Να το κάνουμε να πουλάει…

Σαφώς κάτι περισσότερο από αυτό που όλοι νομίζουμε. Κάτι πολύ πιο βαθύ από την επιφανειακή διασκέδαση και τη στείρα ψυχαγωγία… Πίσω από όλες αυτές τις εκπομπές κρύβεται η αποθέωση του πραγματικά καλύτερου. Του καλύτερου τραγουδιστή, του καλύτερου μάγειρα, του καλύτερου μοντέλου – γιατί όχι και του καλύτερου παιδιού. Μάλιστα, του καλύτερου παιδιού, έτσι γενικώς και αορίστως. Όσο και αν φαίνεται απίθανο, στις μέρες μας το ζούμε και αυτό. Το τηλεοπτικό κοινό έχει αποκτήσει πλέον τόση εμπειρία και ικανότητα που μπορεί να διακρίνει αξίες πέρα από τα συνηθισμένα και τετριμμένα. Έτσι, αν δώσουμε χίλια «μπράβο» στους ανθρώπους που κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν τους καλύτερους σε τομείς που απαιτούν, τουλάχιστον, κάποιο ταλέντο (τραγούδι, μαγειρική, πασαρέλα), τι να πει κανείς για αυτούς που κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν τον καλύτερο… στην παρέα. Περί κατορθώματος πρόκειται.
Δικαιολογημένος, λοιπόν, ο χαμός που έγινε με τον νικητή του Big Brother.
Δεν είναι δα λίγο να τρως, να πίνεις, να διασκεδάζεις, να ζεις και να βλέπει τη ζωή σου όλος ο κόσμος.
Και φυσικά δεν είναι λίγο, χωρίς να κάνεις τίποτα, να σου δίνουν τα πάντα. Χωρίς να κουνάς το δακτυλάκι σου να κινητοποιείς μηχανισμούς δακρύων και αισθημάτων. Κι ακόμα δεν είναι λίγο εκατομμύρια τηλεθεατές να φωνάζουν για την πάρτη σου «άξιος, άξιος» κι εκατοντάδες συμπατριώτες σου να σε υποδέχονται με τιμές αρχαίου ολυμπιονίκη.
Η αποθέωση ενός παιδιού που δεν ήξερε γιατί αποθεώνεται. Υποψιάζομαι ότι κι ο ίδιος ο νικητής θʼ αναρωτήθηκε, τη στιγμή που γονυπετής προσκυνούσε μʼ ευλάβεια την ιερή ταμπέλα που έγραφε το όνομα του χωριού του:
«Μωρέ τι έκανα και κουζουλάθηκαν ούλοι; Σκέψου και να ʼκανα πράμα!»
Ευτυχώς, φίλε, που δεν έκανες «πράμα» γιατί τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά. Αν έκανες ό,τι πραγματικά, ως νέος, θα μπορούσες να κάνεις, σε διαβεβαιώνω ότι το βραβείο θα το έπαιρνε άλλος. Πάπαλα τα λεφτά. Πάπαλα κι η «δημοσιότης» του νικητή.
Είδες τι έπαθε εκείνο το παιδί που τόλμησε να γράψει ένα λογοτεχνικό βιβλίο; Και το άλλο παιδί, το αστέρι, που εξασφάλισε «ελεύθερη είσοδο» για τη NASA; Αμ κι εκείνο που μόλις πήρε το ντοκτορά του κι έκανε μια σημαντική ιατρική ανακάλυψη, είδες, το δόλιο, τι έπαθε;
Καταδικάστηκε στην αφάνεια!
Ουδείς ασχολήθηκε μαζί του. Ούτε εκπομπές ούτε βραβεία, ούτε χαρές και πανηγύρια.
Γιατί;
Αν η απάντηση έχει τη μορφή της γνωστής καραμέλας «μα δεν πουλάει» κάνω την απλή πρόταση «να το κάνουμε να πουλάει». Οι ειδικοί ξέρουν τον τρόπο να κατευθύνουν τον κόσμο ώστε να βλέπει αυτό που εκείνοι θέλουν να βλέπει.
Και για να μιλήσουμε σοβαρά: Κανείς δεν μπορεί να μηδενίσει τον ρόλο των ψυχαγωγικών εκπομπών. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και το όποιο ταλέντο των παιδιών που διαγωνίζονται σε αυτά τα παιχνίδια.
Αντίθετα μάλιστα. Μπορούμε να πούμε και συγχαρητήρια σε όλους τους νικητές. Συγχαρητήρια, φυσικά, και στον νικητή του Big Brother.
Αλλά βρε παιδιά!
Εκεί έξω υπάρχουν και κάποια άλλα παιδιά, με έργο που αξίζει να το μάθει ο κόσμος.
Γιατί, λοιπόν, μόνο Next Top Model;
Γιατί όχι και εκπομπές για τον… επόμενο ήρωα της ζωής!


Σχολιάστε εδώ