Ανεβάζει στροφές η ΟΝΝΕΔ

Στα θέματα συζήτησης περιλαμβάνονται (φυσικά…) η παιδεία, η οικονομία, τα εργασιακά και η ανεργία.
Ακούμε ότι θα ζητηθεί απ’ όλα τα στελέχη που έχουν αναλάβει θέσεις ευθύνης να παρουσιάσουν απολογισμό έργου, καθώς στη Λυκούργου επικρατεί πλέον η νοοτροπία ότι «κανείς δεν είναι μόνιμος, όλοι κρίνονται συνεχώς». Άλλωστε η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ έχει ρίξει βάρος στην εξωστρέφεια της οργάνωσης και πιστεύει ότι όσα στελέχη έχουν έργο πρέπει να το παρουσιάζουν στα όργανα, ώστε να κινητοποιούνται και οι υπόλοιποι.

Δράσεις και θέσεις
Πολλά στελέχη της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ ΝΔΦΚ, τόσο στη Λυκούργου όσο και σε σχολές και πόλεις όλης της Ελλάδας, έχουν πράγματι «ρέψει» τις τελευταίες εβδομάδες από τη δουλειά που έριξαν για τη νέα πρόταση Παιδείας της ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Η νέα πρόταση, την οποία ακόμη προστατεύουν από διαρροές, θα παρουσιαστεί πολύ σύντομα, πιθανότατα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει συζητηθεί ήδη με το κόμμα, έχουν γίνει πολλές σχετικές επαφές Σαμαρά – Παπαμιμίκου, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει αγκαλιάσει τις προτάσεις και το περιεχόμενο είναι «υπό τις ευλογίες του». Γι’ αυτό είναι πολύ πιθανό στην παρουσίαση της νέας πρότασης Παιδείας της γαλάζιας νεολαίας να παραβρεθεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πολύ ευχαριστημένος από τη συνεργασία του με την ηγεσία της ΟΝΝΕΔ (π.χ. θέματα παιδείας, ασύλου κ.λπ.) αλλά και τις πρωτοβουλίες των γαλάζιων παιδιών, όπως οι αλλαγές και η δράση της ΟΝΝΕΔ ή τα θέματα εθελοντισμού. Για τον εθελοντισμό μάλιστα αναμένουμε νέα πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ, ενώ θα προχωρήσουν (ίσως την επόμενη εβδομάδα) σε αναδάσωση σε επτά ως οκτώ περιοχές της Ελλάδας, σε συνεργασία με τη Γραμματεία Εθελοντισμού και ΜΚΟ της ΝΔ, με κύριο βραχίονα το Επαρχιακό της ΟΝΝΕΔ και τις περιφερειακές οργανώσεις.

Προτάσεις για την Αττική
Την επόμενη Κυριακή ακούμε ότι θα πραγματοποιηθεί η Παναττική Συνδιάσκεψη της ΟΝΝΕΔ, στην Αίθουσα Κήπου της Ρηγίλλης. Αν δεν μας απατά η μνήμη, αντίστοιχη συνεδρίαση έχει να γίνει πάνω από δώδεκα χρόνια (επί Μπούλια;) στην οργάνωση λεκανοπεδίου της ΟΝΝΕΔ. Η δουλειά ωστόσο έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, καθώς με ευθύνη των προέδρων των Νομαρχιακών της ΟΝΝΕΔ στο λεκανοπέδιο έχουν γίνει συνελεύσεις σε όλες, σχεδόν, τις τοπικές επιτροπές και έχουν συζητηθεί τοπικά προβλήματα. Σκοπός λοιπόν της Συνδιάσκεψης είναι να τοποθετηθούν όλα τα εκλεγμένα στελέχη της ΟΝΝΕΔ στην Αττική πάνω σε σημαντικά προβλήματα των νέων της περιοχής και να βγάλουν προτάσεις και θέσεις για την επίλυσή τους. Σε δεύτερο επίπεδο σκοπεύουν να οργανώσουν δράσεις ανάδειξης των προβλημάτων αλλά και να διεκδικήσουν λύσεις με ακτιβιστικές ενέργειες.

