Χαστούκι στην κυβέρνηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τους λαθρομετανάστες

Το νομοσχέδιο αφορούσε την παροχή του δικαιώματος ψήφου σε μονίμως διαμένοντες μετανάστες και την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας.

Το ΣτΕ επεσήμανε, δικαιολογώντας την απόφασή του, ότι «η πολιτογράφηση αυτή γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος ”νόμιμης” διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειάς του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος, δηλαδή την εκ μέρους του αλλοδαπού εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».

Σε ό,τι αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, η απόφαση του ΣτΕ επισημαίνει ότι τόσο η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγειν όσο και η άσκηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για την ανάδειξη των οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης «επιφυλάσσεται» μόνο στους έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος. Κατά συνέπεια, οι ρυθμίσεις των άρθρων 14 έως 21 του Ν. 3838/2010 «είναι ανίσχυρες ως αντίθετες προς τα άρθρα 1, 52 και 102 του Συντάγματος».

Σημειώνει επίσης ότι «οι εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στους ΟΤΑ έχουν πολιτικό χαρακτήρα εν όψει των αρμοδιοτήτων που ασκούν οι οργανισμοί αυτοί, αλλά και διότι η εκλογή αυτή ανάγεται στην πολιτική ζωή της χώρας», καθώς και ότι «η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί λειτούργημα απαραίτητο για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, ως τοιαύτης νοουμένης της ασκούμενης από τον λαό ως εκλογικό σώμα, απαρτιζόμενο μόνο από τους έχοντες δικαίωμα ψήφου έλληνες πολίτες ή ελληνικής συνειδήσεως».

Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος παραπέμπεται στην ολομέλεια του ΣτΕ προς επικύρωση. Με αφορμή την εκκρεμότητα αυτή, η κυβέρνηση και ο φιλικός της Τύπος, με προεξάρχον το συγκρότητα Λαμπράκη, εξαπέλυσαν πραγματική εκστρατεία πιέσεων προς το ΣτΕ για να μην επικυρώσει στην ολομέλειά του την απόφαση του Δʼ Τμήματος. Ελπίζουμε ότι το ΣτΕ θα σταθεί και στην ολομέλειά του στο ύψος της ανεξαρτησίας του και των ευθυνών του έναντι του Συντάγματος και θα δώσει ένα δεύτερο ηχηρό χαστούκι σ’ αυτούς που έχουν αναγάγει το ξήλωμα της εθνικής συνοχής και της εθνικής ταυτότητας της Ελλάδος σε μέγα δήθεν «προοδευτικό» έργο.

Ακόμη και σήμερα, όταν είναι ορατό σε όλους πού οδήγησε η ανεύθυνη πολιτική της ανοχής της λαθρομετανάστευσης και της δήθεν «πολυπολιτισμικής» κοινωνίας (ωραίος ευφημισμός για την γκετοποίηση, π.χ., του κέντρου των Αθηνών), εξακολουθούν να εμμένουν στην ίδια πολιτική.

Με ποια λογική παρέχεται σε λαθρομετανάστες από κάθε γωνιά της Γης, που νομιμοποιούνται σκανδαλωδώς ακόμη και με ψεύτικα έγγραφα, το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές; Οι εκλογές αυτές δεν αφορούν διαχείριση πολυκατοικίας, στην οποία προσκαλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι νόμιμοι ένοικοι. Είναι άσκηση λαϊκής κυριαρχίας, όπως ευστόχως παρατηρεί το ΣτΕ, και δεν μπορεί να συμμετέχει όποιος δεν έχει την ιδιότητα του έλληνα πολίτη και δεν ανήκει στο σώμα των πολιτών που νομιμοποιείται από τις διατάξεις του Συντάγματος.

Το ΣτΕ δεν αναφέρει ρητά αλλά υπονοεί με την απόφασή του τον κίνδυνο επίσης που δημιουργείται, από την απονομή ψήφου στους αλλοδαπούς, στην άσκηση της λαϊκής κυριαρχίας. Είναι προφανές ότι, με δεδομένη αυτήν τη δυνατότητα, όλα τα κόμματα θα επιδοθούν σε ανταγωνισμό για την προσέλκυση των ψήφων των αλλοδαπών, με πολιτικές αντιπαροχές και υποσχέσεις που θα υπονομεύσουν περαιτέρω το νόμιμο εκλογικό σώμα και την εθνική συνοχή της χώρας.

Συνέλθετε, επιτέλους, κύριοι κυβερνώντες. Δεν παρελάβατε Ελλάδα για να παραδώσετε Ελλαδιστάν.


Σχολιάστε εδώ