XΡΗΜΑτιστήριο

>Για ποιους «δουλεύουν» άραγε κάποιοι από τους υπουργούς μας; Ποιους «εκπροσωπούν» οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους τους; Ποια συμφέροντα υπερασπίζονται οι κομματικοί πίσω από τις «κλειστές πόρτες»; Την απάντηση έρχεται να δώσει η επιλογή της κοινοπραξίας στην οποία ηγείται η Άκτωρ, ως αναδόχου στο νέο αεροδρόμιο του Κατάρ.

> Σε αρρωστημένους παίκτες που πραγματοποιούν καθημερινά αγοραπωλησίες, θέλει να παραδώσει τα κλειδιά του ΧΑ ο διευθύνων σύμβουλός του; Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε τις δηλώσεις του κ. Λαζαρίδη ότι το «μαγαζί» «είναι έτοιμο να υποδεχτεί traders υψηλής συχνότητας, όταν θα καταργηθεί ο φόρος επί των πωλήσεων μετοχών»;

> Μα όλα στο σφυρί; Αληθεύει ότι η ξαφνική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της πρώην ΕΛΒΙΖ δεν έχει να κάνει τόσο με την απορρόφησή της από τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη, όσο με την πρόθεση του βασικού τους μετόχου να τις «ξεπουλήσει πακέτο»;

> Τελικά αυτή η κυβέρνηση δεν παίζεται με τίποτε, αφού με ό,τι ασχολήθηκε κατάφερε να το διαλύσει! Δεν φτάνει που διαψεύστηκαν παταγωδώς οι «χειροκροτητές» της απελευθέρωσης του καμποτάζ, αφού ακόμα αναμένουμε τα πλοία των διαφόρων χωρών που θα χρησιμοποιούν ως αφετηρία τον Πειραιά, έτοιμη να αλλάξει σημαία εμφανίζεται πλέον και η μοναδική εταιρεία κρουαζιέρας Louis Hellenic Cruises, που είχε υψωμένη τη γαλανόλευκη.

> Φυλάει τα ρούχα του για να έχει τα μισά! Σε αντίθεση με τους εγχώριους «γιαλαντζί σοσιαλιστές», ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου «βγαίνει από τα αριστερά» προειδοποιώντας ότι η υψηλή ανεργία και οι αυξανόμενες τιμές μπορεί να πυροδοτήσουν ακόμη και εμφυλίους πολέμους.

> Αν δεν κλείσουν εξαρχής τα παράθυρα, λίαν συντόμως θα μπουκάρουν πολλοί από τις πόρτες! Ο νέος φορέας που θα αναλάβει την έρευνα και ανάπτυξη των υδρογονανθράκων της χώρας θα πρέπει να έχει χαρακτήρα δημόσιου οργανισμού και όχι ανώνυμης εταιρείας, καθώς ο ρόλος του είναι στρατηγικός και όχι επιχειρηματικός.

> Έριξαν το δόλωμα του φθηνού και αφού προσέλκυσαν πελάτες ακριβαίνουν στη συνέχεια τα πάγια! Η νέα αύξηση στα τιμολόγια του φυσικού αερίου οδήγησε σε περαιτέρω κλείσιμο της ψαλίδας της τιμής του σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.

> Αυτού του είδους τα παιχνίδια είναι για μεγάλα παιδιά! Από τη μια οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες φαίνεται να αγοράζουν μετοχές ελληνικών τραπεζών και από την άλλη τα συνεργαζόμενα με αυτές hedge funds να ανοίγουν short θέσεις επί των χαρτιών τους. Έτσι, με άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών κερδίζουν οι πρώτες, ενώ με κάθοδο θησαυρίζουν τα δεύτερα και κατ’ επέκταση πάλι οι πρώτες.

