Δήμοι χωρίς προϋπολογισμούς, σχολεία χωρίς χρήματα…

Όμως, δυστυχώς, όσο περνάει ο καιρός διαπιστώνουμε ότι το μέγεθος των προβλημάτων αυτών ξεπερνάει κάθε φαντασία. Κύρια αιτία για το γεγονός αυτό είναι η καθυστέρηση της δημιουργίας του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ και η έλλειψη αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων και οδηγιών από το αρμόδιο υπουργείο.

Αυτήν την εποχή το πρόβλημα λέγεται «καθαρίστριες σχολείων». Ο «Καλλικράτης» προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου οι καθαρίστριες των σχολείων θα υπάγονται στον δήμο και θα πληρώνονται από αυτόν. Ωστόσο κονδύλι για την πληρωμή τους δεν υπολογίστηκε. Οι δήμαρχοι βέβαια διαμαρτυρήθηκαν, το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών κατάλαβε το λάθος του και ο υπουργός Γ. Ραγκούσης άρχισε να δίνει κάποια χρήματα για τον σκοπό αυτόν, με τη διαβεβαίωση ότι με την πάροδο του χρόνου θα καλύψει όλο το ποσόν της μισθοδοσίας των καθαριστριών που ανήκουν πλέον στους δήμους. Εδώ όμως δημιουργήθηκε άλλο πρόβλημα.

Ο κανονισμός που διέπει την απασχόληση καθαριστριών στους δήμους προβλέπει ότι κάθε καθαρίστρια εργάζεται σε συγκεκριμένο σχολείο, ενώ όταν τα σχολεία είναι κλειστά δεν εργάζονται. Δηλαδή, υποχρεώνονται οι δήμοι να πληρώνουν εργαζομένους οι οποίοι θα δουλεύουν 8 μήνες τον χρόνο! Και επιπλέον δεν θα μπορούν να τους μετακινούν σε άλλα σχολεία που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από καθαρίστριες κάποια συγκεκριμένη μέρα!
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος, ακόμη χειρότερη: Οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να εντάσσουν κάθε δραστηριότητα που πληρώνουν στο ανάλογο κονδύλι του προϋπολογισμού τους. Ο φετινός προϋπολογισμός όμως για να «ανοίξει» θα πρέπει βάσει του «Καλλικράτη» να έχει περάσει από την Επιτροπή Διαβούλευσης. Όμως δεν καθορίζεται από καμία διάταξη από ποιους θα απαρτίζεται η επιτροπή αυτή. Γίνεται αόριστα λόγος για φορείς του δήμου, χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποιοι είναι αυτοί. Δηλαδή, όλα τα σωματεία και οι σύλλογοι θα εκπροσωπούνται; Και αν ναι, με πόσα μέλη; Κάπου επίσης αναφέρεται ότι θα γίνεται κλήρωση αριθμού μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης από τους εκλογικούς καταλόγους! Πώς θα γίνεται όμως αυτή η κλήρωση; Θα λέει ο δήμαρχος στους δημότες πέστε έναν αριθμό από το 1 έως το 20.000 για να βρεθεί μέλος στην Επιτροπή Διαβούλευσης; Η μη ύπαρξη προϋπολογισμού όμως «μπλοκάρει» τη λειτουργία του δήμου. Για παράδειγμα, οι επιχορηγήσεις για τα σχολεία έχουν δοθεί σε πολλούς δήμους, αλλά δεν μπορούν να διατεθούν γιατί δεν έχει «ανοίξει» ο σχετικός κωδικός στον προϋπολογισμό. Και όσο δεν υπάρχει Επιτροπή Διαβούλευσης, αυτό δεν πρόκειται να γίνει! Και βέβαια οι δήμαρχοι δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τους πόρους που έχουν για τα σχολεία γιατί κινδυνεύουν να διωχθούν για παράβαση καθήκοντος…

Στη Βουλή
Την εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση της δημιουργίας του προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ, το οποίο προβλέπει ότι μέχρι τις 31/12/2010 θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί ένα Προεδρικό Διάταγμα και 3 Υπουργικές Αποφάσεις προκειμένου να λειτουργήσει σωστά ο «Καλλικράτης», κατήγγειλε με ερώτησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.
Ο βουλευτής, αφού επισημαίνει ότι ουσιαστικά εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης ο «Καλλικράτης» υπολειτουργεί και οι ΟΤΑ βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής και λειτουργικής κατάρρευσης, ερωτά:

= Γιατί δεν είναι έτοιμο το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την εφαρμογή του «Καλλικράτη»; Μήπως η καθυστέρηση οφείλεται στην αδυναμία διασφάλισης χρηματοδότησής του με 4 δισ. ευρώ, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. υπουργός;

= Πότε επιτέλους θα εκδοθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για τα συλλογικά όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έπρεπε να είναι έτοιμα από 1/1/2011, και πού οφείλεται η καθυστέρηση αυτή που έχει ως συνέπεια να μην μπορούν οι ΟΤΑ να αντιδράσουν και να ανταποκριθούν στον θεσμικό τους ρόλο;


Σχολιάστε εδώ