Το γαλάζιο ραδιόφωνο αλλάζει
«Το δικό σου ραδιόφωνο είναι πλέον γεγονός», μας λένε τα παιδιά της ΟΝΝΕΔ! Εδώ και λίγες ημέρες είναι σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα διαδικτυακή (προς το παρόν…) ραδιοφωνική προσπάθειά τους. Με νέο όνομα και στυλ νεανικό, το YOOradio φιλοδοξούν να γίνει σημείο συνάντησης νέων ανθρώπων και στέκι ψυχαγωγίας και προβληματισμού για την επικαιρότητα (www.yooradio.gr). Όμως γιατί επέλεξαν το όνομα YOOradio; Γιατί πάνω από όλα θέλουν ένα ραδιόφωνο που να μιλάει τη γλώσσα των νέων και να μπορεί να εκφράσει αυτό που ο καθένας θέλει, μας λένε. Για τους ΟΝΝΕΔίτες το YOO σημαίνει «νέοι, αυθεντικοί, αισιόδοξοι» (Young, Original, Optimistic) και φιλοδοξούν με τον καιρό να γίνει «Υour Own Opinion», η άποψη όλων των ακροατών για το πώς θέλουν να είναι αυτό που ακούνε. Στόχος τους είναι να μετατρέψουν την αγάπη και το μεράκι για το ραδιόφωνο των μελών μιας πολιτικής νεολαίας σ’ ένα σύγχρονο και φρέσκο αποτέλεσμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, αλλά παράλληλα θα μετεξελιχθεί σε κάτι μεγαλύτερο και με πολλές μορφές. Το πρόγραμμα του YOOradio θα απευθύνεται κυρίως σε νέους και μας λένε ότι θα περιλαμβάνει εκπομπές επικαιρότητας, ψυχαγωγικές, ενημερωτικές, μα πάνω απ’ όλα αντισυμβατικές και με άποψη για όλα όσα συμβαίνουν, με σκοπό να συνοδεύουν τον ακροατή στο γραφείο, στο σπίτι ή όπου αλλού θέλει να επικοινωνήσει με συνομηλίκους του. Σύμφωνα με την ηγεσία της γαλάζιας νεολαίας, στο «νέο ραδιόφωνο της νέας ΟΝΝΕΔ» ανοίγονται σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας των νέων (lifestyle, κοινωνία, πολιτική, επιστήμη, αθλητισμός, ελεύθερος χρόνος). Κρατούν βέβαια τα καλά του ραδιόφωνου της ΟΝΝΕΔ, διότι έγινε πολλή και καλή δουλειά, αλλά προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το όλο θέμα το «τρέχει» ο Πάρης Σκιαδόπουλος, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου της ΟΝΝΕΔ και υπεύθυνος λειτουργίας του ραδιοφώνου (για να ξέρετε ποιον να ψάχνετε…). Το YOOradio φιλοδοξεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι σε θέση να παρουσιάσει συνεργασίες με άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς, δημοσιογράφους αλλά και προσωπικότητες που η νεολαία θέλει να ακούσει.

Πίτα με νόημα
Σε οικογενειακή ατμόσφαιρα, μακριά από κλίμα… clubbing, έγινε η κοπή της πίτας της ΟΝΝΕΔ στα κεντρικά γραφεία της Λυκούργου. Παρατηρήθηκε πράγματι κοσμοσυρροή, κυρίως από νεαρούς ΔΑΠίτες και ΔΑΠίτισσες αλλά και στελέχη των οργανώσεων λεκανοπεδίου. Στους δύο από τους τρεις ορόφους δεν μπορούσες ούτε να περπατήσεις ούτε να σταθείς! Από πλευράς κόμματος, παρόντες ήταν ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Θανάσης Σκορδάς και δυο τρία ακόμη στελέχη που βοηθούν καθημερινά τους ΟΝΝΕΔίτες στα πρακτικά θέματα. Άλλωστε σκοπός της βραδιάς ήταν να καλλιεργηθούν οι σχέσεις μεταξύ των ΟΝΝΕΔιτών και των ΔΑΠιτών και όχι να κάνουν πασαρέλα οι κομματικοί. Αξίζει να αναφέρουμε ότι από πρώην προέδρους της ΟΝΝΕΔ μόνο ο (ιστορικά πρώτος) Δημήτρης Τσιγγούνης ήταν παρών, ενώ δεν πήγαν ούτε στελέχη πρώην διοικήσεων… Σημειώνουμε, διότι δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, ότι ο Ανδρέας Παπαμιμίκος ευχήθηκε, με νόημα, καλή πολιτική παρουσία, πρωτοβουλίες και εξωστρέφεια της οργάνωσης, με ουσιαστικά πολιτική δουλειά. Τις ευχές για επιτυχία στις φοιτητικές εκλογές τις τόνισαν όλοι οι άλλοι… Πάντως από τα νεαρά στελέχη της ΔΑΠ, κυρίως κορίτσια που δεν πηγαίνουν συχνά στη Λυκούργου, ακούστηκαν πολλά παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί πέριξ των γραφείων (Ομόνοια κ.λπ.) τις βραδινές ώρες. Θα πρέπει να κάνουμε ένα ειδικό θέμα, διότι η κατάσταση είναι τραγική…

