ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ

Το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία θα ανεβάσει τους τόνους, εστιάζοντας την κριτική στο θέμα της οικονομίας, καθώς θεωρεί ότι η πολιτική της κυβέρνησης επιδεινώνει την κατάσταση και φέρνει νέα, ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, αλλά και σε ζητήματα καθημερινότητας όπως η ανεργία και η ανέχεια που πλήττει μεγάλα τμήματα της κοινωνίας. Παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζονται από ορισμένα μεμονωμένα στελέχη, για την ηγεσία της ΝΔ αποτελεί μονόδρομο η στήριξη των πολιτών που εξοργίζονται, εξεγείρονται και βγαίνουν στον δρόμο.

Η απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην προσφέρει συναίνεση για το νέο Μνημόνιο που θα εφαρμοστεί την τετραετία 2012-15 είναι οριστική και αμετάκλητη, πολύ περισσότερο μετά και την προκλητική-προσβλητική συμπεριφορά των μελών της «τρόικας». Οι σχετικές αναφορές του κ. Σαμαρά στη Βουλή ήταν κάτι περισσότερο από χαρακτηριστικές: «Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, σε μέτρα περιστολής της δημόσιας σπατάλης. Εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα… Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, με μέτρα αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Εμείς προτείναμε πρώτοι τέτοια μέτρα… Δεν είμαστε αντίθετοι, όπως δεν ήμασταν ούτε και πέρσι, με μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών. Αντίθετα, εμείς προτείναμε τέτοια μέτρα… Αλλά το Μνημόνιο δεν είναι αυτά. Το Μνημόνιο είναι η πολιτική δέσμευση για μια επ’ άπειρον μόνιμη ασφυξία της ελληνικής οικονομίας. Κάτι τέτοιο ούτε το στηρίξαμε, ούτε το στηρίζουμε, ούτε πρόκειται να το στηρίξουμε». Και συνέχισε στον ίδιο τόνο: «Αν θέλετε συναίνεση στην ασφυξία, να πάτε να τη βρείτε αλλού. Πέρσι βρήκατε να σας στηρίξουν. Σήμερα είναι δύσκολο. Αύριο θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, οι πάντες σας εγκαταλείπουν…».

Ο κ. Σαμαράς στηλίτευσε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις επαγγελματικών κλάδων και κοινωνικών ομάδων στην πολιτική της, προειδοποιώντας ότι με την πρακτική της πυροδοτεί την ένταση και επισπεύδει την κοινωνική έκρηξη. Την κατηγόρησε επίσης ότι επιχειρεί να στρέψει την μια κατηγορία πολιτών εναντίον άλλης. «Έχετε ένα μεγάλο ελάττωμα» σημείωσε. «Όλες οι κοινωνικές απαιτήσεις -συντεχνιακές και μη-, όταν είστε στην αντιπολίτευση είναι ”δίκαια του λαού” που πρέπει να ικανοποιηθούν στο ακέραιο. Τα ίδια ακριβώς αιτήματα, αν τα διεκδικούν από δική σας κυβέρνηση, τα χαρακτηρίζετε αντικοινωνικές συμπεριφορές». Και πρόσθεσε: «Θεωρείτε αντικοινωνικές συντεχνίες και τους φορτηγατζήδες και τους αυτοκινητιστές και τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς του ΙΚΑ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους δημοσίους υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και τους αγρότες τώρα… Όλους τους ξεγελάσατε, όλους τους εμπαίξατε και τώρα στρέφεστε εναντίον όλων, προσπαθείτε να στρέψετε τη μια κατηγορία εναντίον της άλλης».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του στη Βουλή ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Διαλύετε την κοινωνική συνοχή σε μια ώρα δύσκολη. Αποσαθρώνετε τον κοινωνικό ιστό και δεν καταλαβαίνετε ότι με αυτά που κάνετε, στην πραγματικότητα, πυροδοτείτε το χάος. Διότι σκληρά μέτρα δεν περνάνε με δικτατορικού χαρακτήρα απαγορεύσεις συναθροίσεων. Περνάνε με πειθώ, και η πειθώ απαιτεί μέτρο και αίσθημα δικαίου. Εσείς έχετε χάσει το μέτρο. Προ πολλού. Κι έχετε ακόμα χάσει κάθε επαφή με το δημόσιο αίσθημα δικαίου».

Αφού διαχώρισε τη θέση της ΝΔ από όσους αρνούνται να πληρώσουν διόδια και εισιτήρια, ο κ. Σαμαράς επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για το κίνημα του «Δεν πληρώνω» που φουντώνει και επεκτείνεται σε ολόκληρη την επικράτεια. «Η μαζική παραβίαση των νόμων οδηγεί στο χάος της αναρχίας και στον εφιάλτη της αυτοδικίας. Αλλά εσείς κάνετε ό,τι μπορείτε για να πυροδοτήσετε αυτά τα προβλήματα. Όταν αυξάνετε τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ πέρα από τα όρια αντοχής της κοινωνίας, οδηγείτε σε απείθεια. Κάθε μεγάλο μεταρρυθμιστικό εγχείρημα στηρίχθηκε σε ανατροπές ισορροπιών, αλλά με έμπνευση της κοινωνίας και με αποκατάσταση ενός νέου αισθήματος δικαίου, ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου. Εσείς πετάτε στα σκουπίδια το κοινωνικό συμβόλαιο, τινάζετε στον αέρα κάθε αντίληψη δικαίου, ανατρέπετε κάθε ισορροπία και εναποθέτετε τις ελπίδες σας σε κοινωνικούς αυτοματισμούς που δεν λειτούργησαν ποτέ. Με την πολιτική σας πυροδοτείτε κοινωνικές εκρήξεις. Δυναμιτίζετε την ελληνική κοινωνία, αφού παραλύετε πρώτα την ελληνική οικονομία. Μέχρι τώρα προκαλέσατε στον ελληνικό λαό σοκ και δέος, τώρα δημιουργείτε όλο και περισσότερη οργή».

Αναφερόμενος στη στάση του κόμματός του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε μεταξύ των άλλων: «Εμείς δεν τάζουμε στους πάντες τα πάντα, γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν ενθαρρύνουμε τους αγρότες να έρχονται από την επαρχία στην Αθήνα, όπως κάνατε εσείς στον Πειραιά, γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν κατεβαίνουμε να συγκρουστούμε με τα ΜΑΤ, για να ματαιώσουμε χρήσιμες εθνικά επενδύσεις, όπως παραδεχθήκατε εκ των υστέρων, γιατί εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν λέμε άλλα εδώ, άλλα εκεί, άλλα μέσα κι άλλα έξω, γιατί ΠΑΣΟΚ εμείς δεν είμαστε. Λέμε παντού τις απόψεις μας και βρίσκουμε όλο και περισσότερο κατανόηση από τους συνομιλητές μας. Αλλά και συνένοχοι δικοί σας δεν πρόκειται να γίνουμε». Έκλεισε δε την ομιλία του με τις παρακάτω χαρακτηριστικές φράσεις: «Αυτή τη στιγμή το διακύβευμα είναι η κοινωνική συνοχή την οποία εσείς διαλύετε και δεν θα σας αφήσουμε να το κάνετε. Δεν θα σας αφήσουμε να διαλύσετε την Ελλάδα»!


Σχολιάστε εδώ