«Τρόικα» προς τραπεζίτες: Πουλήστε τα «ασημικά»!

Οι τράπεζες θα πάρουν άλλα 30 δισ. ευρώ εγγυήσεων δανεισμού από το Δημόσιο για να κλείσουν τις «τρύπες» στα ταμεία τους, αλλά η «τρόικα» επιμένει στην ανάγκη να ενισχυθούν τα κεφάλαιά τους, ζητώντας ακόμη και την εκποίηση «ασημικών», δηλαδή κυρίως των συμμετοχών σε ξένες τράπεζες της ευρύτερης περιοχής.

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το δεύτερο πιο εξαρτημένο στην Ευρώπη, μετά το ιρλανδικό, από τις «ενέσεις» ρευστότητας που χορηγεί η ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τον Δεκέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο η εξάρτηση από την ΕΚΤ, με τον δανεισμό να ξεπερνά τα 96 δισ. ευρώ, έναντι των οποίων οι τράπεζες είχαν δεσμεύσει για κάλυμμα τίτλους αξίας 142 δισ. ευρώ. Τον Ιανουάριο οι εκροές καταθέσεων εντάθηκαν, ξεπερνώντας τα 3 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα ήδη οι τράπεζες να έχουν «κάψει» το σύνολο του τελευταίου «πακέτου» εγγυήσεων από το Δημόσιο, ύψους 25 δισ. ευρώ, την ώρα μάλιστα που ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης έχει γίνει αρνητικός.

Οι ανάγκες ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο «βαρίδι» στην προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης, είναι τόσο μεγάλες, που η κυβέρνηση υποχρεώθηκε να ζητήσει την έγκριση της «τρόικας», για ένα νέο «πακέτο» κρατικών εγγυήσεων δανεισμού, ύψους 30 δισ. ευρώ. Με αυτό το «πακέτο», οι συνολικές ενισχύσεις κεφαλαίων και οι εγγυήσεις δανεισμού από το Δημόσιο πλησιάζουν πλέον τα 100 δισ. ευρώ!

Η «τρόικα», προκειμένου να εγκρίνει και τη νέα «ένεση» από το Δημόσιο, έθεσε στις τράπεζες αυστηρούς όρους:

1. Να καταρτίσουν προγράμματα σταδιακής επιστροφής της ρευστότητας που έχουν πάρει από την ΕΚΤ. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επανέλθουν το συντομότερο στη διατραπεζική αγορά για να δανείζονται από ιδιωτικές πηγές, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο, όσο αμφισβητείται η επάρκεια των κεφαλαίων τους.

2. Για να αντιμετωπισθεί αυτό το πρόβλημα, οι τράπεζες καλούνται να καταρτίσουν αμέσως σχέδια εκποίησης περιουσιακών στοιχείων, όπως οι συμμετοχές τους σε ξένες τράπεζες, σε εταιρείες εκτός του στενού τραπεζικού τομέα ή ακόμη και στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους. Επιπλέον, καλούνται να περικόψουν το κόστος λειτουργίας τους, κάτι που οδηγεί και σε μεγάλες μειώσεις αποδοχών, επιδομάτων, όπως π.χ. του επιδόματος ισολογισμών και προσωπικού, τις οποίες θα διευκολύνει η κυβέρνηση με ειδικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα.

3. Όσες τράπεζες δεν καταφέρουν να ενισχύσουν επαρκώς τα κεφάλαιά τους με πωλήσεις «ασημικών» (ακινήτων που έχουν, θυγατρικών κ.λπ.) ή με διάθεση νέων μετοχών στο χρηματιστήριο, θα κληθούν να λάβουν υποχρεωτικά ενισχύσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει «προίκα» 10 δισ. ευρώ –από τα 110 δισ. του διεθνούς δανείου– ακριβώς για τον σκοπό αυτό. Οι τραπεζίτες θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν αυτές τις ενισχύσεις, καθώς οδηγούν σε έμμεση κρατικοποίηση και σε μεγάλη ζημία των μετόχων τους, αφού θα πληρώνουν υψηλές αποδόσεις στο Δημόσιο για τις προνομιούχες μετοχές που θα εκδοθούν υπέρ του.

4. Η «τρόικα» προτρέπει τις τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, για να ενταχθούν οι ασθενέστερες στην ομπρέλα των ισχυρότερων, ενώ στο βάθος προβάλλει και η προοπτική της εξαγοράς ελληνικών τραπεζών από ξένες σε τιμή ευκαιρίας. Στην περίπτωση αυτή, δεν θα περάσει μόνο η διοίκηση ελληνικών τραπεζών σε ξένους, αλλά θα περάσουν μαζικά στον έλεγχο ξένων τραπεζών μικρομεσαίες ή και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας με υψηλό δανεισμό…


Σχολιάστε εδώ