υπουργείο εξω(φρε)νικών
— Ακούσαμε το εντυπωσιακό επιχείρημα ότι η επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στην Αίγυπτο αναβλήθηκε γιατί δεν επέτρεπαν οι συνθήκες την πραγματοποίησή της την περασμένη Κυριακή. Όμως υπήρξαν ξένοι επίσημοι που έφθασαν στο Κάιρο και συναντήθηκαν με τον Μουμπάρακ. Ήταν ο Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιεντάλ Ναχγιάν, υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντερ Σουλτάνοφ. Προφανώς γι’ αυτούς τα προβλήματα ασφάλειας δεν υπήρχαν. Γιατί η άφιξή τους στο Κάιρο είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο και δεν αποσκοπούσε απλώς και μόνο στις φωτογραφίες και στο τηλεοπτικό πλάνο…
— Θα πρέπει να το είχαν σκεφθεί πολύ αυτοί που αποφάσισαν να οργανώσουν τη 2η Ελληνοτουρκική Επιχειρηματική Συνάντηση στην Κομοτηνή. Όχι μόνο ακούσαμε τις γελοίες εκκλήσεις «ελλήνων» επιχειρηματιών να έρθουν Τούρκοι να αγοράσουν τις κλειστές επιχειρήσεις, αλλά είδαμε και τις κινήσεις των τούρκων επισήμων που έσπευσαν στην Κομοτηνή.
— Όσο για τις προσφορές των «κλειστών επιχειρήσεων», δεν βρέθηκε κανείς να τους ρωτήσει ποιοι έκλεισαν τα εργοστάσια στη Θράκη. Κι αν ήταν κάποιοι από τους ίδιους που είχαν τσεπώσει για χρόνια τις επιδοτήσεις και αφού λειτούργησαν μερικά χρόνια τα εργοστάσια, φρόντισαν να τα βουλιάξουν για να ζητάνε τώρα από τους Τούρκους να τα αγοράσουν. Ας ελπίσουμε ότι δεν είναι αυτή η νέα εθνική αστική τάξη. Οι θεωρητικοί απόγονοι αστών που διέθεσαν τις προσωπικές περιουσίες τους για την απελευθέρωση και μετά την επιβίωση της Ελλάδας.
— Όσοι λοιπόν έκαναν το συνέδριο αυτό στην Κομοτηνή, φρόντισαν και κάτι ακόμη. Να είναι η όλη ιστορία πριμοδότηση των παράνομων μουφτήδων. Ο Μετέ, πρόεδρος της Συμβουλευτικής, έδωσε ρέστα αναδεικνυόμενος στον πραγματικό τοπάρχη που υποδεχόταν και φρόντιζε τους εκ Τουρκίας προσκεκλημένους.
— Τι κι αν το ελληνικό κράτος, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον Μ. Τζεμαλή, τον μουφτή Κομοτηνής του οποίου η θητεία ανανεώθηκε επ’ αόριστον (το καλοκαίρι αναμένεται να ανανεωθεί και του κ. Σινίκογλου στην Ξάνθη), επιχειρεί να απορρίψει την τουρκική επιχειρηματολογία; Μια απλή ερώτηση αρκεί: Όλοι αυτοί οι παράγοντες που οργάνωσαν το επιχειρηματικό συνέδριο είχαν φροντίσει να καλέσουν τους νόμιμους μουφτήδες; Ή απλώς ήθελαν να φανούν αρεστοί στους τούρκους προσκεκλημένους και έτσι άφησαν τον κ. Μετέ να αλωνίζει;
— Βλέποντας τις αντιδράσεις του κ. Ερντογάν εναντίον των Τουρκοκυπρίων, μάλλον θα πρέπει να εξετασθεί από γιατρό. Άνοιξε μέτωπο μαζί τους την ώρα που θα μπορούσε, με μια απλή δήλωση, να στείλει στο σπίτι τους τους «αντιφρονούντες». Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος και δυστυχώς η λέξη αλαζονεία είναι μάλλον μικρή για να περιγράψει τη μεγαλομανία και τον μεγαλοϊδεατισμό που επικρατεί στην Άγκυρα.
— Ενοχλήθηκαν οι Αλβανοί επειδή ο έλληνας γενικός πρόξενος στην Κορυτσά, στην ομιλία του σε εκδήλωση για την επέτειο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, μίλησε για την ελληνική ταυτότητα στη Βόρειο Ήπειρο. Γιατί κάλεσε όλους όσοι αμφιταλαντεύονται σήμερα ακούγοντας την αλβανική προπαγάνδα, να επισκεφθούν τα νεκροταφεία των χωριών τους και να δουν σε ποια γλώσσα είναι γραμμένα τα ονόματα των παππούδων τους. Και αφού συνειδητοποιήσουν την ελληνική ταυτότητα, είτε είναι βλάχοι είτε οτιδήποτε άλλο, να το δηλώσουν στην επικείμενη απογραφή πληθυσμού.
— Στην αρχή βγήκαν τα μαντρόσκυλα του αλβανικού κατεστημένου ουρλιάζοντας και ζητώντας την απέλαση του έλληνα προξένου. Δεν άντεξαν τις αναφορές σε ελληνική μειονότητα σε Βόρειο Ήπειρο. Είναι κάτι που είχαν καιρό, πολύ καιρό, να ακούσουν…Έκαναν και διαβήματα στον έλληνα πρέσβη στα Τίρανα.