***

Πανελλαδικές δράσεις της ΚΝΕ

Ημέρα πανελλαδικής δράσης για την ανεργία στις 15 Φλεβάρη είναι ο επόμενος μεγάλος σταθμός της πεντάμηνης καμπάνιας της ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους. Σε όλη τη χώρα, μεθαύριο, οι οργανώσεις της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν εξορμήσεις στα γραφεία του ΟΑΕΔ και στις γειτονιές, καλώντας τους νέους να κάνουν το βήμα, να οργανωθούν και να παλέψουν για το δικαίωμα στη δουλειά και την ανατροπή του συστήματος που μας καταδικάζει στην ανεργία. Παράλληλα, συνεχίζονται οι συσκέψεις, εξορμήσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο της καμπάνιας, με τις οργανώσεις της ΚΝΕ να οργώνουν εργοστάσια, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, χώρους μαθητείας και κατάρτισης, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις με πολιτικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, με παρουσιάσεις βιβλίων, ανάδειξη του σοσιαλισμού και των επιτευγμάτων του, αλλά και πλευρών της Ιστορίας του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα και παγκόσμια. Παράλληλα προχωρούν οι προετοιμασίες για μαζική συμμετοχή των νέων της ΚΝΕ και του ΜΑΣ στις απεργίες και τα συλλαλητήρια της επόμενης εβδομάδας, μαζί με το ΠΑΜΕ. Σημειώνουμε επίσης ότι για αύριο Δευτέρα μετατέθηκε η παρουσίαση της δίμηνης καμπάνιας της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά από τον νέο γραμματέα του ΚΣ Θοδωρή Χιόνη, ενώ σήμερα το μεσημέρι μιλά σε εκδήλωση – συζήτηση για εργαζόμενους φοιτητές στην κομματική οργάνωση Αθήνας με θέμα «Οργανώσου για την αντεπίθεση και τη λαϊκή συμμαχία, για τον σοσιαλισμό».

***

Εξελίξεις στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ
Σε νέα φάση φαίνεται να περνά σιγά σιγά η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Στη Θεσσαλονίκη έγινε την περασμένη εβδομάδα συνεδρίαση της Συντονιστικής Γραμματείας, όπου συζητήθηκαν θέματα επικαιρότητας, θέματα παιδείας, οργανωτικά και πολιτικά θέματα της πράσινης νεολαίας. Ακούμε ότι συζητήθηκε και πάλι εκτενώς το θέμα των «διαφοροποιήσεων» πολλών πρασίνων πάνω στις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας. Είχε άλλωστε μεσολαβήσει το κείμενο πέντε μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας, με επικεφαλής τον υπεύθυνο Οργανωτικής Ανασυγκρότησης, όπου ζητούσε πιο ενεργή στήριξη των αλλαγών από τη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Συζητήσεις προκάλεσε μάλιστα και η στήλη μας την περασμένη εβδομάδα, αλλά ας μην επεκταθούμε… Σύμφωνα με όσα ακούμε, η νεολαία ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να προχωρήσει τη θεματική της ευρωπαϊκής διάστασης στα οικονομικά προβλήματα (όπως σας έχουμε ξαναγράψει), με ή χωρίς τη συμμετοχή του Κινήματος, που μάλλον καθυστερεί. Το νέο ωστόσο που προέκυψε από τις συζητήσεις είναι ότι ξεκινάει μια περίοδος εσωτερικών διαδικασιών στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει συνεδρίαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, γύρω στα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, κοντά σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Σκοπός, πέρα από τη συζήτηση των πολιτικών θεμάτων επικαιρότητας, είναι να ξεκινήσει ο διάλογος για εσωκομματικές διαδικασίες στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι το τελευταίο συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ έγινε το 2007, ενώ και η εκλογή νέου γραμματέα μάλλον έχει καθυστερήσει… Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος που θέτει το θέμα είναι ο νυν γραμματέας, καθώς έχει την εμπειρία να αναγνωρίσει τα προβλήματα που προκαλεί η παράταση των θητειών των οργάνων. Είναι άλλωστε κοινός τόπος στη Νεολαία ΠΑΣΟΚ ότι είναι αναγκαία η άμεση ανανέωση σε πρόσωπα και γενιές. Θυμίζουμε ότι με βάση το καταστατικό της πράσινης Νεολαίας υπάρχει όριο ηλικίας προς εκλογή τα 28 έτη, το οποίο σημαίνει ότι τα στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ που ήταν άνω των 24 ετών στο συνέδριο του 2007 οδεύουν προς αποχώρηση από τη Νεολαία… Η συζήτηση λοιπόν ξεκινά, αλλά οι αποφάσεις που θα παρθούν θα είναι σε συνεννόηση με το Κίνημα. Θυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ συζητά αν θα γίνει συνέδριο του κόμματος ή εθνική συνδιάσκεψη τους επόμενους μήνες, ενώ από κανέναν δεν διαφεύγει η πιθανότητα εκλογών…