> Λέτε να αφήνουν επίτηδες θολό το πεδίο και να καλλιεργούν έντεχνα τη σύγχυση,για να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε το ποιος είναι πραγματικά υπεύθυνος; Γράφαμε σε προηγούμενο φύλλο μας ότι οι «εργαζόμενοι τεχνικής εταιρείας (θυγατρικής ημικρατικής τράπεζας) που ετοιμάζεται να βάλει λουκέτο, προσλαμβάνονται μαζικά με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε εγχώρια επιχείρηση του γερμανικού ομίλου», βλέπε Siemens! Δεν πρόλαβε λοιπόν να «στεγνώσει το μελάνι μας» και διαβάζουμε μέσα από το επίσημο site του συλλόγου των εργαζομένων της τράπεζας πως «οι εργασίες που εκτελούσε η υπό εκκαθάριση θυγατρική, αναλήφθηκαν από ιδιωτική εταιρεία (FUJITSU!), η οποία και απορρόφησε το έκτακτο προσωπικό…». Μα οι δυο αυτές εταιρείες δεν είναι πλέον επίσημοι συνεργάτες στην Ελλάδα;

> Το πλήρες ξεχαρβάλωμα του κράτους βολεύει πολλούς! Οι εξελίξεις στο «σίριαλ» των Ασπίς Πρόνοια και Commercial Value δείχνουν ότι οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν αποφασίσει να αφήσουν την υπόθεση να χαθεί στις δικαστικές αίθουσες, προκειμένου το Δημόσιο να αποζημιώσει εντόκως τους ασφαλισμένους.

> Ποιος να έχει άραγε το «προβάδισμα» για τον έλεγχο της ΕΠΑ Αττικής; Η γερμανική εταιρεία Goldgas, λόγω του ομοεθνούς συμβούλου Deutsche Bank, ή ο ελληνικός όμιλος Motor Oil, ελέω των μετοχών που έχουν περάσει στη δικαιοδοσία της ΑΤΕbank;

> Από πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, διευθύνων σύμβουλος ναυτιλιακής εταιρείας! Και πάνω που αναρωτιόμασταν πού «ήταν άραγε χαμένος» ο κ. Καπράλος, ήρθαν οι ανακοινώσεις σχετικά με την ανάληψη καθηκόντων από την πλευρά του στην ελληνικών συμφερόντων εισηγμένη στον Nasdaq εταιρεία Star Bulk Carriers. Λέτε γι’ αυτό να είχε «βάλει λυτούς και δεμένους προκειμένου να τρέξουν» την είσοδο του κλάδου στο ΧΑ;

> Χάλασε την πιάτσα και ταράξε τα ύδατα… στο Λιμάνι! Ο δήμαρχος του Κερατσινίου «αλλοίωσε την εικόνα που είχε μεθοδικά φιλοτεχνήσει» ο πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Ανωμερίτης, καταγγέλλοντας ότι καταρτίζει το επενδυτικό πρόγραμμα ερήμην των τοπικών κοινωνιών.

> Πολιτικάντηδες εναντίον τεχνοκρατών, σημειώσατε… 1! Σε μια περίοδο που τα εγχώρια επιχειρηματικά deals «επιβάλλονται-καθοδηγούνται» από το «αμερικανοκρατούμενο» ΔΝΤ, η επιλογή διπλωμάτη (και μάλιστα του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα) στην «κεφαλή» της Proton bank θα έπρεπε να προβληματίσει τους εγχώριους τραπεζίτες.

> Έτσι, για να ξέρουμε πόσο «στημένη» είναι η κόντρα των βασικών μετόχων του οργανισμού σχετικά με το κόστος της εθελουσίας εξόδου! Με αφορμή τα δημοσιεύματα στον Τύπο, σχετικά με την πώληση του 20% της Telekom Srbija από πλευράς ΟΤΕ, θα θέλαμε να ρωτήσουμε την κυβέρνηση αν η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου είναι ομόφωνη ή αν πάρθηκε με την πλειοψηφία των μελών που πρόσκεινται στη γερμανική πλευρά.

> Ξέμειναν από εφεδρείες; Δεν έχουν πάγκο; Ανακυκλώνουν τους ίδιους και τους ίδιους; Σε μια εποχή άγριας λιτότητας, με περικοπές στις αποδοχές και τάση στις απολύσεις, υπάρχουν κάποιοι που απολαμβάνουν πάνω από έναν μισθό. Διπλοθεσίτης λοιπόν ο κ. Αντωνόπουλος, καθώς εκτός από πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων είναι και μέλος του ΔΣ της ΑΤΕ.

> Αυτό που δεν μπόρεσε να υλοποιήσει το ελληνικό Δημόσιο, ήρθαν να κάνουν πράξη οι Γάλλοι της Εμπορικής! Παρά τους «χαλεπούς καιρούς» κατάφεραν να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία του ομίλου τους, με συμφωνία πώλησης και επαναμίσθωσης ακινήτων. Ας μην «παραπονιόμαστε» πάντως, γιατί αναμένονται «σύντομα» εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση την εβδομάδα που πέρασε «κατάφερε» να τοποθετήσει στην προεδρία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου τον μέχρι πρότινος διευθύνοντα σύμβουλό της κ. Μαρζάβα, άρα….

