Περί της ασφαλείας της πρεσβείας μας στο Ιράκ και άλλα τινά…
Και μόνο ο τόνος στον οποίο καταφεύγει ο κ. πρέσβης μάλλον αδυναμία επιχειρημάτων αντίκρουσης των όσων γράψαμε προδίδει. Ως πρώτη επισήμανση πριν δώσουμε τον λόγο στον κ. Καραφωτιά, το «ΠΑΡΟΝ» ούτε παραπληροφορεί, ούτε διαψεύδονται τα όσα δημοσιεύουμε. Κι αυτό είναι κοινό μυστικό στον χώρο που διακονεί ο κ. πρέσβης. Και καλό θα ήταν να μη βλέπει φαντάσματα…
Στην επιστολή του λοιπόν γράφει τα εξής:
«Ουδέποτε ”αρνήθηκα να πάρω το ρίσκο για τη λειτουργία της πρεσβείας”. Απόδειξη τούτου είναι ότι επί 6 μήνες που υπηρετώ στη Βαγδάτη η πρεσβεία λειτουργεί ομαλά, και θα έλεγα παραγωγικά.
Επειδή εις τα θέματα ασφαλείας χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ζήτησα την εδώ έλευση κλιμακίου αξιωματικών της Αστυνομίας για να μας βοηθήσουν, με τις γνώσεις και την εμπειρία τους, στη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας. Το κλιμάκιο ήρθε, μας συνεβούλευσε για ουσιαστικά θέματα, και θα υποβάλει έκθεση με τις προτάσεις του, οι οποίες θα εκτιμηθούν από την υπηρεσία.
Αντίθετα με όσα αναφέρει ο συντάκτης σας, το προξενικό γραφείο της πρεσβείας δεν είναι κλειστό, αλλά λειτουργεί, για κάποιες από τις προξενικές υπηρεσίες. Ως προς τις θεωρήσεις, η όλη προετοιμασία (συγκέντρωση δικαιολογητικών, συνέντευξη κ.λπ.) πραγματοποιείται κανονικά στη Βαγδάτη, εντός της πρεσβείας, όπως άλλωστε συνέβαινε και κατά τα τελευταία έτη. Μόνο μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων αποστέλλονται τα δικαιολογητικά εις την πρεσβεία Αμμάν (ή σε άλλες αρχές εξωτερικού) για την έκδοση θεωρήσεως. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να υπάρχει συνωστισμός, ουρές κ.λπ.
Το Ιράκ αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές αναδυόμενες οικονομίες του κόσμου, θεωρούμε δε ότι η Ελλάς θα πρέπει να έχει ένα ρόλο στη χώρα αυτή. Το να έχει τη δυνατότητα η πρεσβεία να χορηγεί θεωρήσεις είναι καθοριστικό στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε τις εμπορικές και γενικότερα οικονομικές μας σχέσεις. Επειδή όμως έχουμε επίγνωση των δυσχερειών οι εισηγήσεις μας περιέχουν σειρά ”μέτρων ασφαλείας” εις τρόπον ώστε να αποφύγουμε, στο μέτρο του δυνατού, κάθε πρόβλημα. Ούτως ή άλλως η πρεσβεία έχει εισηγηθεί τη δοκιμαστική λειτουργία του τμήματος θεωρήσεων του προξενικού γραφείου.
Δεν μπορώ όμως παρά να διατυπώσω ένα εύλογο, θεωρώ, ερώτημα.
Εκείνος που ενημέρωσε τον συντάκτη σας, ενώ προσπαθεί να αποδείξει βαθιά γνώση των θεμάτων, φαίνεται να αγνοεί παντελώς την οικονομική δυναμική του Ιράκ, να μη γνωρίζει ποιος είναι ο υπεύθυνος του προξενικού γραφείου (βεβαίως και υπάρχει υπεύθυνος) ή τι είδους θεωρήσεις χορηγεί το Αμμάν.
Το ερώτημά μου, που αξίζει ίσως να διερευνήσετε, είναι γιατί σας παραπληροφορεί ο παραπληροφορών; Τι φοβάται, γιατί ψεύδεται, και γιατί θίγει άτομα που κάτω από ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες προσπαθούν να κάνουν κάτι περισσότερο από απλά τη δουλειά τους;».
Γιατί τώρα;
Γνωρίζοντας τη θέρμη των «συναδελφικών» αισθημάτων στους κόλπους της Διπλωματικής Υπηρεσίας, δεν δημοσιεύουμε (όπως και στην αρχή επισημάναμε) ποτέ οποιαδήποτε πληροφορία από τον χώρο της η οποία να προέρχεται από πηγή ύποπτη εμπλοκής ή εμπάθειας και ποτέ πριν από παράλληλα ερεθίσματα από διαφορετικές κατευθύνσεις και πολλαπλή διασταύρωση. Δεν είμαστε νεοφερμένοι στους λαβυρίνθους του ΥΠΕΞ.
