Διαγωνισμοί αξίας 9,8 εκατ. ευρώ
Όπως είναι προφανές, το ποσόν αυτό μπορεί να αναζωογονήσει ένα τμήμα της οπτικοακουστικής αγοράς. Η σχετική αίτηση στο ΕΣΠΑ έγινε τον Ιούλιο του 2009, λίγο πριν αποχωρήσει ο Γιώργος Γαμπρίτσος, και υποστηρίχθηκε στη συνέχεια από την υπόλοιπη διοίκηση και τα στελέχη της ΕΡΤ.
Η επιχείρηση διάσωσης του αρχείου είχε ξεκινήσει από την περίοδο του Χρ. Παναγόπουλου με προγράμματα που συγχρηματοδότησαν η ΕΡΤ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως -όπως είναι προφανές- μεγάλο τμήμα του αρχείου είναι… ανεξερεύνητο.
Το κονδύλι των 9,8 εκατ. ευρώ είναι σημαντικό, καθώς, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, υπολογίζεται ότι το 70% του ιστορικού οπτικοακουστικού υλικού της χώρας μας βρίσκεται στα αρχεία της ΕΡΤ.
Το εγκεκριμένο έργο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διάσωση, την ψηφιοποίηση και την τεκμηρίωση 15.000 τεκμηρίων, την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού, τη δημιουργία εικονικού μουσείου και την παραγωγή ντοκιμαντέρ με αφορμή τη θεματολογία του ψηφιακού αρχείου.
Το συνολικό οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ (video – film) εκτιμάται σε 136.500 ώρες και περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο των ειδήσεων (10.000 ώρες), το αθλητικό αρχείο (37.500 ώρες), το φωτογραφικό αρχείο (350.000 φωτογραφίες), το ραδιοφωνικό αρχείο (82.000 δίσκοι), το μουσικό αρχείο (14.000 έργα) και το αρχείο περιοδικών και εγγράφων.