XΡΗΜΑτιστήριο

Κάνουν μεγάλη ζωή ενώ χρωστάνε οικογενειακώς τα μαλλιοκέφαλά τους! Η σύζυγος διατηρεί σε θυγατρική τραπεζικής ΑΧΕΠΕΥ «κόκκινο» χρηματιστηριακό κωδικό ύψους περίπου 500.000 ευρώ. Ο σύζυγος εμφανίζεται να έχει «φεσώσει» την ίδια χρηματιστηριακή με 98.000 ευρώ.

> Δώσε από εδώ, δώσε από εκεί, στο τέλος δεν θα έχει μείνει τίποτε! Μετά το Μνημόνιο που εξασφάλισε τους πιστωτές μας με περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, έρχεται τώρα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Οικονομικής Σταθερότητας να ζητήσει ανάλογες εγγυήσεις, προκειμένου να επαναγοράσει μέρος τους χρέους μας.
> Θρίαμβος της εικονικής πραγματικότητας και του φαίνεσθαι έναντι του είναι! Με επιτόκιο 4,64% για έντοκα γραμμάτια εξαμήνου, αλλά με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να ξεπερνά το 11,1%, απορούμε γιατί τα «βλέπει θετικά» ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Χριστοδούλου. Και αν ο εν λόγω ακριβοπληρωμένος κύριος αναγκάζεται να κάνει τέτοιες δηλώσεις, εμείς «δεν φταίμε σε τίποτε να τις ακούμε».
> Βασικό συστατικό ενός ευνομούμενου κράτους είναι η ικανότητά του να τιμωρεί τις παραβατικές συμπεριφορές! Την ώρα που οι αρχές των άλλων χωρών στοιχειοθετούν κατηγορίες εσωτερικής πληροφόρησης, όχι μόνο στους άμεσα εμπλεκόμενους χρηματιστές αλλά και στους «αχυρανθρώπους» τους, εμάς οι δικές μας μόλις και μετά βίας καταφέρνουν να επιβάλουν χρηματικά πρόστιμα τα οποία μάλιστα διαγράφονται στα διοικητικά δικαστήρια.
> Μετά τη συνταξιοδότηση αυτών που μεθόδευσαν για ίδιο όφελος τη δικαστική κόντρα μεταξύ ημικρατικής ΑΧΕΠΕΥ και υψηλόβαθμων στελεχών της, μήπως θα έπρεπε οι νέοι να επανεξετάσουν τη στάση τους; Από τη στιγμή μάλιστα που το «βαρύ πυροβολικό της μάχης», βλέπε ποινικό σκέλος, έχει ήδη τελεσιδικήσει υπέρ των δεύτερων, τότε ποιος ο λόγος για να ξεκινήσει η αστική κόντρα; Εκτός και αν έχει ήδη συμφωνηθεί η μοιρασιά από τις αποζημιώσεις.
> Αρνητικό και πάλι το ισοζύγιο! Μπορεί η επενδυτική τραπεζική (παράγωγα, ομόλογα κ.λπ.) της Εμπορικής να παρουσίασε σημαντικές αποδόσεις, ωστόσο αυτές δεν ήταν αρκετές για να καλύψουν τις μεγάλες ζημίες στη λιανική (δάνεια, κάρτες κ.λπ.) που άλλωστε είναι και η βασική της δραστηριότητα.
> Αποφάσεις που ευνοούν τους ανταγωνιστές της! Είναι γεγονός ότι με την πρόσφατη αναπροσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ, που εμπεριείχαν αυξήσεις στις κατηγορίες των οικιακών καταναλωτών, «άνοιξε διάπλατα ο δρόμος» για την κερδοσκοπία των ιδιωτικών εταιρειών παραγωγής ρεύματος;
> Η έντεχνη αοριστία επί των ελέγχων στα επισφαλή δάνεια και η εκ του πονηρού δραματοποίηση του free float, βολεύει! Τελικά το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, μπορεί, ναι ή όχι, να συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ATEbank με σημαντικό μέρος των αποθεματικών του;

> Εθελοτυφλεί ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης! Άντε και να εξαλειφθεί ο όρος που επιτρέπει τη μονομερή αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων στα συμβόλαια νοσοκομειακής κάλυψης, το θέμα είναι ότι τα όποια αντικειμενικά κριτήρια για τους καταναλωτές θα πρέπει να καθοριστούν «κεντρικά», αφού σε διαφορετική περίπτωση οι εταιρείες απλώς «θα βαφτίσουν το ψάρι κρέας» και θα συνεχίσουν ακάθεκτες με τις ίδιες μεθόδους.