• Ο πρέσβης επιμένει ότι δέχεται τους κινδύνους της Βαγδάτης, όπως και οι προκάτοχοί του. Μένει, όμως, να εξηγηθεί γιατί το θέμα της ασφάλειας της πρεσβείας Βαγδάτης βρίσκεται εδώ και μήνες στις σελίδες του Τύπου, ενώ επί μία οκταετία πολύ μεγαλύτερης έντασης στο
Ιράκ είχε σκόπιμα, δεδομένης της έλλειψης ουσιαστικών ελληνικών δυνατοτήτων, αποσιωπηθεί.
• Όσο για την ουσία του δημοσιεύματός μας, δηλαδή τη χορήγηση θεωρήσεων Σένγκεν από την πρεσβεία στη Βαγδάτη, ουδείς αμφισβήτησε ότι το προξενικό γραφείο της πρεσβείας προβαίνει στην προκαταρκτική διεκπεραίωση των ιρακινών αιτήσεων. Αλλά η υποχρέωση των αιτούντων να ταξιδεύουν στην Ιορδανία, μετά την πρώτη υποβολή της αίτησής τους, περιορίζει τη ροή του κοινού στην πρεσβεία της Βαγδάτης σε λίγους και κατά τεκμήριο εύπορους Ιρακινούς, οι οποίοι έχουν ήδη θεώρηση εισόδου στην Ιορδανία, χορηγούμενη από τις ιορδανικές αρχές, μόνο έπειτα από αυστηρούς ελέγχους. Σε αυτονόητη αντιδιαστολή, μόλις θα διαδοθεί ότι η ελληνική πρεσβεία χορηγεί επιτόπιες θεωρήσεις, θα βρεθεί πολιορκημένη από στίφη απελπισμένων που αναζητούν (έτοιμοι και να τις πληρώσουν) διεξόδους λαθρομετανάστευσης. Πώς θα ελεγχθούν με τα ελάχιστα μέσα της πρεσβείας; Περιθώρια για «δοκιμαστικές περιόδους» σε περιβάλλον απειλής, όπως της Βαγδάτης, δεν υπάρχουν. Μόλις πριν από 2 μήνες αφοπλίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε απόσταση λίγων μέτρων από την πρεσβεία και στο γεγονός δόθηκε περίεργη και ύποπτα ευρεία έκταση από το ιρακινό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων. Υπάρχουν ήδη, εδώ, ερωτήματα. Ποιος θα φταίει αν συμβεί κάτι;
• Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων με το Ιράκ. Η εκτίμηση, όμως, των υπαλλήλων του Κλάδου Εμπορικών Υποθέσεων είναι ότι κανένας σοβαρός ιρακινός επενδυτής δεν έχει ανάγκη την επιτόπου χορήγηση της θεώρησής του από την ελληνική πρεσβεία στη Βαγδάτη για να επισκεφθεί την Ελλάδα. Ο πρέσβης γνωρίζει καλά τους υπαλλήλους ΟΕΥ… Ας τους ρωτήσει. Εμείς το κάναμε ήδη.
• Ποιος διευθύνει τα προξενικά γραφεία των πρεσβειών το ορίζει η πάγια πρακτική του υπουργείου: ο νεώτερος γραμματέας πρεσβείας. Γιατί άραγε να υποθέσουμε ότι στην πρεσβεία Βαγδάτης δεν θα τηρηθεί η πρακτική αυτή, αφού μάλιστα η λειτουργία του γραφείου θα αναβαθμισθεί;
• Τέλος, πέρα απ’ ό,τι έχουν γράψει οι προηγούμενοι πρέσβεις, υπάρχει πρόσφατη, αποστομωτικά αρνητική, επί του θέματος απάντηση της ΕΥΠ έπειτα από ερώτημα του προηγούμενου γενικού επιθεωρητή του υπουργείου, αν ενδείκνυται η πλήρης επαναλειτουργία του προξενικού γραφείου Βαγδάτης.
Την έβγαλε στο φως η γενική έρευνα, μετά την επίσκεψη των ελλήνων αστυνομικών στην πρεσβεία και την όλη επικαιροποίηση του θέματος ασφαλείας της.
Να μην ξεχνάμε ότι εμπλέκεται ήδη και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Του έχει, ξαφνικά, μεταβιβαστεί ανεπιθύμητη ευθύνη. Αλλά κρατούν κι εκεί αρχεία… Την άποψη της ΕΥΠ υπέγραφε ο τότε διοικητής της… Δεν νομίζουμε ότι έχει μεταβληθεί…
Δεν θα επεκταθούμε. Δεν νομίζουμε, πάντως, ότι οποιοσδήποτε φοβάται οτιδήποτε. Αρμόδιοι στο ΥΠΕΞ υπήρξαν διάδοχοι του πρέσβη σε προηγούμενες θέσεις του. Μάλλον δεν τον φοβούνται. Άλλοι σε θέσεις ευθύνης (και εκτός ΥΠΕΞ) είναι άσχετοι προς τα πρόσωπα και βλέπουν μόνο τα γεγονότα…
Φυσικά, ευχαριστούμε τον κ. πρέσβη για την επιστολή του. Μέλημά μας είναι να συμβάλλουμε στην αποτροπή επικίνδυνων καταστάσεων, και πάντοτε, ας τονιστεί αυτό μια ακόμη φορά, έπειτα από σχολαστική διασταύρωση περιστατικών και έγκυρων απόψεων.