***

ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ σπόντες

Καρφιά
«Αντικαθεστωτικός» τελευταία ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Τη μια διαμαρτύρεται για το ότι πληρώνεις δέκα φορές διόδια για να πας στη Θεσσαλονίκη, την άλλη εγκαλεί, με ουσία, την εκπομπή «1821» του ΣΚΑΪ και την παράλλη αναπαράγει άρθρα και απόψεις του Νίκου Κοτζιά. Πάντως οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε διαχρονική συνέπεια!

Μνήμη Ι
Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι που θυμούνται. Μόνο λίγες οργανώσεις της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ημαθία κ.λπ.), ο γραμματέας της Νεολαίας και (λίγα…) μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας θυμήθηκαν την επέτειο γέννησης του Ανδρέα Παπανδρέου!

Κόντρα
Τόσο η ΠΑΣΠ όσο και οι αριστερές παρατάξεις θα επιτεθούν έντονα στη ΔΑΠ ΝΔΦΚ το επόμενο διάστημα. Αιχμή, λένε, θα είναι η πρόταση για κατάργηση του ασύλου. Και θα μιλάνε συνεχώς για τη γαλάζια πρόταση «να αναλάβουν σεκιουριτάδες τις σχολές». Εμείς προτείνουμε να μη βιάζονται, διότι θα πουν και άλλα «προχωρημένα» οι γαλάζιοι σύντομα…

Αντάμωμα στους δρόμους;
Ομάδα Π80 ονομάζονται οι νέοι της ΠΑΣΠ και του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ’80, που ξανασυναντήθηκαν και έκαναν εκδήλωση η οποία επικοινωνιακά φάνηκε ως «καπέλωμα Ραγκούση» για συγκρότηση ομάδας. Περιμένετε να δείτε τι θα γίνει αν οργανωθεί η Π90, δηλαδή τα παιδιά της ΠΑΣΠ που ανδρώθηκαν μέσα στη δεκαετία του ’90. Μπορεί να είναι λιγότεροι, αλλά ο ριζοσπαστισμός τους δεν έχει σχέση με τον βολεμένο μικροαστισμό της προηγούμενης γενιάς…

Έρευνα
Δημοσκόπηση παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα το υπουργείο Παιδείας για τις αλλαγές στην εκπαίδευση. Ειλικρινά την περιμέναμε (άλλωστε την πληρώσαμε όλοι ακριβά…), αλλά είναι τόσο κατευθυνόμενες τουλάχιστον οι μισές ερωτήσεις, που είναι εμφανής η προσπάθεια καλλιέργειας εντυπώσεων…

Επανορθώσεις
Καλά, έχουν πολλή πλάκα στη ΓΓΝΓ. Μόλις διάβασαν την προπροηγούμενη Κυριακή την κριτική μας ότι «εξαφάνισαν» πλήρως (για πρώτη φορά στα χρονικά…) την εκδήλωση της αρμόδιας υπουργού τους Λούκας Κατσέλη, παρουσία του γενικού γραμματέα Γιάννου Λιβανού, έσπευσαν να ανεβάσουν φωτογραφίες στο facebook! Και δύο ημέρες αργότερα έστειλαν και κείμενο για τις λεπτομέρειες…

Συμπτώσεις
Πολλές ομοιότητες σε ομιλία, άρθρο και συνέντευξη Παπαμιμίκου είδαμε τελευταία. Τόσο πολλές που θα λέγαμε ότι ήταν αντιγραφή ή επανάληψη «της κασέτας». Να προσέχεις, πρόεδρε Ανδρέα, να μην επαναλαμβάνεσαι…

