Ανάπηροι και πολύτεκνοι στο… στόχαστρο του Καμίνη!

Γιατί μόνο απορία προκαλεί το γεγονός πως κάποιος που αυτοαποκαλείται αριστερός και επαίρεται για τις θέσεις που έχει λάβει με την προηγούμενη θεσμική του ιδιότητα, του Συνηγόρου του Πολίτη, ετοιμάζεται τώρα να «χαρατσώσει» ευαίσθητες κοινωνικές τάξεις, όπως οι άνεργοι και οι ανάπηροι.

Τόσο χάλια είναι τα οικονομικά του δήμου και πρέπει να καταβάλλουν δημοτικά τέλη οι ανέστιοι αυτής της πόλης;

Ακόμη και οι πιο καλοπροαίρετοι φίλοι του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα όταν έμαθαν ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια θα επιβληθούν δημοτικοί φόροι σε πολίτες με μηδαμινό εισόδημα, στους τρίτεκνους, στους πολύτεκνους, στις μονογονεϊκές οικογένειες, ακόμη και στα άτομα με ειδικές ανάγκες και μάλιστα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%!

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο Κακλαμάνη όλες οι παραπάνω κατηγορίες συμπολιτών μας είχαν απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής των δημοτικών ανταποδοτικών φόρων (καθαριότητας και φωτισμού) σε μια προσπάθεια περιορισμού της οικονομικής εξαθλίωσής τους. Το θέμα αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο και ήδη πολλά μέλη του, μεταξύ αυτών και αρκετά προερχόμενα από την παράταξη Καμίνη, έχουν διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον συγκεκριμένο «κεφαλικό φόρο». Σε απλά ελληνικά, ίσως έχουμε και την πρώτη ανταρσία στις τάξεις της πλειοψηφούσας δημοτικής παράταξης, όπου οι ισορροπίες πραγματικά βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί.

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Δημοτικών Προσόδων προβλέπει ότι οι απομονωμένες κοινωνικές ομάδες θα πληρώνουν εφεξής 0,80 ευρώ δημοτικών τελών για κάθε τετραγωνικό μέτρο της οικίας ή του διαμερίσματος όπου κατοικούν. Αν προσθέσουμε και το ΤΑΠ, που καταλήγει κι αυτό στο ταμείο του δήμου, ένας για παράδειγμα αποδεδειγμένα άπορος θα κληθεί, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ να καταβάλλει κατά μέσο όρο 35 ευρώ το τετράμηνο. Ήτοι τον χρόνο 105 ευρώ για να κλείσει η «μαύρη τρύπα» των 200 και πλέον εκατ. ευρώ που υπάρχει σήμερα στον Δήμο Αθηναίων. Το παραπάνω ποσό είναι ενδεικτικό και αφορά όσους κατοικούν σε σπίτια γύρω στα 80 τ.μ. και με παλαιότητα κατασκευής που υπερβαίνει την τριακονταετία.

Προκειμένου μάλιστα να περάσει το «χαράτσωμα» πιο εύκολα από το δημοτικό συμβούλιο, η σύνθεση του οποίου είναι ανανεωμένη πάνω από 70%, βαπτίστηκε «χορήγηση μείωσης 50% στα τέλη για τους απόρους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ κ.λπ.». Λες και οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι λωτοφάγοι και δεν θα ρωτήσουν τι συνέβαινε μέχρι σήμερα. Κατά τ’ άλλα, τα δημοτικά τέλη για τις οικίες παραμένουν στα περσινά επίπεδα, δηλαδή δεν πρόκειται να γίνει καμία αύξηση.

Έτσι και για το 2011 οι συντελεστές φορολόγησης ανά τετραγωνικό μέτρο θα είναι στο 1,65. Το κλείσιμο εκατοντάδων καταστημάτων, ιδίως στο κέντρο των Αθηνών, υποχρέωσε τη νέα δημοτική αρχή να μην προχωρήσει, όπως εισηγήθηκαν μερικοί «πονηροί», στην αύξηση των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, κάτι που θα ξεσήκωνε την οργή των μαγαζάτορων οι οποίοι δυσανασχετούν από τις συχνές επισκέψεις της Δημοτικής Αστυνομίας και τα πρόστιμα που επιβάλλουν για την παραμικρή παράβαση.


Σχολιάστε εδώ