Ανησυχία στον ΣΥΝ από τις δημοσκοπήσεις

Το θέμα αναμενόταν να απασχολήσει και τη σύνοδο της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που συνεδρίασε χθες και σήμερα με θέμα την παρέμβαση του κόμματος στις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και το τι θα γίνει επιτέλους με την περίφημη «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήδη ο βουλευτής Δ. Παπαδημούλης (ένα από τα λίγα «ανανεωτικά» στελέχη που δεν ακολούθησαν τον Φ. Κουβέλη στη φυγή από τον ΣΥΝ) έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας να αποσαφηνιστεί αμέσως η πολιτική του κόμματος και οι σχέσεις του με τους συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ.

«Όταν εφαρμόζεται σήμερα μια τόσο βάρβαρη πολιτική εναντίον των πολλών και των ασθενέστερων, το να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στο 2,9% σημαίνει καμπανάκι» δήλωσε δημόσια, ζητώντας να βρεθούν επιτέλους λύσεις στα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, τη λειτουργία του οποίου χαρακτήρισε ως «παραλυτική βυζαντινολογία, μακριά από τα προβλήματα των πολιτών». Εν όψει μάλιστα των σεναρίων για αιφνιδιαστικές εκλογές, ζήτησε επειγόντως λύση στις σχέσεις με το συμμαχικό σχήμα, γιατί, όπως είπε, μπορεί να βρεθούμε και πάλι μπροστά στο φαινόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί με 12 αρχηγούς (όσες είναι και οι συνιστώσες) και ο καθένας να λέει τα δικά του, με ολέθρια αποτελέσματα συνολικά για τον χώρο.

Την ανάγκη να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ το αναγνωρίζουν και στην Κουμουνδούρου και παραπέμπουν στην πρόσφατη πρόταση του ΣΥΝ, να αποτελέσει αφετηρία της «επανεκκίνησης» του ΣΥΡΙΖΑ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του σχήματος με τη συμμετοχή και των διάφορων συνιστωσών. Ωστόσο, παρά τις αλλεπάλληλες επαφές που έκανε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας με τους συμμάχους στον ΣΥΡΙΖΑ, η πρόταση αυτή δεν περπάτησε αφού οι εκπρόσωποι των συνιστωσών θεωρούν ότι εάν το κέντρο λειτουργίας του σχήματος μεταφερθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, τότε στην πράξη θα υποβαθμιστεί η δυνατότητα παρέμβασής τους. Στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι μπροστά στο ενδεχόμενο να προκύψουν στο επόμενο διάστημα ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις (ακόμα και πρόωρες εκλογές) το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα αλλά και οριστικά, αφού δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή παραλυτική κατάσταση που συμπαρασύρει στο τέλμα όλους τους συμμάχους του σχήματος, θέτοντας σε αμφισβήτηση ακόμα και την κοινοβουλευτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση την ανάλυση που κάνουν στον ΣΥΝ –θεωρούν επείγον θέμα τη λύση του προβλήματος με τον ΣΥΡΙΖΑ– η κυβέρνηση εκβιάζει συναίνεση από τα κόμματα προκειμένου να συνεχίσει και μετά το 2013 –όταν και λήγει τυπικά το Μνημόνιο με την «τρόικα»– τη σαρωτική αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί σήμερα. Εάν, τονίζουν, τα κόμματα, και ιδιαίτερα η ΝΔ, δεν συναινέσουν, τότε θα έχουμε προσφυγή στις κάλπες μέσα στην άνοιξη και ως εκ τούτου ο ΣΥΝ θα πρέπει να είναι ετοιμοπόλεμος και να μην κατατρύχεται από τις εσωτερικές έριδες. Σε κάθε περίπτωση, λόγω και των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, το θέμα με τις σχέσεις ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να λυθεί σύντομα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Την ίδια στιγμή στη Δημοκρατική Αριστερά του Φ. Κουβέλη επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον του σχήματος, αφού σε πρόσφατη δημοσκόπηση το κόμμα εμφάνισε ποσοστό της τάξης του 2,4%, το οποίο κατά τα στελέχη του δείχνει δυναμική εισόδου στη Βουλή, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.


Σχολιάστε εδώ