> Δύσκολο το εγχείρημα, πρέπει να δούμε αν θα δουλέψει στην πράξη! Αυτό που θα έκαναν οι ανάδοχοι, με ενδεχόμενη ανοχή στην επιλεκτική κερδοσκοπία, ήρθε να υλοποιήσει από μόνη της η Marfin με το «στήσιμο» ενός εσωτερικού μηχανισμού που θα αποτρέπει τα σορταρίσματα και τα arbitrage.

> Βρισκόμαστε μπροστά σε προηλειμμένες αποφάσεις; Με αφορμή τους πρόσφατους διορισμούς εποπτών εκκαθάρισης από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, θα θέλαμε να ρωτήσουμε την αρμόδια εποπτική με ποιον τρόπο επιλέγονται και κάτω από ποιες διαδικασίες υλοποιούνται οι τοποθετήσεις αυτές.

> Μην παίζετε με τη νοημοσύνη μας! Το πρόστιμο της ΕΕ σχετικά με την απαγόρευση των παιχνιδιών στην Ελλάδα δεν επιβάλλεται για τα τυχερά, όπως θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν, αλλά για τα ψυχαγωγικά που ορισμένοι επιτήδειοι τα μετέτρεπαν παρανόμως σε τζογαδάρικα. Ο νέος νόμος πάντως στρώνει το έδαφος για την πλήρη απορρύθμιση της εσωτερικής αγοράς, την «άλωσή» της από τα ολιγοπώλια και την «επιδρομή» στα συμφέροντα των καταναλωτών.

> Πολύς λόγος για το τίποτε! «Στο κενό κινδυνεύουν να πέσουν» τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αφού βασίζονται στη συνεργασία των εμπορικών τραπεζών, οι οποίες κάνουν ό,τι «περνά από το χέρι τους» για να τα αποφύγουν.

>Αθάνατη ελληνική πατέντα! Ακόμη και στις ανώνυμες εταιρείες που το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία στο μετοχικό τους κεφάλαιο, το μάνατζμεντ μελετάται να δίνεται στους ιδιώτες με μειοψηφική συμμετοχή.

> Πλανώνται πλάνην οικτράν! Η κατά ΓΑΠ σοσιαλιστική άποψη της εσωτερικής υποτίμησης… λέει… μειώνω μισθούς, απολύω κόσμο και έτσι έχω υπερπροσφορά φθηνής εργασίας, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των τιμών των παραγομένων προϊόντων και αύξηση του ανταγωνισμού.

> Το σύστημα νεο-ΠΑΣΟΚ απέβαλε κάθε φύλο συκής, δείχνοντας ξεκάθαρα για ποιους νομοθετεί! Η παρακράτηση 25% κατά τη διανομή στα μερίσματα θα ισχύσει μόνο για τους έλληνες μετόχους και όχι για τις θυγατρικές των ευρωπαϊκών εταιρειών που η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης.

> Προνομιακή μεταχείριση στα μεγάλα πορτοφόλια! «Δώρα» έφερε μαζί του το τροποποιημένο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς οι κατασκευαστές δεν θα πληρώσουν τελικά τον ΦΠΑ του 2005, για τα ακίνητα που δεν έχουν ακόμη πουλήσει.

> Τα περί συμφωνίας κυρίων, μεταξύ κυβέρνησης και dealers, τα ακούμε περιττά! Η επαναγορά μέρους του ελληνικού χρέους, μέσω της ρηχής και πλήρως ελεγχόμενης δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, είναι έωλη, καθώς οι μαζικές τοποθετήσεις σε ένα σύστημα που ακολουθεί τον κανόνα της προσφοράς και ζήτησης θα εκτόξευαν τις τιμές στα ύψη.

