Κλοπές και χάος σε internet και αποδελτιώσεις
Το ζήτημα της αντιγραφής αλλά και της κλοπής κειμένων και εκπομπών είναι κυρίαρχο. Στο internet δεκάδες σάιτ και μπλογκ ζουν από το copy paste των εφημερίδων και των τηλεγραφημάτων του ΑΠΕ.
Όταν υπάρχει απεργία, μπλογκ και σάιτ καταρρέουν. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, μπλογκ και σάιτ κλέβουν τα κείμενα χωρίς να αναφέρουν την πηγή ή, ακόμη κι αν την αναφέρουν, από τη στιγμή που αυτά ανεβαίνουν στις πλατφόρμες τους κερδίζουν το κλικ του χρήστη.
Το ηθικό θα ήταν να παρέπεμπαν στην πηγή, κάτι που κάνουν ελάχιστοι. Η κλοπή αυτή όμως μπορεί να αποδειχθεί ηλεκτρονικά και ήδη έχουν γίνει αρκετές καταγγελίες στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας.
Ταυτόχρονα υπάρχει και μια ακόμη τάση: Οι συνεντεύξεις, τα δελτία ειδήσεων και ολόκληρες εκπομπές να αναπαράγονται στο YouTube ή σε σάιτ άλλων. Για παράδειγμα, υλικό από το Alter και τις εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου μπορεί κανείς να βρει στη «Ζούγκλα», οι εκπομπές του Κώστα Βαξεβάνη για την ΕΡΤ ανεβαίνουν και στο «Κουτί της Πανδώρας» (www.koutipandoras.gr/), οι συνεντεύξεις της Έλλης Στάη στη ΝΕΤ και στο www.ellispoint.gr, οι εκπομπές του Σ. Θεοδωράκη στο Mega, όπως και των «Νέων Φακέλων» του ΣΚΑΪ ανεβαίνουν στο www.protagon.gr. Εδώ υπάρχουν δύο ζητήματα, αν δεχθούμε πως δεν υπάρχει σύμβαση παραχώρησης του οπτικοακουστικού υλικού, με αντάλλαγμα ή χωρίς: τα πνευματικά δικαιώματα των εταιρειών που παράγουν τα προγράμματα πληρώνοντας μισθούς και κόστος λειτουργίας και τα συγγενικά δικαιώματα εκείνων που τα δημιουργούν. Το θέμα στην Ελλάδα δεν συζητείται, ενώ λόγω και του YouTube όλο το υλικό είναι διαθέσιμο παντού.
Υπάρχει και το ζήτημα των εταιρειών αποδελτίωσης, οι οποίες κλέβουν κείμενα και εκπομπές με σκοπό το κέρδος. Χωρίς να έχουν υπογράψει καμία σύμβαση, πουλάνε το περιεχόμενο των ΜΜΕ, εμφανίζουν το υλικό ως δικό τους και δεν αποδίδουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, παραβιάζοντας τον νόμο 2121/93. Ειδικά για τις εφημερίδες η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς οι εταιρείες αποδελτίωσης από νωρίς το πρωί προσφέρουν στις εταιρείες την πληροφόρηση που έχουν επιλέξει, με τις εφημερίδες να έχουν απώλειες και από τις πωλήσεις στο περίπτερο και από τη μη καταβολή δικαιωμάτων για τη χρήση των κειμένων.
Οι εταιρείες αυτές, αν και δεν το γνωρίζουν, είναι κάτοχοι πειρατικού υλικού, όπως ακριβώς συμβαίνει και με όσους αγοράζουν από τους διακινητές τα CD και τα DVD στον δρόμο.