Έπιασαν… πάτο και οι μεταμοσχεύσεις!
Στοιχεία αρκετά ανησυχητικά, που υπογραμμίζουν ότι και στον τομέα των μεταμοσχεύσεων έχουμε πάρει την κάτω βόλτα, παρότι οι υποδομές υπάρχουν και δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από τα κέντρα μεταμοσχεύσεων του εξωτερικού.
Μιλώντας ο κ. Γρηγοράκος αποκάλυψε ότι «μόνο τον τελευταίο χρόνο (2010) οι μεταμοσχεύσεις είναι: νεφρών 116, ήπατος 33, καρδιάς 8, παγκρέατος 3 και πνευμόνων 3. Πνευμόνων τρεις! Δεν σας λέει τίποτα το ”Ωνάσειο”; Πού πήγε το ”Ωνάσειο”, που το ”Ωνάσειο” έχει φτιαχτεί γι’ αυτά; Ποιος είναι ο σκοπός του ”Ωνασείου”; Διορίσαμε και γιατρούς χωρίς εμπειρία στο ”Ωνάσειο”. Πήγαν διακομματικά κάποιοι γιατροί χωρίς να έχουν εμπειρία καν, στο ”Ωνάσειο”!
Στο ”Λαϊκό Νοσοκομείο” υπήρχε μια καταπληκτική μονάδα για μεταμοσχεύσεις ήπατος. Αλλάξαμε καθηγητή. Ο επίκουρος καθηγητής ήταν ειδικός στις μεταμοσχεύσεις. Ο καθηγητής που πήγε σταμάτησε τον επίκουρο καθηγητή από το να κάνει μεταμοσχεύσεις. Βιλαέτια δηλαδή. Τον στείλαμε στη Θεσσαλονίκη στο ”Ιπποκράτειο”. Κλείσαμε τη μονάδα μεταμόσχευσης του ”Λαϊκού Νοσοκομείου”».
Υπάρχει ολόκληρο κύκλωμα…
Είχε όμως και συνέχεια. Με ακόμη πιο συγκλονιστικά στοιχεία ο κ. Γρηγοράκος:
«Έκλεισαν τη μονάδα μεταμόσχευσης του ”Ευαγγελισμού”, έφυγε ο κ. Χατζηγιαννάκης. Υπάρχει μια πλήρης μονάδα, με πάρα πολύ μεγάλες επιτυχίες, έτοιμη να λειτουργήσει για καρδιές στον ”Ευαγγελισμό”. Και όμως δεν προχωράει! Δεν θέλει το ”Ωνάσειο”; Με γεια του με χαρά του! Υπάρχουν και άλλοι ικανοί συνάδελφοι να φτιάξουν αυτές τις μονάδες μεταμοσχεύσεων και να τις λειτουργήσουν.
Οι τεχνητές καρδιές, οι οποίες χρησιμοποιούνται σήμερα για να δώσουν παράταση σ’ αυτούς τους ανθρώπους που πάνε για μεταμόσχευση, κάνουν 200.000. Τι θα γίνει με τον ασθενή που θα του βάλουμε τεχνητή καρδιά έπειτα από τέσσερα – πέντε χρόνια; Το πόσο διαρκεί αυτή η καρδιά δεν το ξέρουμε. Τι γίνεται όμως και πίσω απ’ αυτό το κύκλωμα των τεχνητών καρδιών; Κάπου ο ΕΟΜ κοιμάται. Γιατί δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα και έστω αυτά τα λίγα μοσχεύματα που έχουμε πηγαίνουν στο εξωτερικό; Τι είναι αυτό που εμποδίζει την ελληνική Πολιτεία κι εσάς, το υπουργείο Υγείας και τους προηγούμενους συναδέλφους του υπουργείου Υγείας, όλα αυτά τα χρόνια να φτιάξετε αυτά τα κέντρα μεταμοσχεύσεων;
Διεθνούς φήμης γιατροί ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα και να αναλάβουν αυτά τα κέντρα μεταμοσχεύσεων. Και όμως εμείς δεν τους αγκαλιάσαμε. Δεν τους είπαμε ”ελάτε να δημιουργήσετε κάτι καινούργιο στην Ελλάδα”.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με τη μεταφορά της Μονάδας Μεταμόσχευσης Ήπατος στη Θεσσαλονίκη, στο ”Ιπποκράτειο”, που και αυτό έχει τεράστια προβλήματα λειτουργίας.
Αυτήν τη στιγμή δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά τελευταία στο θέμα των μεταμοσχεύσεων. Και αυτό πρέπει οπωσδήποτε να κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα έξοδα που χρειάζεται ο κάθε ασθενής που πηγαίνει για μεταμόσχευση στο εξωτερικό, ενώ εδώ θα μας κόστιζε 40.000 με 50.000, είναι 200.000 έως 300.000»!
Απαντώντας ο υφυπουργός κ. Τιμοσίδης παραδέχθηκε ότι τα πράγματα είναι έτσι όπως τα είπε ο κ. Γρηγοράκος, πρόσθεσε μάλιστα ότι η Ελλάδα εμφανίζει 6,3 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η Ισπανία έχει 34,4 και η Πορτογαλία 31!
Διαβεβαίωσε επίσης ότι στο Αττικό Νοσοκομείο θα δημιουργηθεί Μονάδα Μεταμόσχευσης Ήπατος, τόνισε ότι έχει ανοίξει μια συζήτηση για όλα τα θέματα μεταμοσχεύσεων, είτε αυτά αφορούν τους οφθαλμίατρους, τις επεμβάσεις, είτε αφορούν την καρδιά, είτε αφορούν το «Ωνάσειο», και στάθηκε επικριτικά προς το «Ωνάσειο», επισημαίνοντας ότι «υπήρξε μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Και μάλιστα όταν πρόκειται για ένα ίδρυμα το οποίο έχει αποκλειστικό σκοπό να κάνει μεταμοσχεύσεις, δεν μπορεί να παραμένουμε στον αριθμό τρία της μεταμόσχευσης πνευμόνων»!