Ξαφνικά στην Κύπρο ο αμερικανός αντιπρόεδρος
Ενδιαφέρουσες, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, ήταν οι συνομιλίες που είχε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζ. Μπάιντεν στη Λευκωσία με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων πρόσφατα.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος πηγαίνοντας στο Αφγανιστάν, όπου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη, έκανε στάση μίας μέρας στη Λευκωσία, όπου κατέλυσε στο ξενοδοχείο «Four Seasons». Κατά την παραμονή του εκεί πραγματοποίησε συναντήσεις με τους αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων και συζήτησε μαζί τους τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και τη νέα σελίδα που ανοίγει με τη στενή συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ, με την οριοθέτηση των μεταξύ τους ΑΟΖ και την εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που υπάρχουν.
Η παραμονή του Τζ. Μπάιντεν για ένα 24ωρο στη Λευκωσία αποκτά ιδιαίτερη σημασία με δεδομένο τους στενότατους δεσμούς που έχει με το εβραϊκό λόμπι.
Μάλιστα το γεγονός ότι οι σχετικές έρευνες και στη συνέχεια η αξιοποίηση των κοιτασμάτων έχουν ανατεθεί σε αμερικανικές εταιρείες κάνει αυτές τις συζητήσεις ακόμα πιο ενδιαφέρουσες.
Την Κύπρο επρόκειτο να επισκεφθεί και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, μια επίσκεψη σημαντικότατη, λόγω της στενής σχέσης που έχει και αυτή με το εβραϊκό λόμπι. Η επίσκεψη, ως γνωστόν, ματαιώθηκε λόγω της εξέγερσης που έγινε στην Αίγυπτο. Μέσα σε αυτό το ήδη διαμορφούμενο κλίμα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και κάποιες άλλες «σημειολογικές» κινήσεις, όπως η πραγματοποίηση στην Αθήνα συμποσίου εκπροσώπων του εβραϊκού λόμπι των ΗΠΑ ή τα θερμά λόγια που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ για την Ελλάδα, σε ομιλία του στην Ιερουσαλήμ, σε 400 ευρωπαίους βουλευτές, μεταξύ των οποίων ήταν και Έλληνες.
«Βρέθηκα πρόσφατα στην Αθήνα και ο φίλος μου ο Γιώργος Παπανδρέου με πήγε για έναν νυχτερινό περίπατο στην Ακρόπολη. Ήταν εξαιρετικά συγκινητικό», είπε ο κ. Νετανιάχου. Υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία περίοδο και η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε σύσφιγξη σχέσεων με το Ισραήλ.
Ιδιαίτερα όμως η διαμόρφωση καλών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ εκτιμάται ότι λειτουργεί ως αντίβαρο έναντι της Τουρκίας, τη στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι σε οριακό σημείο. Βέβαια, έγκυροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι κινήσεις και πρωτοβουλίες θα πρέπει να γίνονται με προσοχή, επειδή θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τις τυχόν αντιδράσεις του αραβικού κόσμου. Σε μια ακραία κίνηση μπορεί να αναγνωρίσουν αραβικές χώρες το «ψευδοκράτος»…