Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Οι δύο «προύχοντες» της Ευρωζώνης, η γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ και ο γάλλος Πρόεδρος κ. Σαρκοζί, έστειλαν μήνυμα στήριξης του ευρώ προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως προς τους κερδοσκόπους της χρηματοπιστωτικής αγοράς. Ο Σαρκοζί μιλώντας και εξ ονόματος της κ. Μέρκελ δήλωσε: «Εγώ και οι εταίροι μου δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το ευρώ». Και απευθυνόμενος στους κερδοσκόπους, τους προειδοποίησε: «Προσέχετε τα χρήματά σας, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το ευρώ». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κεντρικός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος υπογράμμισε με έμφαση: «Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική κρίση, το έλλειμμα και το χρέος της Ευρωζώνης είναι σε πολύ καλύτερα επίπεδα από εκείνα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας». Φυσικά μιλούσε για την Ευρωζώνη σαν σύνολο, που πραγματικά βρίσκεται σε καλύτερη θέση από τους ανταγωνιστές της στον δημοσιονομικό τομέα. Επομένως απειλή κατάρρευσης του ευρώ δεν διαφαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα. Ας μην ανησυχούν λοιπόν ορισμένοι από τους συμπολίτες μας, που φοβούνται μήπως χάσουν τα κεφάλαιά τους ή τις αποταμιεύσεις τους. Και στην απίθανη περίπτωση που η Ελλάδα πιεστεί ή αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη και να επανέλθει στη δραχμή (προς το παρόν μια τέτοια εξέλιξη δεν διαφαίνεται), εφόσον το ευρώ θα υπάρχει, ο κίνδυνος ζημίας θα είναι ασήμαντος. Το ευρώ θα είναι πλέον συνάλλαγμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Το ευρώ συμφέρει τους ισχυρούς συνεταίρους μας. Και δεν το εγκαταλείπουν.

2 Ο παγκόσμια γνωστός μεγάλος επενδυτής και κερδοσκόπος κ. Σόρος, Ούγγρος στην καταγωγή (και Αμερικανός στην υπηκοότητα και τη νοοτροπία), προειδοποίησε προ ημερών ότι στο μέλλον θα έχουμε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων. Κι αυτό θα είναι αποσταθεροποιητικό από πολιτική άποψη. Και υπενθύμισε ότι το ευρώ
υποτίθεται ότι θα πετύχαινε τη σύγκλιση
όλων των οικονομιών της Ευρωζώνης, αλλά τελικά προκάλεσε αποκλίσεις που τώρα με την κρίση διαιωνίζονται. Προεξόφλησε ότι το ευρώ θα επιζήσει, αλλά θα αποτελέσει μια διχαστική για την Ευρώπη δύναμη. Για τη χώρα μας ο Σόρος προέβλεψε ότι θα χρειαστεί σύντομα μια αναδιάρθρωση του χρέους. Το ίδιο πιστεύει ότι θα πράξει και η Πορτογαλία. Και για την Κίνα πιστεύει ότι σήμερα κινεί τα νήματα της παγκόσμιας οικονομίας, ευθυνόμενη για τη μετατόπιση της οικονομικής ισχύος από τη Δύση στην Ανατολή. Ρεαλιστής ο μεγάλος επενδυτής-κερδοσκόπος. Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν από τον Σόρος κατά την ομιλία του στο οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. Πολύ ενδιαφέρουσα η επισήμανση
ότι το ευρώ κατάφερε αντί για σύγκλιση των οικονομιών της Ευρωζώνης να οξύνει ακόμη περισσότερο τις αποκλίσεις των οικονομιών και να δημιουργήσει «αδύναμους κρίκους». Όμως δεν φταίει γι’ αυτό το ευρώ. Φταίει ο κακός σχεδιασμός της νομισματικής ένωσης, η ατελής μορφή της και οι χωλαίνουσες δομές της. Σχεδιάστηκε για να υπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τα συμφέροντα των ισχυρών οικονομιών της ΟΝΕ, που έτσι μετατράπηκε σε διχαστική δύναμη.

3Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ
Τίμοθι Γκάιτνερ, μιλώντας κι αυτός στο φόρουμ του Νταβός, απέκρουσε τις υποδείξεις ορισμένων οικονομολόγων και αναλυτών της χρηματοπιστωτικής αγοράς για δραστικές περικοπές δαπανών από την κυβέρνηση Ομπάμα, με στόχο να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας του. Το 2010 το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης των ΗΠΑ υπολογίζεται ότι θα κλείσει τελικά περίπου στο 11% του ΑΕΠ. Ο Γκάιτνερ δήλωσε: «Κάποιοι θέλουν να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεγάλες περικοπές δαπανών, αλλά αυτός δεν είναι υπεύθυνος τρόπος για να μειωθεί το έλλειμμα. Πρέπει να διασφαλίσει κανείς ότι δεν πλήττει την ανάκαμψη». Οι άνθρωποι της αγοράς (μερικοί οικονομολόγοι και οικονομολογούντες αναλυτές) γράφουν και υποδεικνύουν υπηρετώντας τα συμφέροντα των αγορών και μόνον. Οι πολιτικοί όμως πρέπει να αποφασίζουν με γνώμονα την εξυπηρέτηση της οικονομίας και την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Ο αμερικανός υπουργός των Οικονομικών έχει εν μέρει μόνον δίκαιο. Η δημοσιονομική εξυγίανση που στηρίζεται στον περιορισμό των δαπανών του Δημοσίου, ασφαλώς επιτυγχάνεται γρηγορότερα και ασφαλέστερα, και εφόσον πρόκειται για δαπάνες του «σπάταλου κράτους», δεν δυσχεραίνεται η ανάκαμψη της οικονομίας.
Όμως ο περιορισμός των δαπανών για μισθούς, συντάξεις, εκτέλεση δημοσίων έργων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με παράλληλη αύξηση του φορολογικού βάρους, όχι μόνον δεν βοηθά στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά βαθαίνει και διαιωνίζει την ύφεση. Ας σκεφθεί με σύνεση και η δική μας η κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