Στο τραπέζι τους όρους εργασίας των τεχνικών βάζει η ΕΙΤΗΣΕΕ
Στο εξώδικό τους, το οποίο εστάλη και στη Λούκα Κατσέλη, υποστηρίζουν πως άλλαξαν τα οικονομικά δεδομένα και έτσι δεν μπορούν να ισχύσουν οι όροι της Συλλογικής Σύμβασης που επιβλήθηκε στους τηλεοπτικούς σταθμούς με απόφαση του ΟΜΕΔ. «Καθίσταται αναγκαία νεώτερη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας των τεχνικών τηλεόρασης», σημειώνεται στο εξώδικο.
Και ενώ για το ύψος των αμοιβών δεν καταθέτουν συγκεκριμένη πρόταση, δηλώνουν πως πρέπει να καταργηθεί σειρά από θεσμικούς όρους εργασίας. Όπως η κατοχύρωση πάγιων θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου, η κατάργηση ειδικότητας, η κατάργηση της ειδικότητας του ηχολήπτη στα συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων. Κατά τη γνώμη της ΕΙΤΗΣΕΕ, «πρέπει να αναθεωρηθεί το σύνολο των όρων εργασίας», ενώ δηλώνει και ότι πρέπει να καταργηθεί η προστατευτική διάταξη που αναγνωρίζεται σε όλες τις κλαδικές συμβάσεις πως η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΓΣΕΕ δεν παύει να ισχύει σε ό,τι αφορά το ύψος των αμοιβών ή τους όρους εργασίας.
Το εξώδικο προκάλεσε αναταραχή στους τεχνικούς της τηλεόρασης, που μέχρι σήμερα πίστευαν πως η απόπειρα κατάργησης των διμελών εξωτερικών συνεργείων ήταν μια πρωτοβουλία του Star που δεν θα την ακολουθούσαν τα άλλα τηλεοπτικά κανάλια. Το εξώδικο απέδειξε ότι υπάρχει συνολικό σχέδιο, ενώ μετά την κατάργηση των θεσμικών όρων θα ακολουθήσει και η μείωση των αμοιβών.
Το Star, στο μεταξύ, κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κρίθηκε νόμιμη η απεργία της ΕΤΙΤΑ στο κανάλι. Σύμφωνα με τα επιχειρήματα του Star, το κανάλι, ως τηλεοπτική επιχείρηση, είναι «κοινής ωφέλειας, που εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο» και άρα θα έπρεπε να υπήρχε προειδοποίηση για τις στάσεις εργασίας και την απεργία. Το Star
ισχυρίζεται πως η Ένωση Τεχνικών επιδεικνύει «επιμονή στο να αποτελούνται τα εξωτερικά συνεργεία από δύο άτομα, ενώ για το δεύτερο άτομο δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας» και είναι «πολυτέλεια». Δηλώνει επίσης ότι η κατάργηση του δεύτερου ατόμου στα εξωτερικά συνεργεία θα επιφέρει οικονομία της τάξεως των 500.000 ευρώ ετησίως στο κανάλι.
Ποια είναι η οικονομική κατάσταση
του Star: «Απολύσεις κάνουν οι άλλοι»
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Star προκύπτουν από την έφεση που κατέθεσε εναντίον της ΕΤΙΤΑ. Η εταιρεία αναφέρει πως «από τις αρχές του 2008 η αγορά της τηλεόρασης διέρχεται τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τότε που υπάρχει η ιδιωτική τηλεόραση». «Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία», υποστηρίζει, επικαλούμενη στοιχεία της Media Services, δείχνουν πως υπάρχει «συνολική μείωση των εσόδων για όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 7% από το 2007 στο 2008, κατά 15% από το 2008 στο 2009 και κατά 22% από το 2007 στο 2009».
Ειδικά για τη Νέα Τηλεόραση, ιδιοκτήτρια εταιρεία του Star, η μείωση του κύκλου εργασιών είναι από το 2007 στο 2008 στο 7% και από το 2008 στο 2009 στο 9%. Δηλαδή ο τζίρος της το 2007 ήταν 101 εκατ. ευρώ, το 2008 94 εκατ. ευρώ και το 2009 76 εκατ. ευρώ. Στο πρώτο τετράμηνο του 2010, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, η μείωση έφτασε στο 17%, από 26 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2009 σε 21 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010, αναφέροντας πως οι ζημίες αυξήθηκαν κατά 66%! Το ύψος του τραπεζικού δανεισμού το πρώτο τετράμηνο του 2010 ανέβηκε στα 73 εκατ. ευρώ και οι επισφάλειες ήταν στο 1,5 εκατ. ευρώ.
Το «πακέτο» των μέτρων
Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στο υπόμνημα προς το δικαστήριο, «έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη μείωση του κόστους», που είχαν αποτέλεσμα τη μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 14 εκατ. ευρώ από το 2008 στο 2009. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν «το πάγωμα των προσλήψεων», τη «θέσπιση μειωμένων προϋπολογιστικών περιθωρίων για όλες τις διευθύνσεις», την «κατάργηση του παραρτήματος» σε Σύνταγμα (Αθήνα) και Θεσσαλονίκη, τον «περιορισμό δαπανών στη διεύθυνση ειδήσεων με την κατάργηση χρήσης κυκλωμάτων, τον περιορισμό των ανταποκριτών και τον περιορισμό των δημοσιογραφικών αποστολών». Κι ακόμη την επαναδιαπραγμάτευση με τους προμηθευτές προγράμματος, αλλά και τον περιορισμό των εξωτερικών συνεργατών όταν το κόστος των εσωτερικών παραγωγών είναι μικρότερο.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το Star υποστηρίζει ότι εκείνο δεν έκανε απολύσεις ή εθελούσια έξοδο, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές του, τους οποίους και κατονομάζει ενώπιον του δικαστηρίου. «Η εταιρεία κατόρθωσε το 2009 να μην προβεί σε γενικευμένες απολύσεις ή εθελούσια έξοδο, όπως άλλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, όπως στον ΑΝΤ1, όπου καταργήθηκαν 85 θέσεις εργασίας, στον Alpha, όπου καταργήθηκαν 75 θέσεις εργασίας, και στο Alter 20 θέσεις εργασίας».