> Λάθη μπορεί να γίνονται, σημασία έχει να διαθέτεις τη γενναιότητα να τα αναγνωρίζεις και το θάρρος να τα διορθώνεις! Δεν μπορούμε να μη «χειροκροτήσουμε» την ενέργεια της Eurobank, που με γνώμονα το συμφέρον των μετόχων, προχώρησε σε βελτιωμένη σχέση ανταλλαγής στην επικείμενη συγχώνευσή της με τη Δίας ΑΕΕΧ.
> Έπρεπε να ξεσηκωθούν και οι πέτρες, για να ξυπνήσει το υπουργείο Υποδομών και να «διαπραγματευτεί» με τις κοινοπραξίες των αυτοκινητόδρομων; Από τη στιγμή πάντως που «υπόσχεται» μειώσεις στις τιμές των διοδίων άνω του 50%, φανταστείτε ποιο είναι το ποσοστό του ασφαλούς κέρδους των ιδιωτών.
> Τους ματιάσαμε τους εφοπλιστές μας! Πόσες από τις ελληνόκτητες ναυτιλιακές εταιρείες που συνεργάζονταν με την Korea Line Corporation, είτε δεν είχαν καλύψει ασφαλιστικά τις συμφωνίες που είχαν συνάψει μαζί της, είτε είχαν βάλει τα ναύλα ως ενέχυρο για δάνεια, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένες από την κατάρρευσή της;
> Από τους Αμερικάνους το περιμέναμε, από τους Γερμανούς το βρήκαμε! Σύμφωνα με την κατάταξη των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, με βάση τη δραστηριότητα στα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, εκτός από τις ελληνικές τράπεζες που όπως είναι φυσικό «φιγουράρουν» στις πρώτες θέσεις, ενδιαφέρον παρουσιάζουν το υψηλό «πλασάρισμα» της DEUTSCHE BANK στο Νο 7 και το χαμηλό της GOLDMAN SACHS στο Νο 14.
> Καλές μεν άκαρπες δε! Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ανταλλαγές επιστολών μεταξύ της διοίκησης του ΧΑ και των διοικήσεων εισηγμένων, που είχαν λάβει χρονικό περιθώριο για ν’ αυξήσουν τον ετήσιο τζίρο τους προκειμένου να μην οδηγηθούν στην έξοδο από το χρηματιστηριακό ταμπλό;
> Θα τολμήσει να αγγίξει τα κακώς κείμενα των αλλοδαπών επενδυτικών τραπεζών ή θα «βγάλει το άχτι της σε τίποτα τελειωμένους» της εγχώριας αγοράς; Ελπίζουμε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στην περίπτωση του «λάθους» της UBS, που άλλα έλεγε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης και άλλα μετά το πέρας της εγκλωβίζοντας έτσι τους επενδυτές, δεν θα παραμείνει στις κλασικές ανακοινώσεις του τύπου «…θα διερευνήσουμε ενδελεχώς το θέμα…».
> Τα υπέρ τρίτων… έχουν καταστρέψει πολλούς κλάδους! Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας πέραν της κατάργησης των μη ανταποδοτικών επιβαρύνσεων, κυρίως εκείνων υπέρ ΝΑΤ/ΚΑΕΟ και του ΕΠΙΝΑΥΛΟΥ, ζητά από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
> Έναντι πινακίου φακής αποκτούν την καταστατική πλειοψηφία και το δικαίωμα μεταπώλησης! Το αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς αλλοδαπών επενδυτικών σχημάτων, για την αγορά των επισφαλών δανείων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εγχώριες τράπεζες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφελληνισμό αρκετών προβληματικών επιχειρήσεων οι οποίες είναι στρατηγικής σημασίας για τις τοπικές κοινωνίες.
