Η Κερατέα πληρώνει το τρελάδικο της κυβέρνησης…

Οι κατηγορίες αυτές για ξεπούλημα της χώρας στους ξένους ή για ανταλλαγή μιας πειθαρχημένης πρωθυπουργίας με διεθνούς κύρους θώκο, όπως τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ για παράδειγμα, έχουν διατυπωθεί ήδη για τη σημερινή πολιτική ηγεσία, συν τη μόνιμη επωδό της γενικευμένης ανικανότητας χειρισμού όχι μόνο της οικονομικής κρίσης αλλά και των πάσης φύσεως προβλημάτων της καθημερινής ζωής. Τα οποία η κυβέρνηση χειρίζεται λες και έχει ψάξει στο διαδίκτυο να βρει πώς ακριβώς λειτουργεί ένα φρενοκομείο και με την ίδια μέθοδο επιχειρεί να διοικήσει και τη χώρα. Με εντελώς δηλαδή παράλογο τρόπο.

Αποτελεί, π.χ., καθαρό παραλογισμό ο αυταρχισμός με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την αμετακίνητη απόφαση των κατοίκων της Κερατέας να μη γίνει σκουπιδότοπος η γη τους. Και ο παραλογισμός ξεκινάει από την ίδια την ονομασία του υπουργείου που έχει τα ΜΑΤ να ξυλοκοπάνε και να ανοίγουν τα κεφάλια όσων προασπίζονται εκείνο το πανέμορφο βουναλάκι, το Οβριόκαστρο, κοντά στην πόλη που ο Μπόμπολας από αρχαιολογικό χώρο θέλει να τη μεταμορφώσει σε αποχωρητήριο για τα απόβλητα όλης της Αττικής. Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βάπτισαν ένα υπουργείο που στέκεται απέναντι στους εξαθλιωμένους συνταξιούχους, στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, στους απελπισμένους αγρότες, στον λαό της Λαυρεωτικής. Όποια και αν είναι η σχέση των κρατούντων με τον Μπόμπολα, όποια προσωπική λόξα και αν κουβαλάει ο Πάγκαλος, που μόνο ως βουλευτής Επικρατείας θα σωθεί στο μέλλον, όποιες σκοπιμότητες και αν κρύβονται πίσω από αυτά τα άχρηστα ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ, κανένας δεν έχει κουκούτσι μυαλό σε αυτήν τη σοσιαλιστική κυβέρνηση (αν κρεμάσουν τους σοσιαλιστές μερικοί μερικοί σʼ αυτόν τον τόπο θα πάνε άδικα) να σκεφτεί δυο τρία πράγματα;

Πρώτον: Δεν θα πέσει δα η μύτη της κυβέρνησης (εδώ τόσα χαστούκια τρώει από αλλού) εάν αποσύρει τα ΜΑΤ και καθίσει να συζητήσει με τους δήμους της περιοχής. Οι οποίοι τι ζητάνε; Να διαχειρίζονται τα δικά τους σκουπίδια. Απλά, καθαρά, ανώδυνα για την υπόλοιπη Αττική, και ας αφήσουν τα ψέματα τα πράσινα παπαγαλάκια ότι μας επιβάλλονται πρόστιμα για τα ΧΥΤΑ και θα χάσουμε τη χρηματοδότηση εάν δεν γίνει το έργο στην Κερατέα. Ψέματα είναι και πως η υπόθεση έχει κλείσει δικαστικά. Ψέματα είναι πως μια χούφτα μόνο Κερατιώτες αντιστέκονται στο έργο. Μπορεί οι Αρβανίτες να τρώγονται μεταξύ τους για μικροπράγματα, αλλά απέναντι στα ΜΑΤ προτάσσουν σύσσωμοι την ανυποχώρητη θέση τους. Ας μην ελπίζει η κυβέρνηση πως θα υποχωρήσουν. Το έχουν πάρει φιλότιμα και επεισοδιακές νύχτες όπως αυτή της περασμένης Τρίτης, όταν ολόκληρη η Κερατέα έγινε μπουρλότο, θα επαναληφθούν. Είναι αποφασισμένοι όλοι οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής, με τη συμπαράσταση και των άλλων γειτονικών δήμων, να συνεχίσουν τον αγώνα και όσο τραβήξει. Πάσχα πάει, Αϊ -Γιαννιού έρθει, εκεί στη διχάλα Κερατέας – Λαυρίου θα καίγεται το πελεκούδι. Γιατί είναι… «να μη σου λάχει, να μη σου λάχει να σε κυνηγούν οι βλάχοι». Κι ας κυνηγάνε έναν Μπόμπολα με εξειδικευμένα συμφέροντα στα ΧΥΤΑ και στα ΧΥΤΥ.

