ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ ΑΠΟ 15 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ!
Ήδη μεταξύ των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα άτυπο αλλά υπαρκτό «κίνημα ανυπακοής» ενάντια σε υπουργούς, αποτελούμενο από περίπου 15 βουλευτές, οι οποίοι δεν έχουν σχηματίσει ομάδα, αλλά λειτουργούν εκπέμποντας σε ένα κοινό μήκος κύματος και χρησιμοποιώντας ένα βασικό επιχείρημα:
• Το Μνημόνιο μας εξανάγκασαν και το ψηφίσαμε, αλλά δεν θα ψηφίζουμε ό,τι φέρνει ο κάθε υπουργός, άκριτα, ακόμα κι αν αυτό είναι ενάντια στη νοημοσύνη μας…
Είναι γεγονός ότι αυτό που κυριαρχεί εδώ και καιρό εντός της «πράσινης» ΚΟ είναι η οργή και η «κατάθλιψη». Οι βουλευτές κατανοούν πλήρως ότι χρησιμοποιούνται απ’ την κυβέρνηση για να περάσει ό,τι πιο αντιλαϊκό, ώστε να ικανοποιηθεί η «τρόικα» και να είναι ο Παπανδρέου και οι υπουργοί του εντάξει στις επαχθείς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.
Αλλά αυτό προφανώς έχει ένα όριο, που φαίνεται ότι τείνει να ξεπεραστεί πλέον. Άλλωστε οι επαφές που έχουν με τους ψηφοφόρους τους οι βουλευτές, η «είσπραξη» της δικιάς τους οργής και ανάκτησης, δεν τους αφήνουν και πολλά περιθώρια να παραμείνουν «άλαλοι».
Έτσι αυτό το κλίμα μέσα στην ΚΟ έχει -με παραλλαγές- μετασχηματιστεί σε ένα «ΩΣ ΕΔΩ».
Η αρχή έχει γίνει με τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ενάντια στην Τ. Μπιρμπίλη και τις διευθετήσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Natura, κάτι που έχει αναγκάσει την υπουργό σε διπλή αναδίπλωση μέσα σε λίγες μέρες, σε μια ταπεινωτική αναδίπλωση. Και μάλιστα αυτό έχει γίνει παρότι η Τ. Μπιρμπίλη έχει την πλήρη κάλυψη του Παπανδρέου, ο οποίος της έχει πει «κάνε ό,τι νομίζεις και μην ακούς τίποτα»!
Ωστόσο, και παρά αυτήν την κάλυψη απ’ τον πρωθυπουργό έκανε πίσω.
Δηλαδή αυτό το ιδιότυπο «κίνημα» των βουλευτών είχε ήδη την πρώτη επιτυχία του. Και έπονται και άλλες εκδηλώσεις «ανυπακοής». Ήδη στο στόχαστρο των διαμαρτυρόμενων βουλευτών είναι και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως:
• Ο Γ. Παπακωνσταντίνου, εναντίον του οποίου πνέει μένεα η πλειοψηφία της ΚΟ έτσι κι αλλιώς, για ευνόητους λόγους.
• Ο Α. Λοβέρδος, στον οποίο καταλογίζουν αλαζονεία, δεν ρωτάει κανέναν, αλλά του χρεώνουν και το απαράδεκτο της τοποθέτησης ότι η ελληνική Βουλή νομοθετεί με λογική συντεχνίας!
• Ο Γ. Ραγκούσης, ο οποίος εγκαλείται για αλαζονεία και τον οποίο «περιμένουν στη γωνία» για τον νέο εκλογικό νόμο, τον οποίο απορρίπτει η πλειοψηφία των βουλευτών.
• Ο Χρ. Παπουτσής, λόγω των πρόσφατων ακραία κατασταλτικών μέτρων ενάντια στους αγρότες και τους κατοίκους της Κερατέας.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και υπουργοί πλέον στρέφονται ενάντια σε υπουργούς, όπως ο Χ. Καστανίδης ενάντια στον Γ. Παπακωνσταντίνου…
Και εκλογικά σενάρια…
Όπως κατ’ επανάληψη έχει επισημάνει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μέχρι την 3η Απρίλη, μέχρι δηλαδή το διάστημα που μπορούν να πραγματοποιηθούν με λίστα, είναι ανοιχτό, παρά τις κατά καιρούς κυβερνητικές διαψεύσεις.
