Επαναπατρισμός; Όχι, ευχαριστώ!

FΠενιχρά αποτελέσματα είχε η τελευταία διάταξη του υπουργείου Οικονομικών για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, η ισχύς της οποίας έληξε το φθινόπωρο χωρίς να δελεάσει τους… ξενιτεμένους, ιδιαίτερα όσους διατηρούν τις καταθέσεις τους στην ασφάλεια των φορολογικών παραδείσων. Παρά ταύτα, το υπουργείο θα επαναφέρει τη διάταξη στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο αυτήν τη φορά. Η διάταξη, πάντως, αν επανέλθει ακριβώς με την ίδια μορφή, έχει δύο τουλάχιστον σοβαρές αδυναμίες: Αφενός δύσκολα πείθονται οι ενδιαφερόμενοι ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εντοπισθούν εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί στην Ελλάδα σε ξένη τράπεζα και να φορολογηθούν με τον συντελεστή τιμωρίας του 8%, που προβλέπεται από τον νόμο. Αφετέρου υπάρχει η απαίτηση τα κεφάλαια που θα έλθουν στην Ελλάδα να τοποθετηθούν για συγκεκριμένη χρονική περίοδο σε τίτλους του Δημοσίου ή προθεσμιακές καταθέσεις τραπεζών και, όσο υπάρχει φόβος χρεοκοπίας της χώρας, είναι ευνόητο ότι ελάχιστοι θα ρισκάρουν να δεσμεύσουν τα κεφάλαιά τους με τέτοιους τρόπους. Αν η διάταξη, λοιπόν, είναι η
ίδια με αυτήν που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι, έμπειρα τραπεζικά στελέχη λένε ότι τα αποτελέσματά της θα είναι περίπου τα ίδια: εισροές κεφαλαίων κοντά στο… μηδέν.
Άνθρακες τα 600 δισ. ευρώ
FΤην ίδια στιγμή, πολλές συζητήσεις προκάλεσε το δημοσίευμα του «Spiegel», σύμφωνα με το οποίο οι Έλληνες έχουν στην Ελβετία τρεις φορές περισσότερες καταθέσεις από όσες διατηρούν στην Ελλάδα. Με έναν απλό πολλαπλασιασμό, το ποσό που –υποτίθεται ότι– διατηρούν Έλληνες στην Ελβετία εκτοξεύθηκε στα 600 δισ. ευρώ και όλοι έσπευσαν να βρουν τρόπους να ξεκλειδώσει το θησαυροφυλάκιο των ελβετικών τραπεζών για να σωθεί η χώρα. Τέτοιο ποσό βέβαια, που αντιστοιχεί σε 2,5 φορές το ΑΕΠ της χώρας, δεν υπάρχει στην Ελβετία κατατεθειμένο από υπόχρεους σε φόρο στην Ελλάδα – τι κάνουν οι έλληνες δισεκατομμυριούχοι κάτοικοι Λονδίνου, Ζυρίχης ή Νέα Υόρκης, δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα την ελληνική εφορία… Το ποσό είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερο (συνολικά 800 δισ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που έχουν καταθέσει κάτοικοι ευρωπαϊκών κρατών στην Ελβετία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία) και το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να απλώσει πολύ το χέρι του. Απλώς θα κλείσει μια συμφωνία με την Ελβετία, όπως οι αντίστοιχες με τη Βρετανία και τη Γερμανία, βάσει της οποίας οι έλληνες καταθέτες Ελβετίας θα αποδίδουν κάθε χρόνο έναν φόρο διακράτησης καταθέσεων, μέσω των ελβετικών τραπεζών, στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Το μόνο που είναι ανοιχτό είναι αν η Ελβετία θα συνεργάζεται παρέχοντας στοιχεία στην Ελλάδα και σε έρευνες για φοροδιαφυγή, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό, αλλά ίσως δεν είναι και επιθυμητό από την κυβέρνηση – ως γνωστόν, οι καταθέσεις μεγαλόσχημων στην Ελβετία είναι ένα είδος «ιερής αγελάδας»…
Ξέπλυμα από τα καρτέλ
FΟι νόμοι το λένε με αρκετή καθαρότητα:
Όποιος διαπράττει το αδίκημα της σύστασης καρτέλ τιμωρείται με πρόστιμο από την Επιτροπή
Ανταγωνισμού και με ποινή φυλάκισης έως πέντε
ετών από τα ποινικά δικαστήρια (μέχρι την αλλαγή του νόμου, τον Σεπτέμβριο του 2009, η ποινή ήταν μέχρι έξι μήνες). Από την άλλη, ο νόμος για το ξέπλυμα χρήματος ορίζει ότι όποιος έχει παράνομα περιουσιακά οφέλη από αδίκημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών διώκεται και για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
FΩς τώρα οι διατάξεις αυτών των δύο νόμων δεν έχουν συνδεθεί στην πράξη. Δηλαδή δεν υπήρξε περίπτωση δίωξης για ξέπλυμα χρήματος εναντίον των καρτέλ, που αποκομίζουν παράνομα περιουσιακά οφέλη, καταστρατηγώντας τον αντιμονοπωλιακό νόμο. Όμως ένα από τα γνωστότερα θύματα τέτοιων πρακτικών, ο βιβλιοπώλης Γιώργος Φλωράς, αφού πέτυχε να τιμωρηθεί το καρτέλ του ξενόγλωσσου βιβλίου από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που οδήγησε την επιχείρησή του σε αδιέξοδο, προστρέχει τώρα στους εισαγγελείς και την Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, ζητώντας τη δίωξη βασικών συντελεστών του καρτέλ και για ξέπλυμα χρήματος. Ενδιαφέρουσα υπόθεση, γι’ αυτό και η στήλη θα την παρακολουθεί.


Σχολιάστε εδώ