— Ο κ. Καμαρινός μπορεί να αυτοσχεδίασε, αλλά υποχρεώθηκε σε αυτό μια και η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ κοιτάζει μόνο προς Τίρανα μεριά. Ίσως με μερικές εξαιρέσεις, όπως η παρέμβαση του υφυπουργού Εξωτερικών Δ. Δόλλη στη Δερβιτσάνη.
— Από την επιστολή του ΔΣ της ΕΔΥ που στάλθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα: «Κύριε υπουργέ, όπως αντιλαμβάνεσθε, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Με την ακολουθούμενη πολιτική έναντι του υπουργείου μας και τη μείωση του ποσοστού του προϋπολογισμού του ΥΠΕΞ στο 0,29% υπονομεύεται το ίδιο το μέλλον της Ελλάδας. Απαιτείται άμεση κυβερνητική παρέμβαση για να σταματήσει ο κατήφορος στον οποίο οδηγείται το υπουργείο μας. Η εκπροσώπηση της χώρας, πρωταρχική αποστολή του ΥΠΕΞ, δεν είναι εφικτή με όρους μίζερης γραφειοκρατικής διαχείρισης. Η προβολή της Ελλάδας εξελίσσεται σε προσβολή. Το γραφειοκρατικό αδιέξοδο και η δυσλειτουργία στην οποία έχει περιέλθει το υπουργείο Εξωτερικών, προφανώς δεν υπαγορεύεται από τις επιταγές του Μνημονίου. Με αίσθημα ευθύνης, το ΔΣ της ΕΔΥ έχει απευθυνθεί στους συναδέλφους ανά τον κόσμο ζητώντας τις απόψεις τους για το πώς θα αντιδράσουμε στην κατάσταση που διαμορφώνεται, εν όψει επικείμενης έκτακτης γενικής συνέλευσης του κλάδου. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε πια, κ. υπουργέ, να εξευτελίζεται το υπουργείο και η χώρα με τον τρόπο αυτόν, όταν, ακόμη και υπό τις παρούσες δυσχερείς δημοσιονομικές συνθήκες, υπάρχει η δυνατότητα, εάν βεβαίως υπάρχει και η πολιτική βούληση, να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα. Η ΕΔΥ δεν πρόκειται να παραμείνει απλός θεατής της ραγδαίας κατάρρευσης του υπουργείου Εξωτερικών».
— Το θέμα που αντιμετωπίζουν πρεσβείες μας, να κινδυνεύουν με έξωση επειδή δεν έχουν να πληρώσουν το νοίκι, έθεσε στη Βουλή με ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος. «Είναι ποτέ δυνατόν να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή θέρμανση πρεσβείες μας σε χώρες με ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, σε σημείο που να προκαλούνται απαξιωτικά και μειωτικά για την Ελλάδα σχόλια και δημοσιεύματα;», σημειώνει ο βουλευτής και θέτει το ερώτημα «Γιατί δεν εκμεταλλευόμαστε επιτέλους πλείστα ιδιόκτητα ακίνητα σε πρωτεύουσες του εξωτερικού, κάνοντας έστω σχετικές επισκευές, αντί να δαπανώνται εκατομμύρια σε ενοίκια;». Έλα ντε…
***
— Ας ελπίσουμε ότι ο κ. Χριστόφιας δεν θα αφήσει να χαθεί αυτή η μοναδική ευκαιρία να στοχοποιηθεί ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός, αλλά και οι υποστηρικτές του στη Λευκωσία για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο. Εξάλλου ο ίδιος με τη στάση του ανέτρεψε την τουρκική επιχειρηματολογία ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ανεξάρτητοι και η Τουρκία δεν έχει λόγο στα τεκταινόμενα στο νησί.
— Πολύ σωστά υπάρχει αυτή η αντίδραση για το ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για το 1821, που, 190 χρόνια μετά, αποφάσισε συμπτωματικά τη συγκεκριμένη στιγμή ο κ. Βερέμης να αποκαλύψει τις «αλήθειες» της ελληνικής Ιστορίας. Του πόσο καλά πέρναγαν οι υποδουλωμένοι Έλληνες και χριστιανοί υπό τον ζυγό του σουλτάνου. Οπότε, θα λέγαμε εμείς, γιατί να μην αναζητήσουμε και πάλι να τεθούμε υπό την προστασία του νεοσουλτάνου, αντί να παραδέρνουμε στα κελεύσματα της «τρόικας»…
— Δεν θα ασχοληθούμε με τον κ. Βερέμη που, τελικώς, ασχολείται με την οθωμανική προπαγάνδα από ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό. Αλλά το να αναπαράγεται πλήρως η τουρκική πια προπαγάνδα με την προβολή του εξωραϊσμένου προφίλ της Τουρκίας από τους δέκτες της κρατικής ελληνικής τηλεόρασης αποτελεί μάλλον σκάνδαλο. Αρκεί να δείτε την εκπομπή που μας προέκυψε σε περίοδο κρίσης από τη συχνότητα της ΕΤ1 κάθε Κυριακή απόγευμα.