Έβγαλαν μαχαίρια Ερντογάν και συνδικαλιστές των κατεχομένων

Εγώ σας ταΐζω

Η αφορμή δόθηκε στις 28.1.2011 από ένα συλλαλητήριο συνδικαλιστών και δασκάλων των κατεχομένων, που διαδήλωναν εναντίον της κακής οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται το ψευδοκράτος, λόγω της τουρκικής κατοχής. Μάλιστα κάποιοι από τους διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που προκάλεσε αίσθηση και δεν μπορούσε να το χωρέσει ο νους του τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος αντέδρασε αμέσως. Με δηλώσεις του την προπερασμένη Πέμπτη χαρακτήρισε τους τουρκοκύπριους διαδηλωτές αχάριστους επειδή, όπως είπε, η Τουρκία τους «ταΐζει και τους προστατεύει» και αυτοί δεν το σέβονται. Ταυτοχρόνως, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και ζήτησε τη σύλληψη των «ενόχων» και τη λήψη μέτρων για τον τερματισμό των διαδηλώσεων. Διευκρίνισε δε, ότι η Τουρκία βρίσκεται στην Κύπρο διότι έχει γεωστρατηγικά συμφέροντα και όχι μόνο για τα μάτια των Τουρκοκυπρίων.

Υποκίνηση από τον «νότο»

Οι συνδικαλιστές οργανώσεις που συμμετείχαν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας της 28ης Ιανουαρίου απάντησαν στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ, από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου κάλεσε σύσκεψη των τουρκοκυπριακών κομμάτων για να θέσει τους αρχηγούς τους ενώπιον των ευθυνών τους και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή. Την ίδια στιγμή, ο Ταγίπ Ερντογάν έστελνε νέο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και προς τους Ελληνοκυπρίους, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο και ότι όσοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Τουρκίας συνεργάζονται και υποκινούνται, όπως είπε χαρακτηριστικά, από τον «νότο», δηλαδή τους Ελληνοκυπρίους.

Τραβούν το σχοινί

Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής οργάνωσης των τουρκοκυπρίων δασκάλων Σενέρ Ελτσίλ, απαντώντας στον τούρκο πρωθυπουργό, είπε: «Εάν θέλει καβγά θα τον έχει»! Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι οι τουρκοκύπριοι συνδικαλιστές, εάν συνεχίσουν, «θα βρουν την Τουρκία μπροστά τους (!)» και πρόσθεσε ότι τα πανό στις διαδηλώσεις σε βάρος της Τουρκίας κάνουν κακό στους Τουρκοκυπρίους και στο «ψευδοκράτος».

Σύμφωνα πάντοτε με τον τούρκο πρωθυπουργό, ποτέ στο παρελθόν όσο σήμερα από την τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν δεν είχε προβληθεί το «ψευδοκράτος» διεθνώς.

Συναφείς ήταν και οι θέσεις που εξέφρασε η μεγαλύτερη εφημερίδα των κατεχομένων, η «Κίπρις», η οποία υποστηρίζει ότι αυτό το οποίο δεν κατάφεραν επί χρόνια οι Ελληνοκύπριοι και η Εκκλησία, δηλαδή να φέρουν σε ρήξη την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους, το «καταφέρνουμε», όπως γράφει, «μόνοι μας»!

Ενώπιον της ΕΕ

Η κυπριακή κυβέρνηση αποφεύγει να εμπλακεί στην κρίση, ενώ στις Βρυξέλλες η κύπρια ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους ζήτησε συζήτηση του όλου θέματος στην Ευρωβουλή.

Σε γραπτή ανακοίνωσή της τονίζει ότι, τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών, οι 30 χιλιάδες Τουρκοκύπριοι που διαμαρτύρονταν για τη φτώχεια που επικρατεί στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, λόγω της τουρκικής κατοχής, είναι σαν να διαμαρτύρονταν 20 εκατομμύρια Αιγυπτίων στην πλατεία της Ανεξαρτησίας στο Κάιρο.

Η κ. Θεοχάρους έχει στείλει επιστολές προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, προς τον Επίτροπο για θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε και προς τους λοιπούς Επιτρόπους, καθώς και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρτζι Μπούζεκ. Στην επιστολή εξηγεί τα συμβάντα στα κατεχόμενα και ζητά:

1. Να αλλάξει η νομική βάση του κανονισμού για το «απευθείας εμπόριο» ώστε να μη θίγεται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μπορούν να βοηθηθούν οι Τουρκοκύπριοι, με σκοπό την επανένωση του νησιού.

2. Να ερευνήσει την κατάσταση στα κατεχόμενα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξετάσει τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας, διότι η στάση της δεν συνάδει με στάση υποψήφιου για ένταξη κράτους και ταυτοχρόνως η ΕΕ θα πρέπει να στηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι ευρωπαίοι πολίτες και προσβάλλονται από τον τούρκο πρωθυπουργό.


Σχολιάστε εδώ