στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων το ΧΑ από την πλήρη απαξίωση
αναδείχθηκε πρωταθλήτρια αγορά της Ευρώπης για τον μήνα Ιανουάριο. Και με την… κεκτημένη αυτή ταχύτητα συνεχίζει και τον Φλεβάρη.
δ Έτσι, με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 1.700 μονάδων, τουτέστιν σε νέα υψηλά 6 μηνών, προκύπτει το ερώτημα του τι μέλλει γενέσθαι στη συνέχεια, καθώς αρκετοί προβληματίζονται από τη συνεχιζόμενη άνοδο με ελάχιστες –αν όχι καμία– «στάσεις» για διόρθωση. Το ότι από τα χαμηλά του 2010 η
αγορά πάει «τρένο» σε νέα υψηλά, σε συνδυασμό με το ότι στο μεσοδιάστημα αυτό το «ράλι» προσέλκυσε πολλούς νέους επενδυτές (καταιγισμός νέων μερίδων τον τελευταίο μήνα), πρέπει να μας καθιστά τουλάχιστον προσεκτικούς!
δ Είναι προφανές πως η αγορά μας –και οι περισσότερες μετοχές– ήταν υπερπουλημένη. Από το σημείο αυτό όμως μέχρι την καταγραφή νέων υψηλών χωρίς… ανάσα σημαίνει για τους ειδικούς πως είτε η υπερβολή παραμονεύει ξανά είτε οι μεγάλοι θεσμικοί επανακάμπτουν και επανατοποθετούνται στην αγορά μας. Σε αμφότερα τα σενάρια συνιστάται προσοχή για όλους εμάς τους ιδιώτες επενδυτές…
δ Σε κάθε περίπτωση το εντυπωσιακό ριμπάουντ της αγοράς μας συνδυάστηκε με αύξηση όγκου και τζίρου αλλά και με «βροχή» νέων εκθέσεων-συστάσεων ξένων και εγχώριων οίκων για μια πλειάδα εισηγμένων. Κάτι το οποίο σημαίνει πως οι επενδυτές αρχίζουν και πάλι να αναλαμβάνουν ρίσκο! Το αποδεικνύουν και τα στατιστικά του μήνα που τελείωσε. Με τους ξένους να αυξάνουν τον Ιανουάριο τη συμμετοχή τους στην ελληνική αγορά κατά 2,5%, σε απόλυτους αριθμούς κατά περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ, την αξία των συναλλαγών να αυξάνεται κατά 35% και την κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξημένη κατά περίπου 10%!
δ Η θεωρία του «πιεσμένου ελατηρίου»
είναι μια προσέγγιση των όσων συμβαίνουν εσχάτως στην αγορά μας. Το ερώτημα είναι κατά πόσον αυτό το… ελατήριο θα επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα για να μπορέσουμε να μπούμε κι εμείς!
ΥΓ.: Υπερδιπλασιάστηκαν οι ενεργές μερίδες στο Χρηματιστήριο τον Ιανουάριο, ενώ άνοιξαν και 3.500 νέοι κωδικοί!


Σχολιάστε εδώ