> Αυξάνονται και πλυθήνονται οι ασάφειες στους ισολογισμούς των εισηγμένων! Πόσοι από τους ορκωτούς έχουν ελέγξει προσεκτικά το ύψος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σε σχέση με τη δυνατότητα των εταιρειών να τις ανακτήσουν;

> Οι τράπεζες, με την ανοχή της κυβέρνησης. αρχίσαν να κάνουν πάλι τα δικά τους! Αληθεύει ότι η προμήθεια ορισμένων πιστωτικών ιδρυμάτων, κατά την απόδοση του ΦΠΑ από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ξεπερνά σε κάποιες περιπτώσεις τα 5 ευρώ;

> Μέχρι και τις απολύσεις προσωπικού χρησιμοποιούν για να πιέσουν το υπουργείο Υποδομών να προχωρήσει ταχύτερα! Από τη μια οι απαλλοτριώσεις που καθυστερούν σημαντικά τα έργα και από την άλλη οι συμφωνίες μεταξύ κοινοπραξιών – τραπεζών που χρηματοχρηματοδοτούνται μερικώς, έχουν ως αποτέλεσμα ο «ενάς να κατηγορεί τον άλλο και δουλειά να μη γίνεται».

> Δύο μέτρα και δύο σταθμά! Όπως οι εγγυήσεις των δανείων μεταξύ κρατών μελών της ζώνης του ευρώ εγγράφονται μόνο στο ακαθάριστο δημόσιο χρέος των πιστωτών και όχι στο καθαρό δημόσιο, έτσι θα έπρεπε να γίνει και με αυτές που παρέχει το ελληνικό κράτος στους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία κ.λπ.

> Το μεγάλο κόλπο των επιτηδείων… Αγοράζουν έναντι πινακίου φακής ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, τα οποία, κατόπιν αναπλάσεων, τα μεταπωλούν σε υψηλές τιμές! Είναι γεγονός ότι η άνοδος των δεικτών εγκληματικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ρίχνει τις τιμές των ακινήτων περίπου 0,5 μονάδες;

> Ουδέν καλόν αμιγές κακού; «Διέξοδο» στο «αδιέξοδο» της συρρίκνωσης της εγχώριας ζήτησης αναζητούν οι ελληνικές επιχειρήσεις με τις εξαγωγές προς τρίτες χώρες, αρκεί φυσικά η σημαντική τους αύξηση να μην έχει να κάνει με την πώληση των προϊόντων σε εξευτελιστικές τιμές.

> Και κερατάδες και δαρμένοι… πιστωτές – μικρομέτοχοι; Πόσες από τις επιχειρήσεις που αναμένεται να κάνουν χρήση του άρθρου 99 του πτωχευτικού κώδικα, είχαν προβεί πρόσφατα σε πωλήσεις ακινήτων προς εταιρείες συμφερόντων των βασικών τους μετόχων, σε τιμές πολύ χαμηλότερες των εμπορικών τους;

> Ας τα δουν οι ηγέτες της Ένωσης! Η διατήρηση της ευρωπαϊκής κρίσης στο σημερινό επίπεδο, χωρίς όμως τις προοπτικές χρεοκοπιών που θα επιβαρύνουν τις τράπεζες μέσω των CDS, επιτρέπει στο δολάριο να διατηρεί ισχυρή τη θέση του έναντι του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος.

> δΜέχρι και από τις επιτυχίες του ιδιωτικού τομέα προσπαθεί να κερδίσει πόντους η ανύπαρκτη κυβέρνηση! Η επιτυχής κατάληξη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, με τη σημαντική συμμετοχή τόσο των ελλήνων όσο και των ξένων επενδυτών, αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στα πρόσωπα του προέδρου και των βασικών της μετόχων, όχι όμως και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

> δΓιατί το υπουργείο Ανταγωνιστικότητας έδωσε τη δυνατότητα στον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων να χορηγεί καλύψεις, ακόμη και σε επενδύσεις ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό που γίνονται σε συνεργασία με εταιρείες των χωρών αυτών;

> δΜε ένα σμπάρο δυο τρυγόνια; Αληθεύει ότι ένας από τους πρώην αντιπροέδρους του διοικητικού συμβουλίου εισηγμένης εταιρείας του κλάδου των παιχνιδιών ήταν την ίδια περίοδο συνιδιοκτήτης της εταιρείας λήψης και διαβίβασης εντολών με την επωνυμία Απόδοσις; Αν ναι, τότε έχει ελεγχθεί το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης χρηματιστηριακών συναλλαγών σε κωδικούς πελατών ή συγγενών προσώπων που θα παρέπεμπαν σε εσωτερική πληροφόρηση;


Σχολιάστε εδώ