ενώ ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης υποστήριξε τη σύγκληση Πανεθνικής Διάσκεψης. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού υποστήριξε ότι δεν υπάρχει έδαφος για νέες υποχωρήσεις, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γ. Ομήρου δήλωσε ότι η υφιστάμενη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν οδηγεί πουθενά!


Σχολιάστε εδώ