Ένα ταξίδι που δεν έγινε

Μετά τα τελευταία γεγονότα στην Αίγυπτο και την εκεί έκρηξη της λαϊκής οργής, η Άγκυρα δεν άργησε να επωφεληθεί της ευκαιρίας να αναδείξει τον ρόλο της στην περιοχή. Ο κ. Ερντογάν με μεθοδικότητα και υπομονή δείχνει να έχει προετοιμάσει μαζί με τον κ. Νταβούτογλου τα σχέδια μιας pax ottomana στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκυρίες τον ευνοούν. Μετά προ διετίας γνωστό επεισόδιο στο Νταβός, απʼ όπου αποχώρησε μετά τη φραστική αντιπαράθεση με τον κ. Περέζ και την περυσινή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη νηοπομπή του διεθνούς κινήματος «Ελεύθερη Γάζα», στην οποία συμμετείχε και το τουρκικό σκάφος «Mavi Marmara», ο τούρκος πρωθυπουργός απέκτησε υψηλή δημοφιλία. Ιδιότητα που τον αναδεικνύει σημαντικό παίκτη στην περιοχή. Το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον κ. Ομπάμα αμέσως μετά το ξέσπασμα της αιγυπτιακής κρίσης είναι ενδεικτικό.

Δυστυχώς, όμως, εξ όσων γνωρίζουμε, τις μέρες αυτές κανένα τηλέφωνο δεν ήχησε στην Αθήνα από κάποιους ηγέτες της περιοχής ή εκτός αυτής, επιζητώντας κάποιον κατευναστικό ή παρεμβατικό γενικά ρόλο της χώρας μας.

Μελαγχολικά αναπολούν πολλοί τη δυναμική παρουσία της Ελλάδας στα μεσοανατολικά δρώμενα κατά το παρελθόν. Όταν σε άλλες εποχές, Άραβες, Παλαιστίνιοι και σύμμαχοι και φίλοι αναζητούσαν την ελληνική συμπαράσταση, παρέμβαση ή πρωτοβουλία.

Κάθε κίνηση που θα απέβλεπε στην ειρήνευση της περιοχής και κυρίως της υφιστάμενης επικής κρίσης στην Αίγυπτο είναι ασφαλώς και επιθυμητή και επαινετή. Υπʼ αυτήν την έννοια το αναγγελθέν ταξίδι του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο την επαύριο του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μάς γέμισε με αισιοδοξία, αφού προς στιγμήν πιστεύσαμε ότι η χώρα μας ήταν έτοιμη για μια δυναμική επανεμφάνιση στη Μέση Ανατολή.

Ατυχώς όμως, λίγο μετά την αναγγελία του ταξιδιού ανακοινώθηκε η αναβολή του. Εξηγήσεις πολλές δεν δόθηκαν. Διερωτώμεθα όμως: Τι συνετέλεσε στην αναβολή της επίσκεψης; Η ελλιπής προετοιμασία, η κακή συνεννόηση με την αιγυπτιακή πλευρά, η έλλειψη κάποιας εξουσιοδοτικής εντολής που θα διευκρίνιζε υπό ποία ιδιότητα ο έλληνας πρωθυπουργός θα πήγαινε στο Κάιρο; Η σχετική ανακοίνωση περί αναβολής της επίσκεψης επεσήμαινε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί «στο αμέσως προσεχές διάστημα, μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες». Απέφυγε όμως να προσδιορίσει ποιες είναι οι «κατάλληλες συνθήκες» που θα επιτρέψουν την πραγματοποίηση του ταξιδιού. Συνεπώς εύλογα γεννάται το ερώτημα: Δεν ήταν σε θέση οι αρμόδιοι να γνωρίζουν αν υπήρχαν οι κατάλληλες συνθήκες λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, ίσως και ώρες, πριν αναγγελθεί η επίσκεψη;

Πρωτοβουλίες που αναγγέλλονται πανηγυρικά και αμέσως μετά αναβάλλονται δεν δίνουν το σωστό μήνυμα ούτε ευνοούν αναλήψεις ρόλων. Δείχνουν βιασύνη, ίσως και προχειρότητα. Σε μια μάλιστα εποχή που οι ρόλοι είναι απαραίτητοι ως μέσα που αποδεικνύουν το κύρος και τον βαθμό επιρροής των κρατών.


Σχολιάστε εδώ