> Παρηγοριά στον άρρωστο! Το προσωρινό διέξοδο, που αποφάσισαν να μας «πλασάρουν» οι ευρωπαίοι εταίροι με τη μορφή της ήπιας αναδιάρθρωσης, ευνοεί κυρίως τα αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα τα οποία αφενός έχουν εισπράξει πακτωλό χρημάτων από τις εκδόσεις – πωλήσεις – trading επί των CDs και αφετέρου δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τα ασφάλιστρα του κινδύνου καθώς οι κάτοχοί τους δεν θα δικαιούνται αποζημίωσης λόγω χρεοκοπίας.
> Ονόματα να μη λέμε, υπολήψεις να μη θίγουμε! Πόσες από τις εγχώριες τράπεζες εξακολουθούν να έχουν τις κυριότερες δραστηριότητες του private banking σε φορολογικούς παραδείσους; Ποιο είναι το ύψος των εσόδων που συνεχίζει να χάνει ο κρατικός κορβανάς από την αποφυγή της διπλής φορολόγησης;
>Θα πρέπει να είναι το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ! Με καθυστέρηση πολλών εβδομάδων, προφανώς για να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας του 2011 και τυχόν οφειλόμενα προηγούμενων ετών, υπογράφηκε η κοινή υπουργική απόφαση για την απόσυρση των ΙΧ, που ευνοεί τους εισαγωγείς νέων ΙΧ σε βάρος των μαντράδων.
> Τι σας λέγαμε; Φαίνεται ότι περίπου το 70% των οφειλετών που έχουν καταθέσει αιτήματα εξωδικαστικού συμβιβασμού αναμένεται να «βγουν εκτός» του νόμου 3869/2010 για την κήρυξη προσωπικής πτώχευσης, γεγονός που αποδεικνύει την προχειρότητα προσέγγισης του όλου θέματος.
> Πλην των μεγαλοεπιχειρηματιών του εγχώριου real estate, ποιοι άλλοι ωφελούνται από αυτές τις διατάξεις; «Προνομιακό» είναι το νέο καθεστώς για τις εταιρείες ειδικού σκοπού ή επενδύσεων ακινήτων, αφού οι τόκοι των δανείων τους θα λαμβάνονται ως έξοδα, θα αφαιρούνται από τα φορολογητέα κέρδη, ενώ θα αναγνωρίζονται και οι αποσβέσεις.
> Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα! Μπορεί η μειωμένη ζήτηση να πιέζει τις επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση της συγκέντρωσης, ωστόσο οι ενδεχόμενες επιχειρηματικές συμφωνίες είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσουν ολιγοπωλιακές στρεβλώσεις.
> Άκουσον άκουσον… τι σκαρφίζονται οι νομικοί σύμβουλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων! Η πρόωρη εξόφληση ενός στεγαστικού δανείου… λένε… ότι αποτελεί ενάσκηση δικαιώματος και όχι υπηρεσία της τράπεζας προς τον πελάτη. Αυτή λοιπόν η δυνατότητα του δεύτερου επιφέρει απώλειες στην πρώτη καθόσον ματαιώνεται το δικαίωμα είσπραξης μελλοντικών τόκων και ως εκ τούτου πρέπει να αποκατασταθεί η ζημία με την καταβολή αποζημίωσης.
> Μήπως σας θυμίζει κάτι; Ένας από τους πλέον λανθασμένους τρόπους αντιμετώπισης της πιθανής χρεοκοπίας ενός κράτους είναι η μείωση των χρεών του μέσω της αύξησης του ΑΕΠ, ειδικά όταν υπάρχουν διαρθρωτικά προβλήματα.
> Τα πιο σκληρά παζάρια και οι πιο άθλιοι εκβιασμοί, γίνονται την ύστατη ώρα! Μπορεί η απορρόφηση των κονδυλίων από τα νέα ταμεία επιχειρηματικότητας να γίνεται πλέον στην αρχή των έργων, ωστόσο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες πρέπει να υπάρχουν συμβάσεις με τα πιστωτικά ιδρύματα που θα τρέξουν το πρόγραμμα, γεγονός που οδηγεί σε καθυστερήσεις.
