Συμμαχίες φτιάχνει με ξένους ηγέτες

Σύμφωνα με πληροφορίες από το επιτελείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, πρόθεσή του είναι να πυκνώσει τις επαφές του με ξένους ηγέτες, αλλά και ισχυρούς παράγοντες στην Ευρώπη, και για τον σκοπό αυτό σχεδιάζει μια σειρά ακόμη ταξίδια τους αμέσως προσεχείς μήνες.
Στόχος, αφενός η ενίσχυση του ευρωπαϊκού του προφίλ και αφετέρου η διαμόρφωση συμμαχιών που μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα αποδειχθούν χρήσιμες (αναγκαίες). Επιπλέον, στις συναντήσεις αυτές ο κ. Σαμαράς (θα) έχει την ευκαιρία να αναλύσει και να καταστήσει σαφείς τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το μείζον ζήτημα της οικονομικής κρίσης.
Με αυτό το σκεπτικό την περασμένη Τετάρτη ταξίδεψε μέχρι τη Φρανκφούρτη και επί μία και πλέον ώρα συζήτησε με τον κ. Τρισέ, γενικότερα για την κρίση χρέους που πλήττει την Ευρώπη, αλλά και ειδικότερα τις προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ έκαναν λόγο για σημαντική συνάντηση και εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα, παρότι δεν υπήρξε πλήρης ταύτιση απόψεων. Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Σαμαράς στάθηκε ιδιαίτερα στη συζήτηση που έχει ανοίξει για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. που θα λάβει η χώρα μας, επισημαίνοντας στον κ. Τρισέ ότι αυτό δεν πρόκειται να λύσει οριστικά το πρόβλημα. «Θα ήταν σίγουρα μια ανακούφιση για την ελληνική οικονομία, αλλά η μοναδική λύση θα προέλθει από την έκδοση ευρωομολόγου» φέρεται να του είπε.
Παράλληλα περιέγραψε με τον πλέον λεπτομερή τρόπο την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα από την εφαρμογή του Μνημονίου, ότι είχε αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας «φαύλος κύκλος» ύφεσης που υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε στον ευρωπαίο τραπεζίτη ότι το Μνημόνιο αντί να λύσει, διόγκωσε τα προβλήματα και επέτεινε τα αδιέξοδα και επισήμανε την ανάγκη αλλαγής του μείγματος πολιτικής.
Στο σημείο αυτό και για αρκετή ώρα ανέλυσε μία προς μία τις προτάσεις της ΝΔ και εξήγησε τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να «σπάσει» ο «φαύλος κύκλος» της ύφεσης και της υπερχρέωσης.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο αυριανό ραντεβού στη Μαδρίτη με τον αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Μ. Ραχόι, ο οποίος ακολουθεί «αντιμνημονιακή» πολιτική και έχει ταχθεί κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης.
Οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να συντονίσουν τη δράση τους στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Σχολιάστε εδώ