Κοντρίτσες
Επιμένουν κάποιοι μεγαλοπαράγοντες της ΔΑΠ, νυν και πρώην, να θέλουν να δημιουργήσουν πρόβλημα μεταξύ Παπαμιμίκου και Ιωαννίδη. Δεν βλέπουμε να τους βγαίνει όμως. Άλλωστε Παπαμιμίκος, Ιωαννίδης και Αντωνάκης γυρνάνε όλη την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να φουλάρουν τις μηχανές της ΔΑΠ. Ήδη πήγαν σε Πάτρα, Λάρισα, Βόλο, Φλώρινα, Κοζάνη και συνεχίζουν. Λέτε να τους δούμε σύντομα σε Ιωάννινα και Κρήτη;

Για ένα τσιγαράκι
Η αντιπάθεια του Αντώνη Σαμαρά για το τσιγάρο είναι γνωστή. Στη Συγγρού λένε ότι κάνει και ο ίδιος παρατηρήσεις στους «παρανομούντες καπνιστές». Στη Λυκούργου όμως το κάπνισμα πάει σύννεφο, και όχι μόνο στους διαδρόμους. Λέτε γι’ αυτό να κάνουν συνεδριάσεις ακόμη στη Ρηγίλλης οι ΟΝΝΕΔίτες και όχι στη Συγγρού;

Μνήμη ΙΙ
Με μια λιτή αλλά συγκινητική ανακοίνωση η ΟΝΝΕΔ συμμετείχε στη θλίψη για την απώλεια του Μιλτιάδη Έβερτ. Από τα νυν στελέχη της οργάνωσης δεν είδαμε πολλά σχόλια (με ελάχιστες εξαιρέσεις…), σε αντίθεση με πολλά παλαιότερα που πράγματι θαύμαζαν τον εκλιπόντα. Ακούμε βέβαια ότι η παρουσία των ΟΝΝΕΔιτών στην κηδεία θα ήταν μαζική.

Ιδεολογικά
Πάντως και πριν από τον θάνατό του, η ασθένεια του Μιλτιάδη Έβερτ δημιούργησε ρίγη συγκίνησης στους ΟΝΝΕΔίτες (κάποιας ηλικίας φυσικά…). Στις συζητήσεις που έγιναν μας άρεσε που κάποιοι νυν ΟΝΝΕΔίτες συνεχίζουν να αυτοπροσδιορίζονται ως Ραλλικοί ή Αβερωφικοί! Οπότε ήταν χρήσιμη η παρατήρηση ότι για χάρη των νεώτερων κάποιος πρέπει επιτέλους να γράψει ένα σύγγραμμα για τις διαφορές μεταξύ Καραμανλισμού, Ραλλισμού, Αβερωφισμού και Μητσοτακισμού!

Έχουν χιούμορ Ι
«Οι Εγκάθετοι», η πιο πετυχημένη εκπομπή του onnedradio, που έχει και πολύ χιούμορ, συνεχίζει και στη νέα εποχή του YOOradio. Ο πρώτος, ο Γιώργος Καραχάλιος, έλεγε ότι κάνει πρόβες για το «άνοιγμα» της εκπομπής (είμαστε οι Εγκάθετοι και ακούτε YOOradio…) και ανέφερε ότι αυτά τα ξενικά ονόματα δεν μπορεί να τα πει, οπότε θα βάλει τον συνάδελφό του (στην εκπομπή και στη Νομική επιστήμη) να το κάνει, που είναι και… «βρετανοσπουδαγμένος»!

Έχουν χιούμορ ΙΙ
Και ήρθε από τον έτερο Εγκάθετο, Νίκο Σωτηρόπουλο, η πληρωμένη απάντηση: «Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (της ΟΝΝΕΔ) ύστερα από λίγο δεν θα είναι ελληνικός. Θα είναι γερμανικός (ΔΝΤ) και θα μεταδίδει ψέματα! Έλληνες, μην τον ακούτε! Ο πόλεμός μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη! Ζήτω το Έθνος των Ελλήνων!». Το τι σχολίασαν γνωστά νυν και πρώην μέλη των Εκτελεστικών Γραφείων της ΟΝΝΕΔ δεν θα σας το μεταφέρουμε.

Κινητοποίηση
Το πρώτο επεισόδιο παίχθηκε και ακολουθεί το δεύτερο… Είχαμε ήδη αποκλεισμό του ΣΚΑΪ κατά τη διάρκεια μετάδοσης της εκπομπής «1821» και θα επαναληφθεί, από ομάδες νέων που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανένταχτοι πατριώτες». Για να δούμε…


Σχολιάστε εδώ