Δεύτερον: Προχθές δύο άντρες των ΜΑΤ γρονθοκόπησαν, έριξαν κάτω και έσυραν στην άσφαλτο για αρκετά μέτρα τον Π. Παπαθανασίου, έναν άνθρωπο εβδομήντα χρονών. Τον έσωσε ο γιος του που έτρεξε κοντά του και τον πήρε από τα χέρια των ΜΑΤ φωνάζοντάς τους: «Είναι ηλικιωμένος άνθρωπος, θα τον πεθάνετε». Τι θα γινόταν αν όντως πάθαινε κάτι σοβαρό ο άνθρωπος; Και τι θα γινόταν αν εκείνος ο αστυνομικός με τα πολιτικά που, όπως είπε, φοβήθηκε για τη ζωή του και τράβηξε πιστόλι πυροβολούσε και σκότωνε κανέναν; Και τι θα γίνει αν ένας από τα ΜΑΤ τραυματιστεί; Αγύμναστα παιδιά είναι τα περισσότερα που στέλνουν στην Κερατέα, γιʼ αυτό είχαν και απώλειες όταν αντιμετώπισαν την οργή των κατοίκων. Την ίδια ώρα που αξιωματικοί τους εισέβαλαν σε σπίτια και προέβησαν σε συλλήψεις. Την άλλη μέρα που συγκεντρώθηκαν πέντε χιλιάδες «αντιστασιακοί» στο συνηθισμένο στέκι της λεωφόρου προς το Λαύριο, τα ΜΑΤ από τον φόβο τους εξαφανίστηκαν. Να πούμε εδώ ότι τρεις από τους συλληφθέντες οδηγήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στον ανακριτή με κατηγορίες για κακουργηματικές πράξεις και δύο για πλημμέλημα. Η μητέρα ενός από τους συλληφθέντες κατά την εισβολή των αξιωματικών στο σπίτι της υπέστη καρδιακή προσβολή και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Τρίτον: Τι θα γίνει αν όντως το πράγμα τραβήξει σε μάκρος και γίνει της Κερατέας; Δηλαδή κάθε δυσαρεστημένη ομάδα πολιτών καταταγεί στο κίνημα της Λαυρεωτικής; Δεν φοβάται η κυβέρνηση μια γενίκευση της αντίστασης του κόσμου ενάντια στα μέτρα της, με ορμητήριο την Κερατέα;.

Τέταρτον: Είναι δυνατόν η κυβέρνηση να δεσμεύει αστυνομικές δυνάμεις σε μια κατασταλτική επιχείρηση εναντίον δυσαρεστημένων πολιτών, αποφεύγοντας τον διάλογο, όταν το έγκλημα στη χώρα έχει κτυπήσει κόκκινο και πρωταγωνιστές της παρανομίας το σκάνε μέσα από τα χέρια των φρουρών του νόμου;

Πέμπτον: Είναι δυνατόν με χημικά και με κλομπ να υπερασπίζεται η κυβέρνηση τους εργολάβους είτε για ΧΥΤΥ πρόκειται είτε για διόδια σε ανύπαρκτους δρόμους; (Το σύνθημα «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» αντικαταστάθηκε ήδη από τη δήλωση «δεν έχω να πληρώσω».)

Να αφήσει την καραμέλα η κυβέρνηση ότι όλα τα κάνει για το καλό μας. Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές δεν ξέρει τι κάνει. Και αν όντως θέλει το καλό μας, ας μας πει εδώ και τώρα ποιοι έχουν 400 με 600 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις στις ελβετικές τράπεζες και άλλα τόσα στο Λονδίνο, την Κύπρο ή τη Νέα Υόρκη και πώς αποκτήθηκαν αυτά τα δισεκατομμύρια την ώρα που μας στύβουν σαν το λεμόνι, έτοιμοι να μας πετάξουν στον σκουπιδοτενεκέ της ίδιας της Ιστορίας μας. Ας βρούνε τους μεγαλοαπατεώνες, τους μεγαλοφοροφυγάδες, τα golden boys της οικονομικής μαφίας και ας αφήσουν τις μετονομασίες των υπουργείων από Β. Ελλάδας σε Βαλκανικών Υποθέσεων, τα ΧΥΤΑ και τα ΧΥΤΥ μέσα στις αυλές των νοικοκυραίων της Κερατέας και το άνοιγμα των επαγγελμάτων, τη στιγμή που αρχιτέκτονες και μηχανικοί μοιράζουν πίτσες για να ζήσουν. Άρχισε, λέει, το αναπτυξιακό πρόγραμμα. Μα και μονάδες βιολογικής καλλιέργειας γαϊδουράγκαθων να οργανώσουν με 3 ευρώ το κιλό, ποιοι από τους 700.000 συν 320.000 τελευταίους ανέργους θα τα αγοράζουν; Και ξέρετε; Το έλυσαν το Μεταναστευτικό. Ξαναφεύγουν οι έλληνες μετανάστες στο εξωτερικό και τη θέση τους στη χώρα παίρνουν οι μετανάστες από την Κεντρική Ασία. (Οι Αλβανοί άρχισαν ήδη να γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους.) Μιλάμε και για πετρέλαιο και για φυσικό αέριο. Μια φορά πήγαμε για πετρέλαιο στη Μικρασία και ακόμα ξαναδικάζουμε τους έξι κατηγορούμενους για εκείνη την απόπειρα. Και μέσα σε αυτό το χάος η κυβέρνηση ανοίγει κεφάλια στην Κερατέα για να θεμελιώσει με το αίμα των κατοίκων τα ΧΥΤΑ και τα ΧΥΤΥ. Δεν είναι στα καλά τους οι άνθρωποι.

Σοφία Μαλτέζου


Σχολιάστε εδώ