Τέτοιες διαψεύσεις είχαμε και την εβδομάδα που πέρασε.
Ωστόσο περί του αντιθέτου, δηλαδή για την πραγματοποίησή τους, συνηγορούν και πληροφορίες, αλλά και ενδείξεις, καθώς και συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένα:
• Η πρωτοβουλία του Γ. Παπακωνσταντίνου να καλέσει τώρα σε διάλογο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για το νέο -επί της ουσίας- Μνημόνιο της περιόδου 2013-2015, ενώ μέχρι την Παρασκευή είχε δοθεί η αίσθηση ότι αυτό θα γινόταν αργότερα.
Αυτή η επίσπευση εντείνει την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι τη θεωρούμενη ως βέβαιη άρνηση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδίως της ΝΔ για να προκηρύξει εκλογές, ώστε, όπως θα ισχυριστεί, να έχει την αναγκαία λαϊκή νομιμοποίηση.
• Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στενοί συνεργάτες του Γιώργου, αλλά και μέλη της οικογένειάς του, εισηγούνται πρόωρες εκλογές τώρα, επειδή όπως του τονίζουν «είναι η τελευταία σου ευκαιρία, δεν θα έχεις άλλη».
• Και φυσικά το γνωστό επιχείρημα ότι αν οι εκλογές γίνουν με λίστα, δηλαδή μέχρι τις 3 Απρίλη, θα μπορέσει να ελέγξει την ΚΟ.
Το τελευταίο επιχείρημα συνδέεται και με τα προαναφερθέντα, ότι στην ΚΟ έχει αναπτυχθεί «κίνημα ανυπακοής». Οπότε κι αν ακόμα εκβιάζονται οι βουλευτές με τη λίστα, μετά την 3η Απρίλη θα είναι «απελευθερωμένοι», δηλαδή θα μπορούν άνετα να εκφράζουν στον βαθμό και στο επίπεδο που θέλουν την όποια αντίδρασή τους…
Βεβαίως η κυβέρνηση επιμένει πάντα ότι δεν θα πάει σε πρόωρες εκλογές, επειδή, μεταξύ άλλων, δεν τις θέλει και η «τρόικα».
Εκφράζεται επιπλέον ο προβληματισμός για το πώς θα πάει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου έχοντας προκηρύξει εκλογές. Αλλά εδώ υπάρχει και το αντεπιχείρημα, ότι θα έχει προηγηθεί το έκτακτο Συμβούλιο στις αρχές Μάρτη, όπου αν κερδίσει αυτά που θέλει ο Παπανδρέου (επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους προς την «τρόικα», μικρότερο επιτόκιο, συγκρότηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης) θα τα παρουσιάσει ως νίκη…
Βέβαια εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ακόμα και στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν αμφιβολίες για το αν πράγματι τότε θα κερδίσουμε τα όσα θεωρούνται μέχρι σήμερα δεδομένα…
Τέλος, να αναφέρουμε ότι μέσα στο γενικότερο κλίμα ο «αντ’ αυτού» Γ. Ραγκούσης, σε συνάντηση που είχε με τα μέλη της «Π-80», δηλαδή στελέχη της ΠΑΣΠ τη δεκαετία του ’80, τόνισε μεν ότι «προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις», αλλά πρόσθεσε ότι «δεν ξέρουμε αν θα τις αντέξει η κοινωνία»…
Παραλίγο σύγκρουση
Στο παρά ένα αποφεύχθηκε η σύγκρουση στο Υπουργικό Συμβούλιο ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και κορυφαίους υπουργούς.
Αφορμή, η εμμονή του υπουργού Οικονομικών να «θεσμοθετήσει» και διά νόμου μια διαρκή λιτότητα, τουλάχιστον μέχρι το 2015. Η σύρραξη στο Υπουργικό Συμβούλιο απετράπη από την πυροσβεστική παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος διαπίστωσε ότι κορυφαίοι υπουργοί όπως ο Ευ. Βενιζέλος, η Ά. Διαμαντοπούλου, ο Χ. Καστανίδης κ.ά. με ήρεμο αρχικά τρόπο διατύπωσαν τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις τους έναντι των προθέσεων του κ. Παπακωνσταντίνου.