> Οι αριθμοί λένε την αλήθεια! Παρά τις εκ του αντιθέτου προσδοκίες, οι εκροές καταθέσεων συνεχίστηκαν και τον Ιανουάριο, «χτυπώντας έτσι καμπανάκι» στις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζών που αντιλαμβάνονται ότι «αρκεί μια σπίθα», μια κακή είδηση, μια αρνητική φήμη, για να «αρπάξει φωτιά το όλο οικοδόμημα».
> Όσο υποχωρούν τα spread, τόσο μικραίνει το haircut των ελληνικών ομολόγων! Οι αγοραστές του χρέους, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν περισσότερο από το δεύτερο, προχωρούν σε κινήσεις που έχουν αποτέλεσμα τη μείωση των πρώτων.
> Εργαζόμενοι… Τα «εύκολα θύματα» της οικονομικής κρίσης και στον τραπεζικό κλάδο! Σε περίπτωση που παραταθεί η ύφεση και καθυστερήσει η ανάπτυξη, τότε τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να μειώσουν το «ανελαστικό» κόστος… του προσωπικού τους.
> Ούτε πρωταπριλιάτικο ψέμα να ήταν! Από την 1/4/2011 κάθε συναλλαγή άνω των 3.000 ευρώ θα γίνεται είτε µέσω κάρτας είτε µε τραπεζική επιταγή, ενώ αν γίνει τμηματικά, τότε ο καταναλωτής θα παίρνει εξαρχής απόδειξη για όλο το ποσό, ασχέτως αν χρεώνεται μηνιαίως. Τι θα γίνει όμως στην περίπτωση που δεν μπορεί να πληρώσει το σύνολο των δόσεων και επιστρέψει πίσω το προϊόν;
> Είναι πολλά τα χρήματα πατριώτες! Ποιοι ωφελούνται από τον τρόπο τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση να ανοίξει την αγορά του τζόγου; Μεταξύ άλλων, λίγες ξένες εταιρείες και ακόμα λιγότεροι ντόπιοι συνεργάτες τους που συντηρούν τις παιχνιδομηχανές.
> Μπορεί η δέσμη των μέτρων που έλαβε εξαρχής το οικονομικό επιτελείο να ήταν ευθυγραμμισμένη με τις επιταγές του ΔΝΤ, ωστόσο στην πορεία, όπου χρειάστηκε να διαφοροποιηθεί το έπραξε με σθένος, γι’ αυτό και έβγαλε τη χώρα από την οικονομική κρίση. Σαφώς και δεν μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά για τη γείτονα Τουρκία.
> Από μαλαγανιές άλλο τίποτε! Αληθεύει ότι οι προσφορές των τραπεζών για τις μεταφορές χρηματικών υπολοίπων έχουν να κάνουν μόνο με τα παλαιά κεφάλαια, καθώς κάθε νέα συναλλαγή επιβαρύνεται με αυξημένο κόστος χρήματος;
> Για να ξέρετε τι σας γίνεται! Η μέθοδος έκδοσης ενός κοινοπρακτικού δανείου είναι μια ενδιάμεση διαδικασία μεταξύ της ανοιχτής τοποθέτησης, όπου τα επιτόκια διαμορφώνονται ελεύθερα από τις προσφορές των βασικών διαπραγματευτών, και της ιδιωτικής, όπου οι όροι έκδοσης του δανείου συμφωνούνται με τις εκδότριες τράπεζες.

δ Ξένοι στον τόπο τους; Μάλλον ναι, καθώς οι έλληνες φοιτητές δεν δικαιούνται της απαλλαγής για απόκτηση πρώτης κατοικίας όσο παραμένουν σπουδάζοντας στο εξωτερικό, επειδή δεν κατοικούν μόνιμα στη χώρα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει το «κόψιμο» και άλλων φοροαπαλλαγών που κοστίζουν στον προϋπολογισμό, όπως για παράδειγμα αυτές του φόρου κληρονομιάς που αγγίζουν τα 68 εκατ. ευρώ.

δ Μέχρι και τα χρυσά δόντια… σκοτώνουν! Εν μέσω οικονομικής κρίσης «δουλειές με φούντες» φαίνεται να κάνουν τα ενεχυροδανειστήρια, καθώς πληθαίνουν οι ιδιώτες που χρειάζονται μετρητά, για να εξοφλήσουν απλήρωτες επιταγές, εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία και δόσεις δανείων.


Σχολιάστε εδώ